Hlavní obsah

Slovensko má definitivně menšinovou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tři ministři za stranu Svoboda a Solidarita podali v pondělí demisi, strana odchází do opozice a vláda premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) je definitivně menšinová. Ministr hospodářství a předseda SaS Richard Sulík podal demisi už minulý týden.

Foto: ČTK/AP

Lídr strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík

Článek

V pondělí ho následovala ministryně spravedlnosti Mária Kolíková, šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok a ministr školství Branislav Gröhling. Součástí vlády je tak nadále OLaNO vedené ministrem financí Igorem Matovičem, hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára a strana Za lidi, kterou v roce 2019 založil bývalý prezident Andrej Kiska.

„Důvody naše odchodu jsou více než jasné. To, co zažívá Slovensko pod vedením Igora Matoviče (ministr financí a předseda OLaNO - pozn. redakce), se nedá nazvat jinak než jako rozvrat,“ uvedl Sulík.

Premiér Heger oznámil, že nástupce ministrů za SaS oznámí prezidentce Zuzaně Čaputové a veřejnost se je dozví asi příští týden. Potvrdil, že se nebude jednat o politické nominanty, ale o odborníky.

Slovensko bude mít menšinovou vládu

Zahraniční

Sulík tvrdí, že Matovič se ho snažil dva roky z vlády vyštvat. Ministr školství Gröhling se rovněž vyjádřil, že s Matovičem byla spolupráce nemožná. „Nemůžu neustále žádat finanční prostředky, které školství potřebuje, nedostávat je a pak poslouchat, že o ně nežádáme,“ řekl Gröhling.

Hegerova vláda nebude mít většinovou podporu ve 150členném parlamentu. Po odchodu SaS (20 poslanců) z vlády bude mít vládní koalice OLaNO (47 poslanců), Jsme rodina (20) a Za lidi (3) jen 70 hlasů, místo potřebných 76. Při schvalování zákonů by tak Hegerova vláda musela hledat podporu u SaS (21 poslanců) nebo osm nezařazených poslanců.

Opozici tvoří Hlas-sociální demokracie, Směr-sociální demokracie, hnutí Republika (odštěpenci od Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám