Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kulturní turistika v Londýně: Za divadlo můžete utratit tisíce korun. Kde sehnat levné lístky?

  • Autor: Andrea Ulagová - 
    4. 9. 2022
    05:50

    Pod pojmem dovolená si řada z nás představí trávení času u moře, případně aktivní dovolenou v přírodě nebo i návštěvy památek a muzeí. Existují ale ti, kteří se vydávají za hranice kvůli jiným kulturním zážitkům, jako jsou představení v divadlech. Takto tráví své volno redaktorka Blesk Zpráv, která vyráží do Londýna na West End, do čtvrti, která je proslulá zejména divadly. Na West Endu se hrají zejména muzikály a činohry, máte na dosah nejen kvalitativně nesrovnatelný zážitek s čímkoliv, co jste viděli v tuzemsku, ale také Oscary ověnčené herce. Jenže si za to pořádně zaplatíte, mnohdy až 300 liber (cca 9 tisíc korun). Pokud byste rádi vyrazili do Londýna za kulturou, poradíme vám, kde si pořídit levné, ale přesto kvalitní lístky, aniž byste museli na pokladnách nechat jmění, případně se dívat z posledních řad. Zároveň se dozvíte, jak fungují divadla v zahraničí a co je zaručená past na vaše peněženky.

    Desítky divadel v britské metropoli žijí, kromě místních divadelních nadšenců, hlavně z turistického ruchu.

    Nejčastějšími návštěvníky na West Endu byli turisté z Asie, často byla v hledištích slyšet ruština. Na notorická díla, jako je např. Fantom Opery, který se hraje v Londýně nepřetržitě už 36 let, či Bídníky, mířili turisté z celého světa. To celé změnila pandemie covidu-19 a také válka na Ukrajině. Ruští turisté již nejsou vítáni, některé asijské země mají i po dvou letech uzavřené hranice.

    Divadla na West Endu, stejně jako ta na Broadwayi, musela kvůli pandemii na čas zavřít. To v historii těchto světoznámých svatostánků kultury nemělo obdoby. A uzavření se na jejich fungování samozřejmě podepsalo, stejně jako na divadlech po celém světě. Zatímco před pandemií byla divadla na West Endu vyprodaná každý den, nyní se turisté vrací velmi pozvolna. A ceny vstupenek pochopitelně stoupají.

  • 1.Činohry dražší než muzikály

    Průzkum portálu The Stage odhalil, že ceny lístků vzrostly oproti době před pandemií o 20 %.  V roce 2022 jsou průměrné náklady na nejdražší vstupenky na West Endu 140,85 liber (cca 4200 Kč) , což je o 21,3 % více než v roce 2019. Průzkum byl proveden v 50 divadlech.

    Když se výsledky rozdělí podle žánrů, ceny za činohry rostou prudčeji než u muzikálů, přičemž průměrná nejdražší vstupenka se zvýšila o dvě pětiny oproti 3,5 % u muzikálů. Je to způsobeno hlavně velkou konkurencí, kdy se divadla snaží přinášet stále kvalitnější divadelní zážitky a poskytnout divákům zvučná herecká jména, což stojí peníze.

    Nejdražší vstupenku si zaplatíte na činohru To Kill a Mockingbird v divadle Gielgud, která stojí 199,50 liber (cca 6000 Kč), zatímco nejdražší ze všech muzikálu je Cabaret, vstupenky jsou průměrně za 303,80 liber (cca 9 tisíc korun). Nutno dodat, že v Cabaretu hrál oscarový herec Eddie Redmayne a nesedíte v klasické řadě, ale u kabaretních stolků, kde máte v ceně i jídlo a pití.

    Dobrou zprávou je, že některá divadla i zlevňovala, týká se to zejména produkcí, jejichž díla se hrají už delší dobu, např. muzikál Wicked (Čarodějka), Hamilton nebo Book of Mormon.

  • 2.Snížení ceny po kritice diváků

    Na adresu zdražování se už ozývají kritické hlasy, nejen z řad diváků, ale také některých umělců. Lidé mají pocit, že divadla na West Endu jsou nyní už jen pro „majetnější“ lidi a nejsou dostupné pro masy.

    Velký skandál způsobili producenti hry Cock, ve které hrál vedle Tarona Edgertona také Jonathan Bailey, jehož popularita vystřelila po odvysílání seriálu Bridgeton. Produkce toho neváhala využít a lístky stály 400 liber (12 tisíc korun). Po kritice na sociálních sítích ale cenu vstupenek snížili.

    Je třeba říci, že produkce jsou si vědomé, že existují lidé, kteří do divadla chodí často a opakovaně a těm vychází vstříc. Proto je možné pořídit vstupenky, které stojí stovky liber, i za příznivé ceny a nemusíte zrovna sedět v posledních řadách.

  • 3.Jak fungují divadla na West Endu?

    Zatímco u nás v muzikálech jednu roli hrají třeba tři představitelé, na West Endu stojí představení na hlavním obsazení, za které si lidé platí. Pro nás neznámí umělci jsou na West Endu často veliké muzikálové hvězdy, které mají spoustu fanoušků a jejich jména lákaji diváky a fanoušky do divadel.

    Hraje se 8x do týdne, někdy i 2x denně, hlavně o víkendech. Některá divadla ovšem kvůli okolnostem, jako je nižší prodej lístků, počet představení zredukovala. Samozřejmě hlavní role mají alternace a záskoky, ale většinou produkce hlásí dlouho dopředu, že bude hrát alternace či záskok, případně se vyplatí sledovat sociální sítě představitelů, kde ohlašují svá volna dlouho dopředu, případně se omlouvají za nepřítomnost na představení.

    Pokud má role alternaci, je obvykle přesně předem dáno, v jaký den v týdnu a jaké představení bude alternace hrát, např. pouze každý pátek večer.

    Samozřejmě musíte počítat s onemocněním a také s tím, že covid-19 stále úřaduje, a tak může dojít v obsazení k nečekaným změnám. Pokud směřujete do divadla za příslušným hercem, počítejte s tím, že hrát nemusí, i když pravděpodobnost je malá. Producenti totiž razí filozofii, že lidé si neplatí pouze za zážitek, ale za ty, kdo role ztvárňují. Na druhou stranu se alternace a záskoky svými výkony od hlavního obsazení téměř neliší.

  • 4.Do divadla s rouškou a testem? Jak kde...

    Divadla si pamatují problémy s covidem-19 a herci se pravidelně testují. V zákulisí nosí zaměstnanci roušky a v divadle vás upozorní, že byste si je měli nasadit také, ale není to povinnost. Naopak počítejte s tím, že někde po vás mohou skutečně roušky striktně vyžadovat, případně i očkování či negativní test. Děje se to např. u muzikálu Moulin Rouge, pokud zvolíte sezení přímo u podia, kde jste v kontaktu se souborem.

    A jak se do divadla v Londýně oblékat? Zatímco u nás je divadlo odívacím svátkem, na West Endu nikdo váš oděv neřeší, takže není třeba se slavnostně oblékat.

  • 5.Občerstvení i v hledištích... bohužel

    V divadlech se podává občerstvení. A to nejen v barech, kde nenajdete jen víno a pár chlebíčku a křupek, ale celou řadu drinků a kvalitního alkoholu. Občerstvení se dá bohužel běžně konzumovat v hledišti. Záměrně píšeme bohužel, protože si občas zaplatíte drahý lístek, zatímco vedle vás někdo konzumuje popcorn, zmrzlinu, či popíjí alkohol a nezdřídka se i opije. Často je občerstvení i v ceně vstupenky, můžete si ho objednat předem a obsluha vám jej donese přímo na místo. Při odchodu z divadla pak uvidíte na zemi mnohdy nechutný nepořádek, který si nezadá ani s nepořádkem v českým multikinech. To je jedna z mála „vad na kráse“, které divadla na West Endu mají a ani covid-19 na pojídání popcornu v hledišti nic nezměnil.

  • 6.Kde a na kdy koupit lístky?

    Pokud si chcete koupit lístky předem a je vám jedno, kolik utratíte, doporučujeme na internetu najít oficiální stránku dané hry či muzikálu a lístky si koupit právě tam.

    Existuje totiž celá řada přeprodejců lístků, kteří lístky nabízejí dražší, nebo vám naučtují k nákupu tučný poplatek. Ostatně, u některých produkcí se poplatku stejně nevyhnete, obvykle tvoří maximálně tři libry.

    Pozor na různé připojištění lístků, které se vám v košíku nabízí, někde je možné zakoupit předem k lístku program či občerstvení.

    Lístky dostanete v elektronické podobě, dají se poslat poštou, ale to si připlatíte za doručení. Některá divadla už ani papírové lístky nemají, zasílají pouze QR kód. Pokud vám lístek nedorazí hned, není třeba se obávat, produkce posílají upozornění, že lístky vám přijdou po e-mailu či přes sms 24 hodin před představením.

    Čím dříve si lístek koupíte, tím lépe. Vyplatí se sledovat, kdy produkce uvolňuje do prodeje lístky na další období, zpravidla bývají v této počáteční vlně prodeje levnější.

    Také stojí za to se rozmyslet, v jaký den a hodinu do divadla půjdete. Pokud se rozhodnete pro pátek večer, nebo sobotní odpoledne či dopoledne, budete mít lístek nepatrně dražší. Ano, pokud vyrazíte v týdnu, cena za lístek bude nižší. Nemá to však vůbec vliv na kvalitu představení.

    Levnější lístky seženete na představení označená jako „previews“. Jedná se o představení před oficiální premiérou, často tyto previews běží i 14 dní před premiérovým datem. Jsou to vlastně předpremiéry, kdy tvůrci „vychytávají“ poslední nedostatky a také sledují reakce publika. Jde ovšem o plnohodnotné představení, které je levnější než po premiéře. Pokud má navíc představení dobré ohlasy u kritiků a začne získávat divadelní ceny, tak se částky na vstupenky zvýší.

  • 7.Vrácení peněz

    Pokud se stane, že si koupíte lístek a nebudete moci dorazit, prostudujte si možnosti vrácení peněz, případně alternativy, které prodejce lístků nabízí. Peníze se většinou vrací v případě, kdy je představení zrušeno produkcí. Pokud se nemůžete dostavit vy, většinou vám prodejci nabídnou, že vám vyberou za cenu vašich lístků jiný termín představení. I to má nicméně svá omezení, hlásit změny musíte nejpozději 24 hodin předem, někdy i 48 hodin.

    Nabídnut vám může být i voucher, za který si případně koupíte jiný termín představení, či si vyberete od stejné produkce jiné dílo.

    Z jiných důvodů se peníze nevrací, tedy pokud jste si nezaplatili pojištění lístku. Z našich zkušeností víme, že nyní jsou prodejci po covidu--19 benevolentnější, a pokud budete mít dobrý důvod, např. to, že vám uletělo letadlo, tak někteří peníze i vrátí.

  • 8.První řady a „restricted view“

    Ve Velké Británii platí mezi producenty nepsané pravidlo, že pokud si za divadlo platíte, měli byste také dobře vidět a to nejlépe celé jeviště, se všemi efekty a co k představení patří. Proto vás asi překvapí, když si všimnete, že nejdražší jsou lístky v prostředních řadách v přízemí a na prvních balkonech v předních řadách. Tam je totiž podle divadel nejlepší výhled na celé jeviště.

    První řada je většinou levnější a mnohdy i o polovinu, než řady za ní. Pokud vám nevadí, že vaše oko nepojme celé jeviště a dáváte přednost bližšímu zážitku a chcete vidět emoce herců, kupte si lístek do první řady.

    Často se také setkáte při nákupu lístků s pojmem „restricted view“ , v překladu „omezený výhled“. Většinou se jedná o krajní místa, kde se na jeviště díváte z boku, případně je před vámi vysoké jeviště, označena tak bývají i místa, kde vám ve výhledu může bránit např. dirigent, kulisy, apod., případně jsou takto označená místa poblíž reproduktorů.

    V tomto případě a nejen v tomto, doporučujeme webovou stránku s názvem SeatPlan. Zde návštěvníci sdílejí fotografie a komentáře z divadel z konkrétních míst a můžete tam zjistit, jak dobře je z daného sedadla vidět. Díky tomu můžete zhodnotit, zda vám místo s omezeným výhledem vyhovovuje, či nikoliv. Pokud vyhovuje můžete ušetřit a užít si představení z kraje prvních řad.

    Náhledy na výhled na konkrétní místa mají i některá divadla při prodeji, jenže tam vidíte prázdné hlediště a výhled se může zdát uspokojivý, ale pokud si před vás sedne někdo vyšší postavy, můžete mít problém.

    Počítejte také s tím, že divadla v Londýně mají velmi omezené místo na nohy a mnohdy i velmi malá sedadla. Pokud jste silnější postavy nebo jste vyšší, moc pohodlně se vám sedět nebude. V tom vám také poslouží komentáře na SeatPlanu.

  • 9.Day seats a rush tickets

    Pokud si nechcete kupovat lístky předem a mít tak jisté, že se do divadla dostanete, můžete risknout day seats („denní lístky“) či rush ticket („rychlé lístky“). Jedná se o určitý počet lístků, které produkce dává do prodeje každé ráno před představením. Jedná se o lístky, které stojí od 20 do 30 liber a můžete sedět prakticky kdekoliv, klidně na místech, která v předprodejích stojí stovky liber. Platí zde ovšem „kdo dřív přijde....“

    Před pandemií se tyto lístky daly sehnat většinou na pokladnách. Fanoušci tak stáli fronty od časných ranních hodin, aby se dostali na řadu, když se pokladna v deset hodin otevřela. Tohle už funguje jen v omezeném počtu divadel, ale některá nabízejí levnější lístky v den představení na pokladnách. Tyto informace najdete opět na webu dané produkce.

    Nejspolehlivějším zdrojem pro levné denní lístky je aplikace TodayTix.

    Po stažení do mobilu se vám objeví seznam představení, u některých je nabídka rush tickets. U těch si můžete zakoupit lístek za 25 liber v den představení od 10:00 ráno londýnského času. Doporučujeme zapnout aplikaci a zvolit příslušné představení už pět minut před desátou. Tím se zařadíte mezi dřívější čekatele a tím pádem máte šanci mít lepší místo. Nezapomeňte se do aplikace registrovat a zadat platební kartu.

    Samozřejmě divácky úspěšné muzikály mají day seats zpravidla vyprodané během pár minut. Záleží také na sezóně, pokud vyrazíte do Londýna např. v lednu či v únoru, divadla příliš narvaná nebudou.

    Každopádně pokud chcete sehnat levné lístky, aplikace TodayTix je nutností.

    Některé muzikály a činohry mají vlastní systém prodeje denních lístků a nemusí to být právě TodayTix. Uvedeno to mají na svých webových stránkách. Některé produkce určitý počet zlevněných lístků uvolňují v pevně daný den v týdnu, kdy si zájemci mohou koupit vstupenky na představení, která budou v následujícím týdnu. Např. na turisticky nejatraktivnějšího Fantoma opery seženete zlevněné lístky každý den v deset ráno, ale pouze na této adrese.

  • 10.Loterie

    U některých představení můžete sehnat levné lístky jen přes loterie. Ty před pandemií probíhaly např. u Book of Mormon přímo u divadel, kdy se losovalo ze zájemců přímo na místě, divadla dokonce zaměstnávala profesionály, kteří z pouhého losování zvládli udělat napínavou show. Nyní loterie probíhají pouze přes internet. Každé divadlo má systém jiný, většinou se musíte zaregistrovat pomocí e-mailu v den, kdy máte zájem lístek vyhrát, případně jeden den v týdnu, kdy v případě výhry budete mít možnost koupit lístky za sníženou cenu na místa, jaká si vyberete, na představení v následujícím týdnu.

    Případně opět loterie probíhají přes aplikaci TodayTix, kde vám stačí pouhé kliknutí.

    Šance, že vyhrajete, je samozřejmě velmi malá. Pokud nechcete do divadla cíleně jít a chcete jen zkusit štěstí, tak volte loterii. Např. u velkého muzikálového hitu Hamilton, pokud vyhrajete loterii, zaplatíte za lístek jen 10 liber, tj. zhruba 245 korun.

  • 11.The TKTS a prodejní stánky

    V Londýně narazíte také na stánky a obchody, které nabízejí lístky na představení. Hlavním legitimním zdrojem zlevněných vstupenek je stánek TKTS divadla Society of London Theatre Official na Leicester Square. Tam si můžete koupit lístky za poloviční ceny buď osobně, nebo i online na www.tkts.co.uk

    Vstupenky se uvolňují těsně po půlnoci na nadcházející den na dostupná představení a představení pouze pro daný den. Tam můžete sehnat lístky např. na Bídníky, které jinak zlevněné lístky nenabízejí. Ujistěte se ale, že používáte pouze originální TKTS. 

    Jiné stánky nedoporučujeme, sice tvrdí, že nabízí levnější lístky, avšak není tomu tak, jedná se o dražší přeprodejce.

  • 12.DisneyTickets Magical Mondays

    Zcela jinou kapitolou jsou nákupy lístků na představení, jejichž producentem je Disney. V Londýně se momentálně hraje Lví král a Ledové království a vstupenky skutečně nepatří mezi nejlevnější. Pokud chce vyrazit čtyřčlená rodina, lístky mohou dohromady vyjít až na 500 liber (cca 15 tisíc korun).

    Jediné, co Disney nabízí, jsou DisneyTickets Magical Mondays -  Magické pondělky, kdy produkce uvolňují v poledne místního času určitý počet vstupenek na svá představení v ceně 25 liber, okolo 613 korun. Lístky se velmi rychle vyprodávají, proto je lepší zaregistrovat se na stránky ještě před polednem. Bohužel ani tak nemáte jisté, že se na představení dostanete, systém bývá často pod náporem zájemců přetížen a padá.

  • 13.Past na peněženku: Suvenýry a programy

    Pokud již do divadla v Londýně jdete, připravte se, že tam narazíte na prodejnu merchandisingu, česky suvenýrů, chcete-li. A každé představení, zejména ta muzikálová, jich má skutečně hodně - klíčenky, propisky, magnety, odznáčky, tašky, hrnečky, deštníky, otvíráky, trička a další s logem daného představení. Většinou na toto nejsou čeští diváci zvyklí. Pokud se vám představení líbí, podlehnete a nějaký ten suvenýr si koupíte. Připravte se, že nejsou zrovna laciné.

    Speciality jsou v tomto již zmíněná představení pod taktovkou Disneyho. Tam na rodiče čeká past v podobě plyšáků, hraček, panenek, oblečení a korunek. Doporučujeme si zjistit ceny předem, většinou najdete suvenýry na oficiálních stránkách.

    Každý divadelní nadšenec si rád zakoupí na představení program. Ten stojí obvykle kolem 10 liber. Nicméně pozor na past, které se říká upomínková či obrázková brožura. Některá představení mají k prodeji jen program, kde najdete přehled herců a tvůrců, zpravidla je levnější. Upomínková brožura je velká, barevná a plná fotografií z představení a přijde vás na 15 až 20 liber. Opět jsou lákadlem zejména pro děti na Disney představeních, kde ratolesti obvykle požadují k programu i obrázkovou brožuru a nákup se vám tedy opět může pěkně prodražit.

  • 14.Bonus: Stage doors

    Zvláštní kapitolou jsou stage doors, tedy východy, odkud odcházejí herci z divadel. Před pandemií tu na ně čekaly davy fanoušků, herci se ochotně podepisovali a fotili a to i hvězdy jako např. Orlando Bloom nebo Ian McKellen. Pokud chcete mít na dosah svého oblíbeného herce či herečku, které znáte pouze z filmů a ještě je vidět při herecké práci, vyražte do Londýna. Tam už na jevištních hrála celá řada oscarových držitelů, či herců z populárních seriálů, naposled např. herečka Amy Adamsová nebo Emilia Clarkeová ze seriálu Hra o trůny a další hvězdy budou samozřejmě následovat. Většina filmových herců si totiž považuje za čest, pokud mohou hrát v divadle na West Endu či na Broadwayi.

    I na představení s hvězdami lze sehnat levnější lístky, takže nemusíte opět utratit tisíce. Bohužel pokud stojíte o fotografii či podpis, už je to nyní problém. Většina produkcí už čekání na herce u stage doors zakazuje, zejména kvůli možné nákaze. Fanoušci ale dál na své oblíbence čekají a někdy se i dočkají.

  • 15.Proč jezdit za divadlem do zahraničí?

    Srovnávání kvality představení ve Velké Británii a v tuzemsku není předmětem tohoto článku, nicméně si můžete být zcela jisti, že z jakéhokoliv díla na West Endu neodejdete zklamáni. Odejdete většinou ohromeni, co tamní představitelé a tvůrci dokáží, od pěveckých a hereckých výkonů, po choreografii až po light design a výpravu. Pokud jste divadelní nadšenci, měli byste do Londýna vyrazit a vybrat si z obří nabídky tamních představení.