Pražská burza je nejslabší od loňského května, oslabila i koruna

foto Pražská akciová burza, Burzovní palác - ilustrační foto.

Praha - Index pražské burzy dnes klesl o 1,16 procenta na 1136,73 bodu, uzavřel tak na nejnižší úrovni od loňského 20. května. Hlavním důvodem bylo oslabení akcií energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Index PX klesá čtvrtým dnem v řadě. Koruna oslabila k oběma hlavním světovým měnám.

Cenné papíry ČEZ zlevnily o 3,95 procenta na 911 korun. "Uzavřely nejníže od konce letošního března," upozornil analytik společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč. Akcie polostátní energetické skupiny dostávají pod tlak náznaky chystaných opatření, která by měla být zavedená na úrovni Evropské unie pro zvládnutí energetické krize, uvedl analytik Fio banky David Brzek.

V minusu uzavřelo dnešní obchodování i dalších sedm z deseti emisí, kterém mají vliv na hodnotu burzovního indexu. Nejvýraznější pokles postihl akcie společnosti Photon Energy, která se zabývá výstavbou solárních elektráren. Obchodování uzavřely s cenou 60,60 Kč, což představovalo pokles o 4,11 procenta.

Nedařilo se ani akciím Kofoly či zbrojovky Colt CZ. Cenné papíry nápojářské společnosti zlevnily o více než 2,5 procenta na 269 Kč. Emise výrobce zbraní oslabila o 1,48 procenta.

Jediným z hlavních titulů, který si dnes připsal zisk, byly akcie rakouské bankovní skupiny Erste. Jejich cena vzrostla o 0,69 procenta na 554,40 Kč za kus. "Erste posilovala i přes negativní sentiment na západoevropském bankovním sektoru," podotkl Boháč.

Další dva bankovní tituly obchodované v Praze, Komerční banka a Moneta, zakončily dnešek v minusu. První z nich odepsal 0,52 procenta, druhý klesl o 1,21 procenta.

Poklesu dnes odolaly ještě akcie farmaceutického řetězce Pilulka Lékárny, které ale jen stagnovaly na pátečním kurzu.

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru ztratila v porovnání s předchozím závěrem pět haléřů, a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 24,59 Kč/EUR. K dolaru česká měna oslabila o 32 haléřů na 24,79 Kč/USD, vyplývá z dat serveru Patria Online.

Ke všeobecné negativní náladě přispěla podle analytika společnosti Purple Trading Jaroslava Tupého zpráva, že Rusko zastavuje dodávky plynu do Evropy do té doby, než budou zrušené sankce. Euro se dnes vůči dolaru drželo pod paritou s americkým dolarem. "Ruku v ruce s tím byla patrná tendence ke slábnutí i na středoevropských měnách. Celkově bylo obchodování klidné, když ho poznamenal svátek ve Spojených státech," podotkl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Koruně podle něj příliš nepomohla data o vývoji reálných mezd za druhé čtvrtletí, i když výsledek byl lehce vyšší, než s čím počítal trh. "Vývoj mezd se tak zařadil mezi proinflační rizika. Vzhledem k dosavadní rétorice holubičí většiny v čele ČNB to ale neznamená, že by ČNB na zasedání koncem září úrokové sazby zvýšila," míní.

Reálná mzda po zahrnutí inflace v Česku klesla v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 9,8 procenta a Češi tak podle analytiků zchudli nejvíce v historii země od roku 1993. Průměrná mzda sice podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla proti stejnému období předchozího roku o 4,4 procenta na 40.086 korun, reálná ale klesá už tři čtvrtletí.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,54 24,59
Kč/USD 24,47 24,79

Zdroj: Patria Online

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď