Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vychází Astropis 131

Vychází Astropis 131

Obálka časopisu Astropis č. 131

Vychází Astropis č. 131. Samozřejmě, že na prvním místě nesmíme opomenout dechberoucí snímky z teleskopu JWST a jejich srovnání s daty z HST. Číslo pak zahajuje nekonečný seriál každoročních shrnutí událostí v astronomii za předchozí rok od osvědčeného tandemu Jiří Grygar a David Ondřich. Jiří Podolský se ve svém článku podrobně věnuje prvnímu snímku černé veledíry v centru naší Galaxie, pořízeného EHT. Druhým dílem pokračuje Pavel Najser ve shrnutí života a díla Johna Herschela. Jak se více než 100 let starý dvojitý Zeissův astrograf, který je hlavním dalekohledem Štefánikovy hvězdárny v Praze, vydal na renovaci, pro nás sepsal Tomáš Prosecký.

Kromě tradiční oblohy (pro podzim 2022) a tipů na objekty k pozorování od Vladimíra Libého a Václava Pavlíka se věnujeme praktické astronomii ještě ve dvou článcích: Daniel Beneš se zabývá aktuálním a velmi palčivým problémem vlivu flotil satelitů jako je např. Starlink na pozemní astrofotografii a astronomii. Josef Ladra pak porovná trojici dalekohledů, které jsou dobře použitelné jak pro denní, tak astronomická pozorování.

Dvojice recenzí od Vladimíra Kopeckého se tentokrát týká knihy Jima Al-Khalili: Svět podle fyziky a publikace P. Gabzdyla a J. Duška: Náš vesmír počátkem 21. století, která pomocí fotografií představuje vesmír.

Klasické rubriky doplňuje představení Sekce proměnných hvězd a exoplanet jako součásti ČAS, novinky z astronomie a novinky z kosmonautiky (od Lukáše Houšky z Kosmonautix.cz).

Přejeme příjemné chvíle strávené nad stránkami našeho časopisu a doufáme, že nám zachováte přízeň i důvěru.

Redakce časopisu Astropis

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Web Astropisu



Štítky: Astropis


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »