Řečníci na demonstraci? Fiala by se měl starat o lidi pod pódiem, ne na něm, říká Rajchl

Jindřich Rajchl

360° (905)

Na sobotní demonstraci dorazili občané, které trápí nynější situace i přístup vlády, uvedl v pořadu 360° politik a aktivista Jindřich Rajchl (PRO). Premiér by se podle něj namísto kritiky akce měl starat o lidi. Politolog Miloš Gregor ale podpořil Petra Fialu (ODS) s tím, že na akci opravdu vystupovaly staré známé prokremelské firmy. Připomněl, že na pódiu zazněly i nepravdy.

„Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ řekl Fiala k sobotní demonstraci s tím, že v Česku se objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá.

Za to však premiér schytal i vlnu kritiky. „Fiala tak jen dehonestoval lidi, my se jich zastali,“ popsal Rajchl. Sám na akci vystupoval a uvedl, že nyní po premiérovi požadují omluvu za tyto výroky. Čeští občané na Václavské náměstí podle něj přišli kvůli Fialovi a ne Putinovi.

Staré proruské firmy

Podle politologa Gregora ale na pódiu vystupovala řada proruských osob. „Vyjádření Petra Fialy vnímám jako korektní – podíváme-li se, kdo to organizoval, kdo stál na pódiu... Vidíme staré známé firmy, které se angažují v proruských tématech. Otázka je, kdo byli návštěvníci,“ připustil.

Jako příklad uvedl proruského aktivistu Žarka Jovanoviče. „To je klasická taktika, protože naši oponenti nemají věcné argumenty. Nikdo z koalic (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti, STAN) nehovořil o tom, co skutečně trápí Českou republiku,“ reagoval Rajchl.

Tím, že podle něj vláda lidmi pohrdá, příště na demonstrace dorazí více lidí. „Pan Rajchl se ohání fakty, ani mně původní výrok Fialy nepřipadal šťastný, ale mluvil o organizátorech, dochází k překroucení,“ poukázal Gregor. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Ve vysílání CNN Prima NEWS politolog připomněl, že Rajchl na pódiu zmínil několik „nepravd“. „Omluvil jste se za prohlášení, že Česká televize o demonstraci nevysílá? A že pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vypíná webkamery?“ dodal Gregor.

Tagy: