Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Novou britskou premiérkou bude Liz Trussová, vystřídá Johnsona v čele konzervativců

Svět

  13:49aktualizováno  21:11
Novou premiérkou Velké Británie se stane Liz Trussová. Ministryně zahraničí ve volbě nového lídra vládních konzervativců podle očekávání porazila exministra financí Rishiho Sunaka a nahradí Borise Johnsona. Ten oznámil rezignaci v červenci.

Favorizovaná Trussová získala ve vnitrostranické volbě 81 326 hlasů, tedy 57,4 procenta, její soupeř Sunak 60 399.

V krátkém projevu po oznámení výsledků volby Trussová poděkovala „svému příteli“ a končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi.

„Budu vládnout konzervativně. Prosadím odvážný plán snížení daní, který přinese růst naší ekonomice. Vyřeším krizi cen energií,“ prohlásila. Slíbila také „velké vítězství“ Konzervativní strany ve volbách v roce 2024.

Johnson byl předsedou vlády od července 2019, rezignaci oznámil začátkem července pod tlakem spolustraníků i veřejnosti. Učinil tak poté, co z vládních funkcí odstoupilo několik desítek členů jeho strany.

Liz Trussová a Rishi Sunak přijíždějí na vyhlášení výsledku boje o vedení Konzervativní strany. (5. září 2022)

Královna Alžběta II. uvede Trussovou do úřadu v úterý ve 14:30 SELČ na skotském zámku Balmoral. V Británii je přitom už od doby vlády královny Viktorie v 19. století zvykem, že noví premiéři jsou uvedeni do funkce v Buckinghamském paláci. Změna místa pravděpodobně vyvolá další spekulace o zdravotním stavu šestadevadesátileté královny, která v posledních měsících kvůli zdravotním obtížím odřekla účast na několika veřejných akcích, uvedl analytik BBC Sean Coughlan.

Panovnice v úterý nejprve oficiálně odvolá z funkce Johnsona a poté povolá Trussovou, které se zeptá, zda je připravena sestavit vládu. Je zvykem, že končící předseda vlády před cestou ke královně pronese projev před premiérským sídlem v Downing street.

Johnson uvedl, že Trussová má na řešení krize životních nákladů i pro růst země dobrý plán. „Je čas, aby se za ni postavili všichni konzervativci,“ řekl. Ke sjednocení za Trussovou vyzval i poražený Sunak. „Konzervativci jsou jedna rodina,“ řekl.

Politický redaktor listu Independent Andrew Woodcock v rozhovoru s BBC uvedl, že nový britský premiér má běžně čas užít si po svém uvedení do funkce krátké „líbánky“. Trussová ale vejde „přímo do hurikánu“. „Lidé čelí chudobě, firmám hrozí krachy. Potřebujeme řešení velice, velice rychle,“ řekl Woodcock.

Třetí žena v Downing Street 10

Sedmačtyřicetiletá Trussová v mnohém podle médií připomíná svoji někdejší předchůdkyni Margaret Thatcherovou. Kromě podobného politického programu se občas stylizuje i do její podoby a bývalou premiérku dokonce ztvárnila už v dětství při školní simulaci voleb. Přitom sama Trussová vzešla ze silně levicového prostředí a prakticky celý život se postupně posunovala doprava.

Kromě britské diplomacie již dříve vedla několik klíčových ministerstev a v čele resortu mezinárodního obchodu v letech 2019 až 2021 provedla zemi těžkým obdobím brexitu. S mimoevropskými zeměmi posléze vyjednávala smlouvy o volném obchodě, v nichž Britové vidí náhradu za společný evropský trh.

Éru žen v úřadu britského premiéra zahájila právě Margaret Thatcherová, která v období od května 1979 do listopadu 1990 třikrát vyhrála volby, zastávala tvrdou a neústupnou reformní politiku a dokázala zlomit moc odborů, které ochromovaly Británii. Druhou premiérkou byla Theresa Mayová, jejíž tříletý mandát od července 2016 do července 2019 byl poznamenán nelehkým vyjednáváním o podmínkách brexitu.

Johnson vyvedl Británii z EU

Končící Johnson, který nastoupil po Mayové, je kontroverzní postavou v britské politice. Jeho stoupenci jej velebí pro jeho zábavnost, nekonvenčnost a humor, kterým oslovuje i jiné než tradiční voliče britských konzervativců. Jeho kritici mu vyčítají lhaní, elitářství, pohrdání pravidly a zákony. Političtí komentátoři nazývají jeho styl oportunistickým, populistickým či pragmatickým.

Britským premiérem se Johnson stal 24. července 2019, den poté, co byl zvolen do čela Konzervativní strany. Ve funkcích vystřídal Theresu Mayovou, která neuspěla s vyjednáváním o podmínkách odchodu Británie z EU. Po svém zvolení premiérem mnohokrát zopakoval, že uskuteční brexit do stanoveného termínu konce října 2019 „stůj co stůj“.

Od léta 2019 sice vyjednal s Bruselem změnu podmínek v dohodě o brexitu, nedokázal si však včas zajistit souhlas parlamentu, a musel proto unii požádat o odklad termínu vystoupení. Patovou situaci se nakonec rozhodl řešit předčasnými volbami, podobně jako to učinila i jeho předchůdkyně Mayová. Ve volbách v prosinci 2019 získali konzervativci absolutní většinu v parlamentu. A na konci ledna 2020 Británie opustila po 47 letech Evropskou unii.

Johnsonovo působení v čele britské vlády však provázela řada afér. K těm hlavním patřily kauzy kolem porušování protiepidemických opatření zavedených v souvislosti s pandemií covidu-19. Čelil také kritice za přístup ke korupčním aférám své Konzervativní strany. Další Johnsonův skandál loni na jaře se týkal rekonstrukce jeho bytu v Downing Street, na niž mu podle médií tajně přispívali straničtí dárci.

Kvůli narůstajícím skandálům se Johnson potýkal se vzpourou některých konzervativních poslanců, požadujících jeho odchod. Letos 6. června sice ustál stranické hlasování o důvěře, když získal podporu 211 poslanců Konzervativní strany (proti bylo 148), nakonec však podlehl tlaku spolustraníků a počátkem července oznámil rezignaci.

Rezignace ministryně vnitra Patelové

Britská ministryně vnitra Priti Patelová v pondělí uvedla, že jakmile se Liz Trussová oficiálně stane premiérkou, odstoupí ona ze své funkce. V nové vládě nezíská místo ani Rishi Sunak, se kterým Trussová ve vnitrostranickém hlasování soupeřila o post lídra Konzervativní strany, napsal list The Guardian.

Patelová v rezignačním dopise, který poslala končícímu premiérovi Borisi Johnsonovi, pogratulovala Trussové ke zvolení a uvedla, že ji bude podporovat. „Je mým rozhodnutím pokračovat ve veřejné službě zemi a volebnímu obvodu Witham jako poslankyně, jakmile Liz formálně převezme úřad a bude jmenován nový ministr vnitra,“ napsala Patelová. Podle zdrojů deníku její místo nejspíš získá generální prokurátorka Suella Bravermanová.

Sunak již dříve uvedl, že by od Trussové nepřijal nabídku na ministerské křeslo. „Prostě o tom nepřemýšlím,“ odpověděl na otázku, zda by přijal funkci od Trussové, která v hlasování zvítězila s menším náskokem než kterýkoli z jejích předchůdců.

Podle listu The Times ve vládě pravděpodobně dojde k významným změnám. Své křeslo by si měl udržet ministr obrany Ben Wallace poté, co si vysloužil chválu za svůj postup v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Přes svou popularitu se navíc nezúčastnil vnitrostranického klání o post předsedy Konzervativní strany a v souboji velmi brzy podpořil Trussovou.

Deník uvádí, že ministrem financí se stane nynější ministr obchodu Kwasi Kwarteng. Trussovou v čele britské diplomacie patrně nahradí James Cleverly a do čela ministerstva zdravotnictví se zřejmě postaví Thérese Coffeyová.

Věříte, že Liz Trussová bude lepší premiérkou než Boris Johnson?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 12. září 2022. Anketa je uzavřena.

NE690
ANO464
Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...