Kurz koruny se vyvíjel smíšeně, burza je nejslabší od loňského července

foto Pražská akciová burza, burzovní palác - ilustrační foto.

Praha - Koruna v pátek mírně oslabila vůči jednotné evropské měně a naopak zpevnila k dolaru. Na euro ztratila od čtvrtečního večera šest haléřů a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 24,54 Kč/EUR. K dolaru posílila o 18 haléřů na 24,47 Kč/USD. Vyplývá to z dat serveru Patria Online. Pražská burza se propadla na nejslabší úroveň za více než rok, dolů ji táhnou akcie společnosti ČEZ.

Česká měna dnes zmírnila svou ztrátu vůči k dolaru z předchozího dne. Ve čtvrtek si k němu pohoršila o 27 haléřů.

Jedním z faktorů ovlivňujících kurz koruny je inflace. Česká národní banka (ČNB) podle poslední prognózy počítá pro letošní rok s průměrnou inflací 16,5 procenta.

Člen bankovní rady Jan Frait v blogu zveřejněném na webu ČNB napsal, že v současné situaci je téměř nemožné snížit inflaci k dvouprocentnímu cíli bezprostředně nebo během několika málo měsíců. "Vyžadovalo by to drastické zpomalení ekonomické aktivity a zároveň výrazné posílení kurzu koruny," uvedl Frait.

Burzovní index PX v pátek klesl o 0,32 procenta na 1150,11 bodu, což je nejméně od začátku loňského července. Dolů burzu v současnosti táhnou hlavně oslabující akcie energetické firmy ČEZ. Podle analytiků zlevňují v reakci na možnou mimořádnou daň pro energetické společnosti.

Burza v Praze nejprve od podzimu 2020, kdy byl její index kolem 850 bodů, až do začátku letošního roku postupně posilovala. Letos v únoru dosáhla rekordně silných úrovní, když se PX dostal 9. února na více než 1480 bodů, tedy nejvýše od června 2008. Koncem února Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, následoval prudký růst cen, především u energií, a burza od února postupně oslabuje.

Vývoj burzy je často spojen s vývojem cenných papírů ČEZ, které pravidelně dosahují největších objemů obchodů ze všech emisí pražské burzy. I dnes byly nejobchodovanější emisí a zároveň zaznamenaly druhý nejvýraznější propad z hlavních emisí. Akcie ČEZ oslabily o 2,62 procenta na 948,50 koruny. "Pokles je pravděpodobně dán výhledem na sektorovou daň pro výrobce elektřiny," uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Mimořádnou daň z neočekávaných zisků zvažuje vláda pro sektory energetických firem, bank či rafinerií jako opatření pro zvládání dopadů nynějšího výrazného růstu cen. Premiér Petr Fiala (ODS) také minulý týden řekl ve Sněmovně, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutno dosáhnout na evropské úrovni.

Nejvýraznější propad postihl akcie společnosti Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Její cenné papíry zlevnily o 12,95 procenta na 63,20 koruny. Pokles burzy naopak mírnilo zdražení druhé nejobchodovanější a zároveň nejvýrazněji posilující emise, akcií bankovní skupiny Erste. Připsaly si 2,53 procenta na 550,60 koruny.

Během uplynulého týdne index PX klesl o 3,1 procenta. Největší růst zaznamenaly akcie zbrojovky Colt CZ Group, největší pokles postihl cenné papíry Photon Energy. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie na pražské burze klesly o 2,8 procenta.

"Index PX zaznamenal již třetí ztrátový týden v řadě. V minusu index zakončil ve čtyřech z pěti obchodních dní, rostl pouze v úterý, a to hlavně díky změně sentimentu na bankovním sektoru," řekl ČTK analytik investiční společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč. Výrazně oslabovaly akcie energetické skupiny ČEZ, Komerční banky a Monety Money Bank. Erste Bank naopak posílila.

Akcie energetické společnosti ČEZ oslabovaly všechny dny v týdnu kromě úterý. Nejvýraznější pokles zaznamenaly v pondělí, kdy ztratily téměř tři procenta. Celkem proti minulému pátku oslabily o 6,09 procenta a zakončily na ceně 948,50 koruny, nejníže od 4. července.

Banky se vyvíjely smíšeně. Erste v pondělí prohloubila téměř dvouletá minima, celkově ale během týdne její akcie posilovaly. Vzrostly o 1,47 procenta na 550,60 koruny. Naopak Komerční banka za pět dní oslabila o 4,88 procenta na 574,50 koruny a Moneta ztratila 6,08 procenta na 74,20 koruny. Nejvýrazněji oslabovaly akcie firmy solární společnosti Photon Energy, a to hlavně kvůli výraznému pátečnímu propadu, kdy ztratily skoro 13 procent. Celkem během týdne poklesly o 22,74 procenta na 63,20 koruny.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pátek kolem 17:00
Kč/EUR 24,48 24,54
Kč/USD 24,65 24,47

Zdroj: Patria Online

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď