Soud znovu potrestal politika Dostála za sexuální nátlak, dostal podmínku

2. září 2022

Okresní soud v Přerově znovu potrestal bývalého radního Marka Dostála za sexuální nátlak na jeho bývalou zaměstnankyni. Udělil mu trest jeden rok se zkušebním odkladem na dva roky, zároveň musí poškozené zaplatit 50 tisíc korun.

Poškozená žena měla údajně finanční potíže, a tak jí Marek Dostál zaměstnal jako servírku ve své restauraci. Vzpomínal ve své závěrečné řeči před senátem okresního soudu. „Lituji dne, kdy jsem ji potkal. Když přišla s prosíkem a s manželem, že chce pomoct,“ uvedl Dostál.

K útoku podle obžaloby došlo poté, co Dostál zjistil, že má manko v tržbě. Ženu měl poté pod příslibem, že všechno vyřeší, dvakrát přinutit k orálnímu styku. A to v bytě a restauraci. Dostál to odmítá a tvrdí, že údajně poškozená žena si všechno vymyslela, aby se mu pomstila. „Jistě. Já jsem nevinný,“ hlásil.

Žena trpí posttraumatickou stresovou poruchou

Přerovský senát v případu rozhodoval už potřetí. Krajský soud mu totiž nařídil spis doplnit o posudky psychologů a psychiatrů. Právě ty a taky výpovědi dalších svědků předsedu senátu Jana Rektora znovu přesvědčily o vině Marka Dostála. „Po doplněném dokazování mám za to, že vina obžalovaného jednoznačně vyplývá z provedených důkazů, a to bez důvodných pochybností,“ zmínil Rektor.

Podle znalců žena trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Že by své útrapy, jak tvrdí obhajoba, simulovala, její zmocněnec Radek Svatoň odmítá. „Závěry znalců jsou v tomto ohledu naprosto jednoznačné. Paní poškozená dodnes zpracovává posttraumatickou stresovou poruchu a následky toho projednávaného skutku jí změnily i normální život. A to pět let po útoku trvá dodnes,“ vyjádřil se Svatoň.

Podle mého názoru není prostor pro jiný závěr než vyslovení viny pana obžalovaného.“ 
Státní zástupkyně Šárka Pivodová

Státní zástupkyně Šárka Pivodová s rozhodnutím soudu souhlasí. „Podle mého názoru není prostor pro jiný závěr než vyslovení viny pana obžalovaného. Ty důkazy jsou přesvědčivé,“ řekla Pivodová.

Marek Dostál se hned v soudní síni proti rozsudku odvolal. Případem se tak bude opět zabývat Krajský soud.

Spustit audio

Související