Hlavní obsah

Při cestě s vnoučaty pozor na souhlas rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud cestuje nezletilé dítě, tedy mladší osmnácti let, s někým jiným než s některým z rodičů, potřebuje souhlas zákonného zástupce – otce nebo matky. Typicky taková situace nastává, jakmile nezletilé dítě letí na prázdniny s dědou a babičkou nebo když si rodina s sebou vezme kamaráda některého ze svých dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Toto potvrzení nevyžadují všechny státy, obvykle není potřeba v zemích, které jsou součástí schengenského prostoru. Tedy všude tam, kam mohou čeští občané nejen v rámci EU cestovat bez nutnosti předkládat cestovní doklady.

Pošta, nebo notář?

Potvrzení se souhlasem rodiče ale vyžaduje například hojně navštěvované Chorvatsko a další oblíbené destinace. Jejich seznam oficiálně neexistuje, ani ministerstvo zahraničních věcí, na jehož stránkách si lze potřebný formulář stáhnout, výčet takových zemí neuvádí. Web ale nabízí podrobné podmínky cestování do konkrétních zemí, kde jsou tyto informace k dispozici.

Každopádně je dobré nenechávat nic náhodě a formulář s podpisem jednoho z rodičů s sebou mimo Schengen pro každý případ mít. Ministerstvo k tomu rozhodně nabádá při cestách mimo Evropu.

„V písemném souhlasu je doporučováno dostatečně identifikovat dítě (jméno a příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu), stejným způsobem i  jeho doprovázející osobu, destinaci a přibližný termín cesty,“ upozorňuje úřad.

Věc má ale ještě háček. „Při cestě dětí do Chorvatska s babičkou, která má jiné příjmení, jsme na tento problém narazili několik málo hodin před jejich odletem,“ řekl Právu 40letý Michal z Prahy. „Formulář o souhlasu s vycestováním dítěte není těžké z webu ministerstva zahraničí stáhnout. Problém však je, že na něm musí být ověřený podpis. Vzhledem k tomu, že tiskopis je dvojjazyčný, také v angličtině, není ho možné ověřit na Czech Pointu například na poště,“ vysvětlil Michal.

Dokument, ve kterém se užívá vedle češtiny i jiný jazyk, může ověřit pouze notář. To potvrzují stránky resortu zahraničí. „Hledat notáře v době prázdnin a dovolených v půl sedmé večer, těsně před odletem, opravdu nebyla legrace. Nicméně nakonec jsme to na poslední chvíli stihli,“ dodal Michal.

Praxe nicméně není jednoznačná a ve skutečnosti pracovníci na Czech Pointech podpis nezřídka potvrzují.

V Michalově případě nakonec ověřené potvrzení paradoxně nevyžadovaly chorvatské úřady, ale pasová kontrola na pražském letišti. Bez předložení potvrzení by babičce s dětmi neumožnila odletět.

Hodí se i rodný list

I když cestujete s vlastním dítětem, nemusí to být zcela bez problémů. Třeba rodič, který má jiné příjmení než jeho dítě, by měl u sebe mít jeho rodný list, nebo alespoň kopii, z nějž rodičovský vztah vyplývá.

V rámci organizovaného zájezdu všechny tyto formality často vyřeší pořádající cestovní kancelář. Je ale lepší se o tom předem ujistit nebo si včas opatřit potřebné dokumenty samostatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám