Hlavní obsah

Dětské přídavky už lze vyřídit online

Přídavky na děti je od čtvrtka minulého týdne možné vyřídit také online. Lidé mohou žádosti podávat přes klientský portál ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na ten se dostanou přes stránky www.mpsv.cz. K přihlášení do formulářů mohou lidé využít třeba bankovní identitu, tedy přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Žádost o přídavky se tak podle ministerstva zjednodušila.

Elektronicky je již umožněno vyřizování rodičovských příspěvků, jednorázových příspěvků 5000 korun na děti a příspěvků na bydlení.

O 5000 korun na děti si stále nepožádala polovina rodin

Finance

„Digitalizace zůstává naší prioritou i do budoucna,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Třeba samoživitelka může dostávat pravidelně až 1380 Kč měsíčně na jedno dítě. A k tomu má samozřejmě možnost požádat o další dávky, pokud na ně má nárok, například o příspěvek na bydlení,“ dodal ministr.

Přídavek na dítě lze čerpat na dítě od narození až do 18 let a případně až do 26 let, pokud studuje. Nárok vzniká, jestliže příjem rodiny nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny. Právo ve středu omylem uvedlo nižší násobek 3,14 a od něj spočítalo i nižší nárokové částky, za chybu se čtenářům omlouváme.

Nárok je možné ověřit v kalkulačce

Nárok na přídavek lze ověřit a spočítat v kalkulačce, kterou rovněž nabízí web ministerstva. Stačí zadat počet osob a věk dětí a systém ukáže částku životního minima, kterou je pak třeba vynásobit číslem 3,4.

Vláda zvýší normativy pro příspěvky na bydlení

Ekonomika

Například u čtyřčlenné rodiny s pětiletým a desetiletým dítětem vzniká nárok u příjmu do 45 390 Kč. U samoživitelky s desetiletým dítětem je to do 24 310 korun.

Jurečka v současnosti připravuje návrh na zvýšení přídavků na děti. To doporučila i Národní ekonomická rada vlády (NERV). Podle ní by měla být dávka zvýšena alespoň o 30 procent.

Úřady práce podle údajů MPSV v červnu vyplatily 302 600 přídavků na děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám