Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo ve volbách stojí za Pavlem? Herci a diplomati, je pro ně jediný myslitelný

  19:03
Na zahájení prezidentské kampaně Petra Pavla přišla řada známých osobností z řad herců, zpěváků i diplomatů. Je to jediný vhodný kandidát, shodovali se často v odpovědi na otázku, proč ho podporují. Oceňují jeho profesní minulost, schopnost řešit krizi a doufají, že spojí rozdělené Česko. Nevidím nikoho lepšího, a to mám dobrý zrak, řekl herec Petr Čtvrtníček.
Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel u Písecké brány nedaleko...

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel u Písecké brány nedaleko Pražského hradu oficiálně zahájil kampaň před volbou prezidenta republiky. (6. září 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Václav Marhoul scénárista a režisér

Režisér oceňovaných filmů Nabarvené ptáče nebo Tobruk Václav Marhoul zná generála Pavla osobně přes 20 let. „Za ta léta jsem ho poznal jako zásadového, čestného a slušného člověka,“ řekl redakci iDNES.cz několika Českými lvy oceněný umělec. Ze stejných důvodů je podle Marhoula také Pavel nejlepším možným kandidátem na nového českého prezidenta.

Pavlovi pomáhá i v předvolební kampani jako moderátor. „Už druhým měsícem s ním jezdím po republice a moderuji jeho debaty s občany,“ popisuje. V tom bude pokračovat až do konce října.

Radek Banga zpěvák

„Petra Pavla sleduji už hodně dlouho, od dob, kdy zastával post předsedy Vojenského výboru NATO v Bruselu (v letech 2015 až 2018, pozn. red.). Již tehdy mě zaujalo, co říká a jak to říká a pomyslel jsem si, že by byl dobrým politikem,“ popisuje zpěvák svou cestu k podpoře Pavla.

„Postupně, i s tím jak se vyvíjely některé události ve světě, zejména pak v době covidové pandemie, jsem začal registrovat, že i jiní lidé si myslí, že by mohl být optimálním kandidátem na dalšího prezidenta České republiky,“ komentuje zpěvák dále.

Při osobním setkání si podle svých slov Banga potvrdil, že toho má s Pavlem hodně společného, mají velmi podobné vnímání světa a sdílí vizi, kterým směrem by se mělo Česko ubírat, tedy prozápadní a prounijní.

„Myslím si, že v dnešní době krize by hlava státu měla umět najít společnou řeč, vést debatu s klidem a chladnou hlavou, nekřičet, to nikam nevede. A myslím, že přesně to pan generál umí a že ve svém životě mnohokrát dokázal, že krizové situace zvládá bravurně,“ míní Banga.

„Kdo jiný z těch kandidátů udělal pro Česko víc než on,“ dodal zpěvák s tím, že Pavla vnímá jako autoritu, které se není třeba bát, ale vedle které se cítíte v bezpečí. Nadšený je i z potenciální první dámy, Pavlovy manželky Evy.

Petr Čtvrtníček herec

Herec Petr Čtvrtníček se k podpoře Petra Pavla vyjádřil stručně. „Nikoho lepšího nevidím. A zrak mám poměrně dobrý,“ uvedl.

Čtvrtníček dal svou politickou orientaci najevo i v minulosti. Před parlamentními volbami v roce 2021 podpořil koalici SPOLU, natočil pro ni sérii spotů. Herec a komik je známý i díky satirickému pořadu Česká soda, ve kterém s ostatními herci parodovali politiky.

Byl by Petr Pavel dobrý prezident?

celkem hlasů: 6539
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 13. září 2022. Anketa je uzavřena.

Milan Šteindler herec

„V Evropě zuří největší válka od druhé světové války. Navíc přichází ekonomická krize. Osobnost pana generála jakožto bývalého vysokého činitele NATO nám zajišťuje určité směřování, o které mi jde, tedy nevystupovat z Evropské unie a zůstat v Severoatlantické alianci,“ vysvětlil Milan Šteindler, proč Pavla přišel podpořit.

Stejně jako ostatní osobnosti i on doufá, že se Pavlovi podaří spojit národ, „který jeho předchůdci celkem úspěšně rozpojili.“ Spoluzakladatel divadla Sklep a držitel Českého lva si generála váží za to, že je rozhodný a rozumný. „Myslím si, že jeho názory jsou takové, že se s nimi může ztotožnit velká část národa,“ poznamenal. Byl by spokojený i s Evou Pavlovou jako první dámou.

Vladimír Votápek diplomat a analytik

Vladimír Votápek v generálu Pavlovi vidí nejlepší volbu pro Českou republiku. „Naše země má před sebou nelehké období a on by mohl přispět k tomu, že ho zvládneme,“ okomentoval, proč ho přišel podpořit.

Odvolal se na slova Petra Pavla, který na zahájení kampaně prohlásil, že chce lidi spojovat. „Aby na Hradě neseděl zoufalý alkoholik, ale člověk, který již v minulosti dokázal, že dovede problémy řešit i s nasazením vlastního života. Věřím, že to republice velmi pomůže,“ dodal diplomat s tím, že od Pavla očekává manažerské vedení.

Votápek v devadesátých letech působil jako diplomat na ministerstvu zahraničních věcí, naposledy jako generální konzul v Rusku v Petrohradu. Nyní pracuje jako analytik rizik v automobilové společnosti WITTE.

Daniela Kolářová herečka

Pavlových zkušeností si cení i další jeho podporovatelka herečka Daniela Kolářová, známá třeba z filmů Noc na Karlštejně, Léto s kovbojem nebo Na samotě u lesa. Vyzdvihuje jeho kontakty z domova i zahraničí.

„Po delší době je to člověk, který nemyslí jen na sebe, ale v daleko širším kontextu. Chce, abychom byli zemí, která se vrátí k prosperitě a měli jako Česko nějakou důstojnost a sám se důstojně chová,“ popisuje Kolářová, proč si myslí, že je Pavel dobrým kandidátem na nového prezidenta.

Pavel chce vrátit Česku řád a klid, zemi na Hradě spojovat, ne rozvracet

„Pro mě je důležité, že chce komunikovat, a také to umí, se zkušenými chytrými odborníky z praxe ohledně hledání řešení na problémy, které nás nyní trápí,“ dodává.

Herečka dodává, že jí Pavlovo členství v KSČ zprvu překáželo, ale přijala jeho prohlášení tohoto kroku za chybu a chápe i tehdejší okolnosti, které ho k tomu mohly, jako mladíka z rodiny příslušníka armády a komunistické strany, vést.

„Vzpomněla jsem si na to, jak jsme se celá třída na střední škole jednoho dne tehdy stali členy Československého svazu mládeže, aniž by se nás někdo na něco ptal. Museli jsme si koupit modrou košili a dostali jsme legitimace. Dovedu si představit, že asi tehdy v jeho rodině nebylo o čem diskutovat,“ vnímá herečka.

Petr Kolář diplomat

Petr Kolář je bývalým velvyslancem ve Švédsku, Irsku, USA a Rusku. Pavla přišel podpořit, protože ho považuje za zkušeného, hodnotově ukotveného člověka, který dokáže projít krizí a „ctí vládu právního státu a respektuje jiné názory.“

Kolář oceňuje i jeho vnitřní sílu a nadstranickost. „Prezident nemá a ani nemůže být apolitický, ale měl by pomáhat moderovat debatu k rozumnému a odpovědnému tvůrčímu přístupu.“

Již dříve vyjádřil Pavlovi podporu i Zdeněk Svěrák. Pomohl mu s krátkým videem určeným pro sociální sítě, kde Petr Pavel známému herci volá, aby mu přes videohovor oznámil, že hodlá kandidovat a žádá ho o pomoc se sbíráním podpisů. „Prostě chci, aby byl prezidentem. To je vše,“ komentoval pro iDNES.cz Svěrák.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR zahájil kampaň v úterý u Písecké brány nedaleko Pražského hradu. V publiku seděli kromě osobností z veřejného života i lidé z jeho poradního týmu proti krizi.

Vede ho bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, spolu s ním má Pavlovi radit i ekonom Vladimír Bezděk, předseda představenstva v investiční společnosti AVANT, který dříve řídil slovenskou pojišťovnu Generali a pojišťovnu ČSOB. Další ze členů Pavlova týmu je sociolog Jan Hartl, který stál za vznikem výzkumné agentury STEM/MARK.

Boj za svobodu vraždu neomlouvá. Mašíny bych nevyznamenal, říká generál Pavel

Generála přišla podpořit i jeho manželka. „Nikdo nejsme dokonalý, ale myslím, že vše, co manžel v armádě pro zemi udělal, hovoří za vše,“ řekla Eva Pavlová.

Pokud by Petr Pavel volby vyhrál, klade si za cíl promlouvat klidným a jasným hlasem. Chce společnost spojovat a nikoli rozvracet.

Aby mohl Pavel kandidovat, musí nasbírat 50 tisíc podpisů. Zatím jich má polovinu. V průzkumech patří spolu s bývalým premiérem Andrejem Babišem mezi favority prezidentské volby. Babiš však zatím kandidaturu neohlásil.

Autoři: ,

Výsledky pro vaši obec

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...