Rekonstrukce Besedního domu začala toaletami, přibydou bezbariérové

TISKOVÁ ZPRÁVA
Rekonstrukce Besedního domu začala toaletami
 

 
 
Vyškov, 2. září 2022 – Postupně má dojít ke zlepšení technického stavu celé budovy včetně rozvodů sítí, k odstranění nežádoucí vlhkosti v suterénu, k vyřešení statických problémů a ke zvýšení úrovně vybavenosti interiéru pro větší komfort návštěvníků. A právě na jejich pohodlí se zaměřuje první etapa rekonstrukce Besedního domu. Aktuální práce cílí na sociální zázemí v patře za foyer.

Na začátku loňského roku vznikl materiál, ze kterého jasně vyplynulo, že rekonstrukce je nutná. A to ve všech částech neorenesančního objektu. „Od sklepů přes hlavní sál, foyer, sociální zařízení, kancelářské prostory, zkušební sál, vzduchotechniku, osvětlení či půdu včetně střechy,“ zopakoval starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že přednost nyní dostaly toalety. „Besední dům začal růst před téměř 140 lety. Kompletní rekonstrukci si samozřejmě zaslouží, ale s ohledem na finance půjdeme postupnými kroky se zaměřením na kritická místa. Toalety dostanou moderní podobu,“ potvrdil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.

Práce od začátku prázdnin zajišťuje WAGNER stavební spol. s. r. o., cena dosahuje téměř 4 milionů korun. Hotovo bude v první polovině září. V celé budově je nutná rekonstrukce rozvodů elektřiny, kanalizace i vody. „V případě toalet na rozvody samozřejmě také dojde. Stavební zásahy myslí na velkorysejší rozdělení poměru toalet pro ženy. Kabinek bude nově pět. Besední dům ale především nabídne WC pro zdravotně postižené, které dosud v budově úplně chybělo. Bude mít vlastní samostatný vstup,“ upřesnil místostarosta Kachlík.

V prostoru probíhá kompletní výměna podlahy, stěny se dočkají nového keramického obkladu. Dámská i pánská část budou mít nově dvojité umyvadlo či vysoušeče rukou.

Zastupitelé před časem rozhodli, že rekonstrukce budovy dostane přednost před uvažovanou multifunkční přístavbou, pracovně nazvanou Nová scéna. „Nejen aktuální několikanásobné nárůsty cen energií či skokové zdražení materiálů, ale i dřívější situace s pandemií nám jasně ukázaly, že peníze na přístavbu jen tak nebudou. Současná doba tak významné stavbě není nakloněná. Město nicméně kulturní zařízení s kapacitně dostačujícími prostorami potřebuje, záměr přístavby proto neopouštíme,“ zdůraznil starosta Vyškova Jurka.
 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 2.9.2022 / 2.9.2022

Počet návštěv: 330
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém