Osobní fotograf Václava Havla trpěl, když musel nosit kravatu. Teď v Bruselu vystavuje i dříve neznámé fotky prezidenta

Některé fotografie Václava Havla se zapsaly do historie, existují jich ale pochopitelně tisíce a mnohé z nich jsou úplně neznámé. Jeden z osobních fotografů posledního československého a prvního českého prezidenta Jiří Jírů teď několik snímků vystavil vůbec poprvé, a to v sídle Evropského parlamentu v Bruselu.

Výstava se nachází nedaleko hlavního zasedacího sálu, tady na panelech ve foyer je k vidění asi dvě desítky snímků, včetně těch ikonických, jako když nad půllitry vedle sebe sedí Václav Havel, Bohumil Hrabal a Bill Clinton v pražské hospodě U Zlatého tygra, a smějí se. Právě tu má Jiří Jírů nejraději.

Hlavně v tom musí být emoce

„To není rukotřas, ale tam se něco děje, oni jsou tam tři, Hrabal drží tácek od piva a mají super výrazy.“

Jako jeden z Havlových osobních fotografů Jiří Jírů nafotil fotek tisíce. Vybral z nich také několik, které až dosud nikdy nevystavoval. Na jedné z nich třeba děti čekají ve frontě u prezidentské limuzíny na podpis do památníčku, na jiné opéká buřty. Podle jakého klíče snímky na výstavu vybíral?

Autorem fotografií je v Belgii žijící český fotograf Jiří Jírů

„Aby tam byla atmosféra, aby to nebyla strnulá fotka a aby se tam něco dělo. Chtěl jsem, aby se lidi museli nad každou fotkou zamyslet. Třeba fotka, na které jsou Václav Klaus s Václavem Havlem v Bruselu a vidíte v očích, jak jsou si nesympatičtí. Každá fotka má nějaký příběh, a to bychom mohli chodit od jedné k druhé.“

Osobně velmi drahá

Na výstavu se také jedna z dosud nezveřejněných fotografií nakonec nedostala. Pro Jiřího Jírů má cenu daleko víc osobní než uměleckou.

„Ještě tam byla jedna, kterou vyřadili, protože to prý nebyla dobrá kvalita. To byla poslední fotografie Václava Havla, kterou jsem nafotil náhodně po deseti letech od rozloučení s ním, a on za dva měsíce už mezi námi nebyl, stojí tam se svou ženou, ale bohužel ji nevystavím.“

Výstavu přišla otevřít šéfka Evropského parlamentu maltská politička Roberta Metsolaová, která Havla řadí mezi své politické vzory, protože politiku vnímal jako službu lidem.

„Měli bychom být českému předsednictví vděční, že si vybralo Václava Havla jako symbol, nejen kvůli jeho významu v Česku, ale také vzhledem k tomu, co se teď v Evropě odehrává. Procházíme velmi složitou dobou a není lepší osobnost než Václav Havel, kdo by nám jako politikům měl připomenout náš úkol.“

Výstavu do Evropského parlamentu přivezl europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL.

„Jiří Jírů má řadu fotografií, které nikdo nezná a které mi přišly, že vypovídají o osobnosti Václava Havla, který byl velmi komplikovaný. Myslím, že jeho odkaz v budoucnu bude ještě silnější a je důležité najít most mezi Havlem, člověkem minulosti a mezi jeho odkazem, který je stále živý do současnosti.“

Čtěte také

Jiří Jírů se po srpnové okupaci v roce 1968 usadil v Belgii, která se stala jeho druhým domovem, po revoluci se ale vrátil do Prahy a v roce 1993 se stal osobním fotografem Václava Havla.

„Musel jsem sedm let nosit kravatu, to pro mě bylo těžké, umělec fotograf a najednou v kravatě, tak se mi smáli i kamarádi.“

Kancelář dostal přímo na Pražském hradě, ve druhém patře vedle toalet, zato s výhledem na chrám svatého Mikuláše. A na devadesátá léta, která strávil ve službách Václava Havla, prý vzpomíná jen v dobrém.

„Nejen kvůli tomu, jaký byl člověk, protože byl zajímavý a myslelo mu to jinak než ostatním.“

Dnes patří Jiří Jírů mezi výrazné osobnosti české komunity žijící v Belgii. Negativy, které s Václavem Havlem nafotil, zůstávají v archivu Pražského hradu, a jak říká, přežijí nás tam všechny.

autoři: Viktor Daněk , aka
Spustit audio

Související