Kdo už má Thálii? Hraběnka a nahý tanečník

Slovácké divadlo má na svém kontě prozatím dvě Ceny Thálie. Jejími držiteli jsou Květa Fialová a Tomáš Šulaj.

Květa Fialová získala Thálii za roli hraběnky Maude

Legendární herečka Květa Fialová ji získala v roce v roce 2011 v kategorii činohra za ztvárnění potrhlé hraběnky Maude v inscenaci Harold a Maude. „Slovácké divadlo je moje divadlo Národní. Miluju ho. A miluju Harolda. Tam totiž jezdím do ráje. Děkuji,“ řekla v děkovné řeči na prknech Zlaté kapličky k roli v inscenaci, která se dočkala téměř stovky beznadějně vyprodaných repríz.

„Paní Květa si toužila zahrát Maude ke svým 80. narozeninám, aby jí bylo přesně tolik, jako postavě Maude, jak ji napsal autor. Myslím, že pan ředitel Stránský, který se nakonec ujal i režie, nelitoval, že jí vyhověl,“ usmívá se Josef Kubáník, který ztvárnil Harolda a s Květou Fialovou ho pojilo dlouholeté přátelství.

V roce 2005 získal Cenu Thálie Tomáš Šulaj v kategorii opereta a muzikál za svůj výkon v roli Jerryho v muzikálu Donaha!. Na kontě má ale už neuvěřitelných devět nominací.

„Othello byla první širší nominace, pak přišlo Donaha!, Buča v Cikáni jdou do nebe, Carter v Adéla ještě nevečeřela, Lopachin ve Višňovém sadu, Helmer v Noře. Potom Jura Baran v Je třeba zabít Sekala, když jsem hostoval v Národním divadle Brno, to byla druhá nejužší. V roce 2019 třetí za Kříž u potoka a letos tedy čtvrtá užší a celkově devátá za Billyho v Muzikálu Chicago,“ vypočítával v roce 2020, když získal svou prozatím poslední nominaci.