Pozůstalí se obrací na ústavní soud kvůli zastavení stíhání Štrougala

Skupina pozůstalých po lidech, kteří byli za komunistického režimu usmrceni na československých hranicích, podala ústavní stížnost proti zastavení stíhání expremiéra Lubomíra Štrougala. Zpochybňují v ní závěry znaleckého posudku, podle kterého nelze sedmadevadesátiletého bývalého politika stíhat, protože není schopen chápat své trestní řízení.

Soud, ilustrační fotografie.

O podání stížnosti dnes informoval server iROZHLAS.cz. Štrougalovo stíhání pravomocně zastavilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 v polovině srpna.

Proti rozhodnutí žalobců se ohradila skupina šesti pozůstalých, kteří se se svojí stížnosti obrátili na Ústavní soud. "Ústavní soud potvrdil přijetí stížnosti v pondělí 29. 8. 2022," řekl jejich advokát Lubomír Müller webu Českého rozhlasu.

"V trestním stíhání by mělo být pokračováno, a to zejména s ohledem na potřebu vyvrátit v řádném soudním procesu obhajobu obviněného, a to způsobem, který bude 'výchovný' pro celou společnost," domnívá se advokát. Vzhledem ke Štrougalovu vysokému věku žádá Ústavní soud o přednostní projednání případu.

Problém vidí Müller a pozůstalí především ve znaleckém posudku Štrougalova zdravotního stavu, a se závěry, které z něj žalobce udělal. "Navzdory svým omezením smysl trestního řízení chápe velmi dobře a vede promyšlenou obhajobu," píše se ve stížnosti. Podle Müllera Štrougal přesně ví, jakou funkci a po jakou dobu zastával. "Obviněný se tedy dobře orientuje,“ argumentuje advokát ve stížnosti. Müller poukazuje také na to, že někdejší předseda vlády Štrougal svaluje vinu na ministry, ačkoliv sám byl v letech 1961 až 1965 ministrem vnitra.

Stíhání Štrougala a někdejšího komunistického ministra vnitra Vratislava Vajnara zahájil v roce 2019 Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV). Bývalým politikům kladl za vinu zneužití pravomoci, za což jim hrozilo dva až deset let vězení.

Dva bývalí vrcholní představitelé komunistického režimu byli stíháni za podíl na zabití a zranění lidí na československých hranicích v době komunistické totality. Státní zastupitelství původně stíhání obou mužů zastavilo právě s ohledem na jejich duševní stav. Ústavní soud ale koncem loňského roku rozhodnutí žalobců zrušil s tím, že původní posudky nebyly nestranné.

Nové posudky dospěly k závěru, že Štrougal trpí lehkou demencí. Smysl úkonů trestního řízení podle nich dokáže chápat jen velmi povšechně, formálně a nepřesně, a to jen v určitou denní dobu a v klidu domácího prostředí. Naopak u Vajnara odborníci soudí, že smysl úkonů trestního řízení je schopen chápat. Závěry posudků oznámil Müller ČTK letos v červenci.

ÚDV obvinilo kromě Štrougala s Vajnarem také někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa (KSČ) Miloše Jakeše, který ale následně zemřel. Podle ÚDV kvůli nečinnosti této trojice funkcionářů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější