Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Valencie – španělský region mnoha potěšení

Potěšení z poutavé historie a památek na ni, krásné přírody a pláží, úchvatné moderní architektury i kulinářských zážitků.

Valencie není jen název města, ale také celého španělského regionu se třemi provinciemi – regionu velice krásného (ale co není ve Španělsku pěkné!). Valencijské území leží při pěti stech kilometrech pobřeží Středozemního moře. V provincii Castellón na severu a provincii Valencie uprostřed se nazývá Costa del Azahar (Pobřeží citrusových květů) a návštěvníky na jihu valencijského území zase těší pláže na Costa Blanca (Bílé pobřeží) v provincii Alicante.

Valencijský region je v něčem trochu podobný svému severnímu sousedovi – Katalánsku. Také má určité, i když menší, odstředné tendence. Lidé tu mluví valencijštinou, zdejším hlavním úředním jazykem. V ní probíhá i vyučování ve školách. Španělština (kastilština) je až druhým úředním jazykem. Děti se ji učí jako jeden z předmětů.

VALENCIE-MĚSTO je třetí největší ve Španělsku. Založili jej Římané a nazvali Valentia Edetanorum. Nedaleko probíhala významná část historie starověkých mocností Kartága a Říma. Asi 30 kilometrů severně od Valencie ležící přímořské město Sagunto sehrálo významnou roli během konfliktu mezi těmito dvěma starověkými státy – zde začala druhá Punská válka a slavné válečné tažení vojevůdce Hannibala. 

Po Římanech Valencii postupně ovládali Vizigóti, Byzantinci a pak od  8. století Arabové (Maurové) po svém vpádu na poloostrov. Z Valencie učinili bohaté zemědělské a obchodní centrum. Nejen toto město a tento region jim vděčí za obohacení o pomeranče (ty zdejší původní tu najdete stále – jako okrasné stromy s hořkými plody), olivy, hedvábí, rýži a důmyslný systém zavlažování. Přinesli také svou kulturu, zvyky, islámské náboženství a právní řád.

Arabské (maurské) panství se tady udrželo po pět set let. Z těchto dob se zachoval tzv. Vodní tribunál se sedmi reprezentanty sedmi kanálů řeky Turia, který dodnes rozhoduje o všech otázkách zavodňování a řeší stížnosti. Proti jeho výrokům není odvolání.

Jen na čas v roce 1094 přerušil muslimskou hegemonii ve Valencii muž jménem Rodrigo Díaz de Vivar, zvaný El Cid Campeador, nebo El Cid či jen Cid, kastilský rytíř a vojenský vůdce, který město na Maurech dobyl. Valencii pak vládl pět let jako nezávislý panovník až do své smrti. Přezdívka El Cid je odvozena ze „sídí“ (arabsky „pán“) a přezdívka El Campeador (udatný bojovník) pochází od křesťanských obdivovatelů. Cid žil na hranici mezi křesťanským a arabským světem, bojoval ve službách jedněch i druhých a těšil se úctě obou táborů.

Cid je dodnes ctěn jako španělský národní hrdina a bylo toho o něm hodně napsáno. Nejstarší je středověký epos Píseň o Cidovi z roku 1207. Následovala díla světových autorů a byl také inspirací pro Cenvantesova Dona Quijota. Francouzský dramatik a básník 17. století Pierre Corneille napsal roku 1636 tragikomedii Le Cid, považovanou za jednu z největších her 17. století. Hraje se občas stále, hrála se i u nás. Legendárním Cidem byl se 199 reprízami nezapomenutelný Gérard Philipe (1922–59), který byl po své předčasné smrti v kostýmu Cida i  pohřben. Skladatel Jules Massenet složil roku 1885 o El Cidovi operu, bylo o něm natočeno několik filmů a dokonce je mu věnována část velké počítačové hry.

V roce 1238 definitivně ukončil křesťanskou reconquistu ve Valencii král Jakub I. Aragonský a připojil ji k Aragonskému království. Ovšem se zvláštními výsadami – tzv. Furs de Valencia, které Valencii zajistily na Aragonii relativní nezávislost.

V 15. a 16. století se Valencie stala jedním z nejvýznamnějších měst Středomoří a toto období je považováno za její zlatý věk. To samozřejmě zanechalo na podobě města výrazné stopy.

Ve Valencii, podobně jako po celé zemi, se koná mnoho svátků. Asi nejznámější je březnový Fallas. V průběhu několika dní se v centru města koná přehlídka obrovských soch z kašírovaného papíru, satirických karikatur, reagujících na místní problémy. Vyrábějí se po celý rok, aby po několika dnech radovánek byly na den sv. Josefa o půlnoci spáleny. Ve Valencii se tradičně pořádá také rajčatová bitva zvaná Tomatina (pro kterou ovšem nemám kvůli plýtvání potravinami zrovna moc pochopení).

Valencie je město nádherné, jak mnohá španělská města umí být. Na konci 19. století byly zbořeny městské hradby, zbyly z nich jen tři brány a město se velice rozrostlo. Ve středu města se nachází řada honosných paláců a domů, funkčních (radnice, pošta, nádraží) i obytných. Mezi nimi také katedrála Panny Marie s oddělenou gotickou zvonicí zvanou Micalet (Míša), symbolem města, s vyhlídkovou terasou ve výšce 51 metrů (207 schodů). Dost vysoké zvonice mají ve Valencii i další kostely.

Valencie
Valencie
Valencie
Valencie
Valencie

 

Valencie

 

Arabové zavedli v úrodné valencijské oblasti pěstování moruší, chov bource morušového a ve městě výrobu hedvábí.  Z 15.století pochází impozantní gotická tzv. Hedvábná burza Lonja de la Seda, zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.

Valencie
Valencie

 

V historickém centru Valencie se nachází také Mercado Central (Centrální tržnice) z roku 1914, s elegantní železnou konstrukcí. Jedná se o jednu z největších staveb svého druhu. V úrodné valencijské krajině se od arabských dob rovněž pěstuje rýže a z Valencie pochází asi nejznámější španělské jídlo – paella. Šafránová rýže dušená s kuřecím a králičím masem, zeleninou, hlemýždi a fazolemi servírovaná na litinové pánvi. Tato paella valenciana se považuje za původní verzi pokrmu, i když známější je verze s rybami a plody moře.

Z valencijské tržnice uvádím rovněž záběr zemních mandlí chufa (šáchor jedlý), z nichž se vyrábí velmi chutný nápoj zvaný horchata.

Valencie
Valencie
Valencie

 

Řeka Turia ústí do moře nedaleko Valencie a městem původně procházela. V centru města jí byl postaven pomník v podobě fontány. Postava muže symbolizuje řeku a sedm dívek představuje sedm závlahových kanálů.

Valencie

Řeka ale také svými častými záplavami Valencii trápila. Po obrovské povodni roku 1957, kdy zaplavila třetinu města, radnice rozhodla, že se řeka odkloní a že se její asi 10 kilometrů dlouhé a přes 200 metrů široké koryto přemění na veřejný park. Budován byl v letech 1981–1988 podle projektu architekta Richarda Bofilla. Rozdělen je asi dvaceti mosty a průchody do odlišně zaměřených částí – sportovní areály, zahrady, dětská hřiště, botanická zahrada, zoo.

Umístěn tam byl také komplex budov nádherné současné architektury – MĚSTO UMĚNÍ A VĚD, vybudované v letech 1991–2005. Autorem převážné většiny staveb je světoznámý současný architekt, valencijský rodák Santiago Calatrava, jehož díla se nacházejí v mnoha zemích Evropy i mimo ni. Na jedné stavbě komplexu se podílel jeho učitel, rovněž slavný španělský a mexický architekt Félix Candela.

Úchvatný komplex zahrnuje:

- Palác umění královny Sofie připomínající převrácenou loď.

- Prostorové kino IMAX Hemisferic ve tvaru oka. Promítají se v něm zejména filmy s astronomickou, historickou a biologickou tematikou.

- Vědecké muzeum prince Filipa věnované vývoji života a posledním poznatkům vědy a techniky.

- Umbraculo – zimní zahrada s druhy květin rostoucích v okolí Valencie..

- Palác hudby José Marie de Paredes.

- L'Agora pro sportovní a kulturní akce s kapacitou 6000 diváků.

- Oceanárium - jeho vyčnívající střecha je dílem architekta Felixe Candelly.         .

Valencie
Valencie

 

Valencie
Valencie

 

Valencie
Valencie
Valencie
Valencie
Valencie

 

Přímořské města GANDIA, ležící asi 60 km jižně od Valencie při pobřeží  Costa del Azahar, bývalo v 15. a 16. století významným kulturním a obchodním centrem. Mělo i svou univerzitu. Historie města je silně spojena se slavným španělským rodem Borjů, vévodů z Gandie. V Itálii, kde během renesance získali velkou politickou moc a bohatství, byli zváni Borgiové.

Dva Borgiové byli papeži. Prvním, v letech 1455–1458, byl Kalixt III. Po dobu svého pontifikátu protěžoval své příbuzné a přátele v ještě větším měřítku, než bylo obvyklé. Umíral za velkých nepokojů, vzniklých s cílem zlikvidovat a odstavit od moci jeho příbuzné. Většina z nich z Říma uprchla. Jen jeden našel odvahu přijet do Říma se rozloučit se s umírajícím příbuzným.

Byl to jeho synovec, kardinál Rodrigo Borgia, o 34 let později zvolený druhým papežem z této gandijské rodiny. Přijal jméno Alexandr VI. a byl asi nejkontroverznějším papežem v dějinách. Stal se symbolem toho nejhoršího na papežské stolici. Na jedné straně diplomaticky obratný a organizačně zdatný, na druhé proslulý protěžováním příbuzných a známých v obrovském rozměru a nedbáním zásad celibátu (jemně řečeno). A byl to také tento papež, který posvětil Tordesillaskou smlouvu, jíž si roku 1494, dva roky po objevení Ameriky, Španělsko a Portugalsko mezi sebe rozdělily svět.

Papežova dcera Lucrezia Borgia (česky Lukrécie) měla dítě buď se svým otcem, nebo bratrem. Papež Alexandr VI. novorozeně legitimizoval dvěma papežskými bulami – v jedné jako svého syna, v druhé jako vnuka. Lukrécie se stala se pověstnou svou krásou a účastí na zločinech své rodiny. V Gandii má i ona svou sochu.

Gandie

Patronem Gandie (nepřekvapivě) je zdejší rodák sv.František Borgia (Francisco de Borja y Aragon, česky František Borgiáš), jeden z vévodů rodiny Borja, jezuita, světec katolické reformy řeholních řádů 16. století a organizátor jihoamerických misií. Papež Alexandr VI. byl jeho pradědem. V Gandii stojí několik jeho soch – jako vévody i jako světce. (Pro nás je zajímavé, že socha tohoto světce od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa stojí i na Karlově mostě v Praze.)

Gandie
Gandie

Hlavní gandijskou památkou jeVévodský palác rodiny Borjů.

Gandie
Gandie
Gandie
Gandie
Gandie
Gandie
Gandie

 

Španělsko je zemí mnoha lokálních slavností-fiest, kterých se aktivně účastní vždy celé město. Pár záběrů z přípravy:

Gandia
Gandia
Gandia

 

Gandijská pláž kousek od města  je tak dlouhá (tři kilometry), že kvůli orientaci musely být její úseky očíslovány.

Gandia

 

Mys Nao odděluje severní pobřeží Costa del Azahar od jižního pobřeží Costa Blanca v  provincii Alicante. Na Costa Blanca leží u dvou krásných pláží proslulé prázdninové středisko Benidorm, které se po dokončení železniční tratě z Madridu do města Alicante v roce 1914 stalo prvním turistickým cílem valencijské oblasti. Bohatí Madriďané si zvykli tady trávit zimy. Pak se ale Benidorm rozrostl závratnou rychlostí a stal se lesem mrakodrapů. Už se ani všichni na pláže nevešli a proto se tu budovaly akvapark, delfinárium, zábavní park, umělé kanály a jezírka, a další podobné radovánky.

Výškové budovy Benidormu, krále masového turismu, jsou vidět v dálce při cestě na jih. Na druhé straně lze obdivovat nádherné scenérie pohoří Serra de la Xorta, zvedající se až do výšky 1500 m.

Guadalest
Cestou do Guadalestu

 

A pak ještě o něco jižněji se v této hornaté oblasti, v údolí vyhloubeném řekou Guadalest, nachází  malebná horská obec Guadalest, nad níž se na vysokém skalním masivu v nadmořské výšce kolem 550 metrů tyčí někdejší maurský hrad z 11.století s úchvatným výhledem na divoké horské okolí, na vesnici v podhradí  a na přehradní nádrž – zásobárnu pitné vody. Hradní komplex Guadalest zahrnuje hrady Alcozaiba a San José

Guadalest
Guadalest
Guadalest
Guadalest
Guadalest

Tak, to bylo cesto-faktopisné, systémově se souvislostmi pojaté nakouknutí do dalšího autonomního území, jednoho ze 17 španělských. Podobně, jako v předchozích článcích o regionech Extremadura a Andalusie velikého Španělska.      

Autor: Dana Trávníčková | pátek 2.9.2022 18:16 | karma článku: 13,28 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 11,97 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,02 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma: 15,77 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik