Dny památek 2022: rytíři na koních, koncerty i synagoga v novém

TISKOVÁ ZPRÁVA
Dny památek
 

Odkazy


 
 
Vyškov, 5. září 2022 – Rozmanité Jihomoravské dožínky, ve Vyškově konané poslední srpnovou neděli, dva koncertní večery v parku s kapelami Mirai, Desmod či Dymytry o pár dní později, následně Dny evropského dědictví 2022. Slibovaná pestrost přelomu srpna a září vyvrcholí právě tradičními Dny památek, které ve městě proběhnou od pátku 9. do neděle 11. září.

Pomyslným otvírákem budou znovu páteční koncerty na Masarykově náměstí. Nejprve se představí místní rocková kapela 3T Projekt, po ní nastoupí blues-rocková formace z Olomouce No Limit.

Pestrý prodloužený víkend znovu nabídne i sobotní dobový program v zámecké zahradě. „Začne hodinu před polednem a nabídne žongléry, šermíře či sokolníka. Program myslí i na ukázky jezdeckého umění, rytířský turnaj na koních nebo maňáskové divadlo. Pochopitelně nebudou chybět řemeslné stánky, historická hudba a tance, kolotoč či historická mincovna,“ řekl k dobovému programu Luboš Kadlec, ředitel Městského kulturního střediska Vyškov, které má značnou část víkendového programu na starosti.

Zájemci zároveň o víkendu jako obvykle projdou branami pamětihodností. „I když třeba jen nepatrně, tak některé změnily svou tvář, jiné nabídnou například zajímavou výstavu. A samozřejmě nemluvím jen o památkách ve městě, ale i v našich místních částech, které jsou stejně obdivuhodné a jedinečné. Těší mě, že město znovu ožije historií,“ prohlásil starosta Vyškova Karel Jurka s tím, že samozřejmostí je zpřístupněná radniční věž.

Vůbec poprvé se veřejnost seznámí s výsledky pečlivé práce restaurátorů v případě jedné z dominant Masarykova náměstí: bývalé synagogy. Poté, co byla z podnětu města coby vlastníka prohlášena za kulturní památku, mohlo se přistoupit za významného dotačního přispění k její celkové obnově. Po opravě stropu v interiéru, krovu a výměně střešní krytiny probíhá restaurování výmalby na stěnách. „Restaurování tak začíná přinášet své plody a dříve fádní interiér se po mnoha letech vrací ke svému původnímu lesku, a povyšuje tak bývalou synagogu na důstojný prostor, který svou estetickou hodnotou odpovídá významu objektu v rámci vyškovské památkové zóny,“ ocenil místostarosta Vyškova Josef Kachlík s tím, že v sobotu od 16:00 hodin zazní v interiéru koncert vážné hudby, v neděli pak na zájemce čekají komentované prohlídky.

Sklepení pod hřbitovem znovu zažije vernisáž výstavy fotografií, po oba víkendové dny mohou zájemci využít komentovaných prohlídek hřbitova, v neděli pak nebude chybět zpřístupnění židovského hřbitova. Tradičně se připojuje také Knihovna Karla Dvořáčka, v sobotu je naplánovaná komentovaná prohlídka včetně běžně nepřístupných prostor.

Muzeum Vyškovska otevře oba své vyškovské objekty: zámek a kapli sv. Anny se zahradou. Vyškované si tradičně zdarma prohlédnou stálé expozice či aktuální výstavy. „Pro dětské návštěvníky jsme na sobotu připravili tvořivou dílnu a středověkou hernu, na které si vyzkoušejí vymalovat gotická okna či ozdobné písmo, zahrají si vrhcáby nebo kostky, otevřeme i zámecké sklepení. V případě kaple zájemci po oba víkendové dny navštíví zahradu i interiér s jedinečnou atmosférou dochovaných renesančních maleb, pro děti bude na sobotu nachystané tvoření pod pergolou,“ sdělila ředitelka muzea Monika Pelinková s tím, že na nádvoří bude tradičně k vidění zápolení skupiny historického šermu.

V sobotu 10. a v neděli 11. září budou zpřístupněné:
Radnice (věž, obřadní síň, sklepy), farní kostel Nanebevzetí Panny Marie, kaple sv. Anny, Muzeum Vyškovska, hřbitov ve Vyškově – výstava fotografií a komentované prohlídky, hřbitovní kostel – výstava Bylo tu moře, bývalá synagoga, kostel Nejsvětější Trojice v Dědicích, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Rychtářově, kaple sv. Cyrila a Metoděje (Strachotínka) v Hamiltonech.

V neděli město otevře židovský hřbitov.

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 5.9.2022 / 5.9.2022

Počet návštěv: 931
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém