Pokud něco neuděláme, bude to hodně zlé. Společenský řád v Evropě nepřežije, varuje vládní zmocněnec

06.09.2022 20:05

Brusel hledá řešení, jak na energetickou krizi. Řešení musí přijít velmi rychle, jinak to bude mít nedozírné důsledky, naznačil v pořadu Interview ČT24 zvláštní zmocněnec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. I česká vláda podle jeho slov vnímá, že situace není únosná pro většinu lidí.

Pokud něco neuděláme, bude to hodně zlé. Společenský řád v Evropě nepřežije, varuje vládní zmocněnec
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Vláda zítra projedná varianty státního obchodníka s energiemi. V pátek se sejdou ministři EU zodpovědní za energetiku na mimořádném summitu, aby se pokusili najít řešení pro lidi a firmy, které se dostávají do potíží kvůli rostoucím cenám energií.

„Věřím, že to všechno zvládneme,“ řekl Bartuška na začátek k sílícím obávám z nadcházející zimy kvůli narůstajícím cenám energií. Těžké podle něj budou příští tři zimy, pokud by se ale představitelé zemí EU dohodli na nějakých opatřeních ještě dnes, bude to na letošní zimě podle Bartušky pozitivně znát. Doufá proto, že se Unie domluví.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

„Ale pokud neuděláme nic, tak se stane něco hodně zlého,“ dodává jedním dechem zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost. „Je vidět, že řada zemí už něco udělala – Francie zavedla sociální tarif. Řada zemí zavedla finanční dávky lidem, jako Itálie a další... Čili buď najdeme společné evropské řešení a nějaké národní plány nad tím, nebo budou pouze národní plány. Rozhodně něco udělat musíme, jinak společenský řád, který v Evropě máme, nepřežije,“ varoval Bartušek.

„Především spekulace na burzách jsou dnes viditelný problém. To, co lítá z burzy za ceny – 1 000 eur za megawatthodinu apod. Tohle musí Evropská unie zaříznout co nejrychleji, protože to destabilizuje celý ekonomický prostor Evropské unie,“ pokračuje Bartuška.

V sobotu se na Václavském náměstí sešly tisíce lidí, kteří požadovali demisi vlády, nelíbí se jim růst cen energií. Vláda podle nich v tomto směru nic nedělá. Je to podle Bartuška pro kabinet premiéra Petra Fialy vážné varování? „Je to varování stejně silné jako jinde v Evropě. Nepochybně i česká vláda vnímá, že ta situace není únosná pro většinu lidí,“ míní.

Česko se chystá na radu pro energetiku a ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) v této souvislosti hovoří o dvou proti sobě stojících návrzích. Jeden počítá s oddělením ceny plynu od ceny závěrné elektrárny, která určuje ceny elektřiny. „To znamená, aby ty vysoké ceny plynu, které jsou právě předmětem energetické války, neovlivňovaly ceny elektřiny,“ uvedl Síkela. Druhý návrh chce stanovit maximální ceny všech jiných výrob elektřiny kromě plynové. ČR zároveň podle Síkely pokračuje v jednáních o řešení energetické krize na národní úrovni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…