06.09.2022 13:39

Městské divadlo Zlín zahají sezónu českou premiérou hry Tracyho Lettse Mary Page Marlowe

Českou premiérou hry Tracyho Lettse Mary Page Marlowe otevře Městské divadlo Zlín v sobotu 10. září 77. sezonu. V hořkosměšné hře amerického autora a držitele Pulitzerovy ceny ztvární život jedné ženy v jedenácti epizodách šest hereček a jedna panenka. „Je to jako když listujete fotoalbem, napsali trefně o Mary Page kritici New York Times,“ uvedl renomovaný režisér Janusz Klimsza, který ve Zlíně inscenuje poprvé.

Jak do nové sezóny s podtitulem „Návod na prožití“ Mary Page zapadá, vysvětuje dramaturg Vladimír Fekar: „Mary Page prožila život plný peripetií. To, čím si prošla, je plné lidských chyb, traumat i bolesti, ale co nás Mary Page učí, je, jak se smířit sama se sebou, se všemi svými Já, kterými si během svého života projdeme. Smířit se se svou životní cestou. A že i přes trable a starosti stojí za to žít i nelehké životy. To není málo.“

Komplikovaná žena s tajemstvím

Velký prostor dostala jako Mary Page Helena Čermáková. „Mary Page je velice komplikovaná a problematická bytost. Rozhodně není prototyp úspěšného, šťastného člověka, někoho, z koho bychom si měli brát vzor. Je to takový bojovník života, který bojuje mnohdy i nesprávnými zbraněmi. A často prohrává,“ přiblížila.
V roli dvanáctileté Mary Page se jako host objeví Tereza Váňová ze ZŠ Kvítková Zlín, která vyhrála konkurz. V dalších životních etapách ztvární Mary Page Tamara Kotrbová, Marta Bačíková, Kateřina Liďáková a Nikola Zavřelová.

Tracy Lettse jako autora zajímají silné ženy s tajemstvím. Jako jeden z nejlepších herců své generace zároveň umí skvěle vystavět role. „O Mary Page vypráví na přeskáčku s využitím více hereček, divák si pak jako detektiv Marlowe ze střípků může skládat její život. Něco je vyřčeno doslova, něco v náznaku. O životě lidí kolem nás také nevíme vše a jejich životy si domýšlíme a skládáme do sebe jako puzzle,“ řekl Fekar s tím, že podle tvůrců může osud Mary Page vést diváka k zamyšlení nad vlastním životem.

Zlínská premiéra pro Janusze Klimszu

„Mě zaujal problém, který sám pro sebe řeším už někde od svých čtyřiceti let – jsem to tentýž já ve svých deseti, třiceti, šedesáti letech – a jakým poutem, nakolik silným, jsem svázán já jako dítě a jako šedesátiletý muž. A nakolik jsem neustále zodpovědný za každý svůj krok po celou dobu života,“ souhlasí režisér Janusz Klimsza, který byl uměleckým šéfem Divadla Petra Bezruče a dlouhá léta kmenovým režisérem Národního divadla moravskoslezského. V roce 2011 získal cenu Divadelních novin za nejlepší alternativní režii, je nositelem Řádu za zásluhy o polskou kulturu, získal cenu polských kritiků Zlatá maska a je také držitelem mnoha ocenění na mezinárodních divadelních festivalech.

Dalšími spolutvůrci inscenace jsou scénograf Michal Syrový a Marcela Lysáčková, která svými kostýmy zachycuje proměny americké módy od konce války po současnost.

„Celá inscenace, byť nepostrádá tragické okamžiky, má velmi silný typicky americký pozitivní drive,“ shrnul Klimsza.

Srpen v zemi indiánů měl úspěch u diváků i kritiky

Tracy Letts u zlínského publika bodoval již inscenací hry Srpen v zemi indiánů v režii Petra Štindla. Inscenace zvítězila v anketě Aplaus v sezoně 2016/2017 a Jana Tomečková se díky hlavní roli ocitla v širší nominaci na Cenu Thálie.

Česká premiéra hry proběhne ve Velkém sále za přítomnosti překladatelky Kláry Vajnerové.

Autor článku: převzato z: https://divadlozlin.cz/, foto: Helena Čermáková na čtené zkoušce