Frenštát pod Radhoštěm: Vestibul radnice nově zdobí vitráž se znakem města

04.09.2022 19:09 | Tisková zpráva

Vestibul budovy frenštátské radnice na náměstí Míru zdobí nově vitráž se znakem města. Jedná se o kopii barevné vitráže kruhového okna z Kaple svatého Cyrila a Metoděje, která se nachází na Radhošti.

Frenštát pod Radhoštěm: Vestibul radnice nově zdobí vitráž se znakem města
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

„Vitráž je umístěna ve vestibulu radnice přímo za originálem sochy Radegasta, kde byla instalována již na začátku léta. Dnes jsme ji ale oficiálně představili, a hlavně také poděkovali panu Drahomíru Strnadlovi a Matici Radhošťské, která přispěla částkou 50 tisíc korun na pořízení vitráže,“ uvedl Miroslav Halatin, starosta města Frenštátu pod Radhoštěm.

Barevná vitráž ve vestibulu radnice je kopií vitráže kruhového okna z Kaple svatého Cyrila a Metoděje. Vyobrazuje znak města Frenštátu pod Radhoštěm, svatého Martina se dvěma husami. Nová vitráž byla umělecky a řemeslně zpracována restaurátorskou firmou Vitráže Bruštík. Celková cena za pořízení vitráže dosáhla částky cca 100 tisíc korun.

frenštát

Myšlenka na zhotovení nové vitráže a jejího umístění na frenštátské radnici vzešla od pana Drahomíra Strnadla, předsedy Matice Radhošťské.

„U příležitosti výročí 640 let od uplynutí první písemné zmínky o městě Frenštát pod Radhoštěm, které si v tomto roce všichni společně připomínáme, se Výbor Matice Radhošťské rozhodl přispět městu částkou padesáti tisíc korun na pořízení vitráže. Je to i taková vratka a poděkování Frenštátčanům za to, že iniciovali a pomohli postavit Kapli svatého Cyrila a Metoděje na Radhošti. Roku 1885, v jubilejním roce úmrtí sv. Metoděje, zemřel v roce 885, bylo na návrh pana Hynka Fialky v Občanské besedě ve Frenštátě rozhodnuto o výstavbě Cyrilometodějské kaple na Radhošti. V roce 1905, rok po dokončení kaple, pak byl založen spolek Matice Radhošťská, která kapli dostala do udržování a opatrování,“ vysvětlil na závěr pan Drahomír Strnadel, předseda Matice Radhošťské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…