Někteří koaliční politici se tento týden pustili do kritiky ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN). Hejtmani, vládní kolegové, a dokonce i část spolustraníků mu vyčetla, že jen pomalu řeší důsledky rostoucích cen energií a nechrání průmysl před strmým pádem. Například hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) upozornil, že Síkelovo ministerstvo nedělalo doposud nic pro to, aby zmenšilo paniku.

„Velké firmy si stěžují, že snahy o jednání s ministrem nejsou vyslyšeny, vidíme, že špatně komunikuje. Mám pocit, že ministr vůbec nepochopil svoji roli,“ dodal Červíček. 

Do kritiky Síkely se pustil v médiích i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS): „Jsem přesvědčený, že celá krize a její dopady se měly řešit rychleji. Musíme se zlepšit. Ministr průmyslu se tomu věnuje nedostatečně, není možné podceňovat komunikaci,“ řekl pro Seznam Zprávy. I hejtman za ODS Martin Kuba v ČT na začátku týdne prohlásil: „Pan ministr průmyslu a obchodu trochu zaspal.“ Podle webu Neovlivní je Síkela zase považován za „nejslabší článek“ vládní koalice.

Síkela kritiku odmítl, podle něj vyjádření souvisí hlavně s blížícími se komunálními volbami. Zastali se ho také jeho spolustraníci, jak šéf STAN Vít Rakušan, tak i člen vedení hnutí Matěj Hlavatý.

Každopádně Jozef Síkela tento týden hned tempo své činnosti a příliv informací zvýšil. Už v pondělí oznámil, že na 9. září svolal mimořádné setkání ministrů zodpovědných za energetiku. (I když ještě minulý týden o tom neuvažoval.) Projednávat se má možnost zastropování cen plynu pro elektrárny. Důvodem je, že cenu elektřiny vždy určuje nejdražší zdroj, který je ještě potřeba k uspokojení poptávky (tzv. závěrný zdroj) – a to je dnes plynová elektrárna. Ministr Síkela tento zdroj sice ve svých projevech opakovaně označil jako závětrnou elektrárnu, ale víme, že jde opravdu o tu závěrnou.

Zastropování ceny plynu pro výrobu elektřiny pro celou EU už také navrhli Španělé, kteří tento systém od července praktikují u sebe doma spolu s Portugalskem. Zatím se jim to vyplácí.

Další povzbudivou zprávu přinesl Síkela ve středu ráno, kdy oznámil, že STAN navrhne vyšší pomoc domácnostem a konečně také průmyslu s drahou elektřinou a plynem. Ve stejný den odpoledne, po jednání vlády, Síkela informoval o rozhodnutí zavést od 5. září režim tzv. předcházení stavu nouze v teplárenství. Tím umožní teplárnám, kterým skončila na konci srpna výjimka z emisních limitů, pálit dál uhlí či něco jiného, než je čistší, ale moc drahý, plyn. 


Výběr týdne

Prodám, koupím, vsadím

Jiří Šmejc posiluje v balkánském byznysu – dokončil koupi majoritních podílů ve dvou rumunských hazardních firmách Get’s Bet a Club King. Konkrétně jde o 67 procent v obou společnostech. Prodávajícím byl podnikatel Sandu Gheta, který sázkařskou síť dosud ovládal. Oznámení přišlo jen týdny poté, co Šmejc prodal chorvatskou sázkovku SuperSport

Strnad a Matera ovládli největší chorvatskou fabriku

Miliardáři Jaroslav Strnad a René Matera ovládli tradiční chorvatskou průmyslovou skupinu Duro Daković. Po více než ročním jednání, během něhož získali ve firmě minoritu, schválila středeční valná hromada akcionářů jejich navýšení na podíl v celkové výši 82 procent. Továrna bude vyrábět především nákladní vagony, ale obsluhuje také zbrojní průmysl. V obojím jsou JS + RM doma.  

Kdo je Hruda, který povládne 350 miliardám?

Ukončit českou závislost na uhlí, ropě a plynu má obří půjčka od Evropské unie. Významné slovo v tom, jak případně využít 350 miliard korun, o kterých vláda uvažuje, má mít její nový zmocněnec Tomáš Hruda. Přinášíme jeho profil

Abra Software s novými majiteli

Jaroslav Řasa a šest dalších spolumajitelů prodali softwarovou společnost Abra. Majoritu získala německá skupina Elvaston Capital, přičemž Řasa, Monika Vondráková a výkonný ředitel Abry Martin Jirmann zůstávají dál ve vedení. Odhadovaná cena není vůbec nízká, mírně přesahuje jednu miliardu korun. Abra je trojkou na českém trhu mezi software house na firemní řízení.

Nevidíme to dobře

Hospodářské noviny oslovily stovku byznysmenů a chtěly vědět, jak vidí vývoj ekonomiky a dopady energetické krize na příští rok. Čtení to není veselé a dost se liší od oficiálních predikcí. Projděte si velkou anketu.

Bezvapribeh pro burzu

Vstup českého online prodejce vlasové kosmetiky Bezvavlasy na alternativní burzu Start ukázal, že energetická krize, inflace a nejistota na trzích novým emisím nesvědčí a investorům se nechce příliš riskovat. Další důvody? 

Barta věří banánům

Miliardář Jan Barta se znovu pustil do investičního dobrodružství na newyorské burze. Zatímco se s kolegy z Pale Fire Capital už několik měsíců snaží zvrátit neblahý vývoj akcií společnosti Groupon na parketu Nasdaq, na Wall Street se teď nově angažuje ve firmě Dole plc. Detaily zde. 

Holoubek bez KV hokeje

Podnikatel s uhlím Karel Holoubek předává vládu nad hokejem v Karlových Varech. Novým hlavním vlastníkem se stal internetový podnikatel Dušan Šenkypl. Jeden z nejbohatších Čechů a spolumajitel investiční společnosti Pale Fire Capital, do jejíhož portfolia patří například společnosti Aukro či Groupon, původní informace HN potvrdil na čtvrteční tiskové konferenci.