Biden zkritizoval Trumpa, se svými příznivci podle něj ohrožuje demokracii

Americký prezident Joe Biden v projevu ve Filadelfii prohlásil, že extremismus jeho předchůdce v Bílém domě Donalda Trumpa a Trumpových přívrženců mezi republikánskými politiky rozvrací demokracii. Ve městě, které se stalo kolébkou americké demokracie, obvinil své politické odpůrce, že otřásají samými základy Spojených států.

"Donald Trump a MAGA-republikáni představují extremismus ohrožující samé základy naší republiky," řekl Biden před historickou budovou Independence Hall ve Filadelfii, kde byla přijata Deklarace nezávislosti Spojených států a také americká ústava.

Devětasedmdesátiletý demokratický prezident ostře kritizoval krajní křídlo republikánů a "extrémní filozofii MAGA". Tato zkratka je narážkou na Trumpovo volební heslo z roku 2016 Make America Great Again (učiňme Ameriku opět velikou).

Biden nyní vyčetl přívržencům MAGA, že "nerespektují ústavu, nevěří v právní stát a neuznávají vůli lidu", jsou ochotni zvrátit demokratické volby a ignorovat ústavu. Obvinil je, že "jsou odhodláni vrátit tuto zemi nazpátek" a chtějí Ameriku "bez práva na soukromý život, bez práva na antikoncepci, bez práva vzít si toho, koho milujete", tedy bez sňatků osob stejného pohlaví. "Zatímco tu stojím, rovnost a demokracie jsou vystaveny útoku. Nepředstírejme laskavě opak," řekl podle agentury Reuters.

Prezident v narážce na vpád Trumpových přívrženců do sídla Kongresu a Trumpovo zpochybňování výsledku prezidentských voleb zdůraznil, že v USA není místo pro politické násilí. Dodal, že nebude přihlížet, jak se lidé, kteří odmítají uznat porážku, pokoušejí ukrást volby.

"Dlouho jsme si říkali, že americká demokracie je zaručena. Ale není. Musíme ji bránit. Chránit ji. Postavit se za ni. Každý z nás," zdůraznil podle serveru BBC News.

Zástupci krajní pravice "tleskají hněvu, živí se chaosem, nežijí ve světle pravdy, ale ve stínu lži", řekl Biden, který se snaží vyburcovat voliče demokratů a přesvědčit před listopadovými všeobecnými volbami dosud nerozhodné.

Biden ještě jako kandidát na prezidenta uspořádal ve Filadelfii první shromáždění své kampaně. Uvědomuje si, že stát Pensylvánie, ve kterém se Filadelfie nachází, může být klíčový pro úspěch ve volbách do Kongresu, a tedy i osud zbytku prezidentova mandátu, poznamenala agentura AFP. Připomněla, že Biden nedávno přirovnal ideologii Trumpových vyznavačů k "polofašismu".

Tento výraz pobouřil konzervativní tábor, který prezidenta obviňuje, že přispívá k rozdělení Ameriky. Vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy ve čtvrtek obvinil Bidena, že "démonizuje desítky milionů tvrdě pracujících Američanů". "Prezident Biden místo toho, aby se snažil sjednotit naši zemi při řešení problémů, rozhodl se rozdělovat, ponižovat a znevažovat své spoluobčany," řekl McCarthy v Bidenově rodném městě Scranton v Pensylvánii.

Kdyby se volby konaly nyní, tak by 47 procent voličů hlasovalo pro demokraty a 44 procent pro republikány, alespoň podle průzkumu, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnil list The Wall Street Journal (WSJ). Ještě v březnu měla pravice náskok pěti procentních bodů.

Ale volby bývají tradičně nepříznivé vůči straně zastoupené v Bílém domě, průzkumy veřejného mínění nebývají neomylné a dva měsíce jsou v americké politice hotová věčnost, poznamenala AFP. Pro demokraty bude těžké zachovat si většinu ve Sněmovně reprezentantů, ale doufají, že si ji udrží v Senátu, dodala s tím, že k tomu je nutné vyhrát v Pensylvánii.

Bidenova zjevná snaha odsunout Trumpa a jeho stoupence na okraj znamená pro prezidenta, který ve svém inauguračním projevu hlásal touhu po národní jednotě, v poslední době prudký obrat. Biden, který se během prvního roku ve funkci většinou vyhýbal dokonce i oslovení svého předchůdce jménem, stále častěji Trumpa napřímo kritizuje. Povzbuzen letními legislativními vítězstvími své strany a v obavě z Trumpova návratu na titulní stránky novin své útoky ještě zostřil, podotkla agentura AP.

Larry Diamond, odborník na demokracii a vedoucí pracovník Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě, uvedl, že útočit na Trumpa za jeho napadání demokracie může být vnímáno jako "zmanipulované" nebo "stranické" chování. "Ale pokud ho neokřiknete, ucuknete před důležitou výzvou v rámci obrany demokracie," dodal.

Související

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

Více souvisejících

Joe Biden Donald Trump

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 2 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

Navalná převzala ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi

Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, převzala v neděli v Drážďanech ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi. Drážďanskou cenu míru dotovanou částkou 10.000 eur jí předali na ceremonii v místním divadle, agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy