Hlavní obsah

Švýcarsko - Česko 2:4Bronzová tečka. Hokejistky získaly poprvé v historii MS medaili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skvělá věc se podařila. České hokejistky učinily na mistrovství světa v dánském Herningu zápis do dějin, když v zápase o bronz porazily Švýcarsko 4:2 a získaly tak historicky první medaili pro národní tým ze světového šampionátu. V utkání o třetí místo reprezentantky pod skvělým koučinkem neustále usměvavé kanadské trenérky Carly MacLeodové ukázaly velkou touhu po úspěchu, dokázaly soupeřky přestřílet a za hrdinku byla útočnice Natálie Mlýnková, která dala dva góly.

Foto: Bo Amstrup, ČTK/AP

České hokejistky s historickým bronzem z MS.

Článek
Fotogalerie

Další trefy přidaly Daniela Pejšová a Vendula Přibylová, tradiční oporou v brance byla Klára Peslarová. Velkou raritou je i Karolína Erbanová, která k medailím z MS v rychlobruslení přidala i hokejový bronz. Medaile radujícím se reprezentantkám věšel na krk krajan Petr Bříza v roli viceprezidenta IIHF. Při sborově zpívané hymně plakaly úplně všechny české hráčky, pochopitelně štěstím.

Česká reprezentace žen prožívá rok snů. V únoru se hokejistky poprvé objevily na olympiádě a o šest měsíců později na mistrovství světa prošly základní část bez ztráty bodu, ve čtvrtfinále zaskočily favorizované Finky a teď získaly léty vytouženou medaili.

V zápase o ni byly od začátku aktivnější a hned úvodní přesilovku využila Mlýnková. Švýcarky se na vůbec první střelu v zápase zmohly až v polovině první třetiny. Peslarová si ani nesáhla na puk a už ho po střele Martiové lovila ze sítě.

Vzápětí šla odsedět první ze tří svých vyloučení Pejšová, ale oslabení reprezentantky zvládly bezvadně a obránkyně při návratu z trestné lavice dokázala v brejku zpracovat puk a rychlou kličkou do forhendu vrátila Česku vedení.

Hned po 126 sekundách druhé třetiny Přibylová z dorážky rychle zametla puk do švýcarské branky. Když po nádherné individuální akci Mlýnková vybruslila mezi kruhy a i díky cloně od kapitánky Mills švihem zápěstím zase překonala Brändliovou, bylo to 4:1 a poměr střel zněl v té chvíli dokonce 23:5.

Švýcarky se ke konci snažily ještě něco s výsledkem udělat, ale dokázaly pouze v přesilovce snížit. Český tým hrál pečlivě z obrany, soupeřkám už nepomohla ani více než dvouminutová power play.

Mistrovství světa hokejistek v Herningu (Dánsko):
O 3. místo:
Česko - Švýcarsko 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Mlýnková (Mrázová, Tejralová), 16. Pejšová (Lásková), 23. Přibylová (Neubauerová, Peslarová), 30. Mlýnková (Mrázová) - 12. Martiová (Christenová, Leemannová), 50. Vallarioová (Rüeggová, Stalderová). Rozhodčí: Lieffersová (Kan.), Hillerová - Cameronová (obě USA), Hammarová (Švéd.). Vyloučení: 7:6. Využití: 1:2. Diváci: 1294.
Česko: Peslarová - Lásková, Pejšová, Horálková, Tejralová, Radová, Trnková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Pejzlová, Hymlárová, Křížová - Neubauerová, Přibylová, Mills - Pátková, Sarnovská, Erbanová. Trenérka: Carla MacLeodová.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články