Podvečerním 2,1 km dlouhým prologem v centru stotisícového Satu Mare zahájil 11. ročník závodu Okolo Rumunska, tedy Turul Romaniei. Jde po Sibiu Tour o druhý rumunský závod kategorie 2.1 z kalendáře UCI. Mezi 22 týmy najdeme i české Elkov Kasper, ATT Investments a v týmu Caja Rural také Michala Schlegela (na dolním snímku první zprava).

Vítězem prologu se stal Novozélanďan z týmu Bolton 23letý Tom Sexton před Nicolasem Dalla Vallem z italského Giotti a největší současnou hvězdou rumunské cyklistiky Eduardem Grosu z Drone Hopper. V případě Sextona jde o jeho první profesionální vítězství. Dalla Valleho zkoušeli v UAE, aby další dva roky jezdil v Bardiani. Grosu je zkušený 30ti letý borec, který má na kontě už 17 vyhraných závodů z kalendáře UCI.

Jan Bárta na startu prologu

Miku Heminga doplnili v druhé desítce prologu cyklisté Elkov Kasper na 11. místě Jan Bárta a na 12. Jakub Otruba a jezdec ATT Investments Matúš Štoček na 13. místě, všichni s totožným zaokrouhleným časem jako Mika a to 4 sekundy na vítěze. O vteřinu horší byl na 17. místě Michael Kukrle z Elkov Kasper.

Dnes jsme jeli krátký, ale poctivý prolog do tahu. Trať vedla po širokých cestách se dvěma ostrými zatáčkami, kde člověk musel na brzdy a zase se dostat do co nejvyšší rychlosti,“ popsal trať prologu Jakub Otruba.

"S výsledkem jsme spokojeni, ale je to teprve začátek," řekl k umístění svých svěřenců sportovní ředitel ATT Investments Petr Kaltofen.

Kromě prologu má závod na programu dalších pět etap. První tři o délce mezi 153 až 206 km jsou si podobné v tom, že jsou zvlněné s řadou kratších stoupání, jsou na nich vypsány vždy dvě až tři vrchařské prémie nižší kategorie, které nemají žádné přehnaně náročné parametry. Nejdelší měří 4,5 km a nejprudší má průměrný sklon 5,9%. Zcela jinak ale vypadá etapa čtvrtá, kterou lze vnímat jako královskou. Měří 209 km a až do stého kilometru je profilově snadná. Pak však zavede cyklisty trasa do rumunských Karpat a tam to přijde: souvislé 23 km dlouhé stoupání s průměrným sklonem přes 6%. Vrchol ve výšce 2053 metrů, výškový rozdíl od úpatí na vrchol 1450 metrů. Jenže na vrcholu cíl není. Následuje přibližně stejně dlouhý sjezd a poté ještě necelých 60 km z poloviny po rovině a z poloviny v klesání do cíle v Curtea de Arges, jednoho z nejstarších měst v Rumunsku. Celý závod pak zakončí obdobně jako prolog "propagační" kritérium v ulicích Bukurešti: 15 okruhů na 6 km rovinatém okruhu.

Statut "Pro" mají španělský Caja Rural a italský Drone Hopper. Pak je tu 18 kontinentálních a dva národní týmy Rumunska a Bulharska. Z kontinentální úrovně startují kromě obou českých také italské Work Servis, Mg.K Vis a Beltrami, polské Mazowsze a Voster, nizozemský ABLOC, německý Bike Aid (pouze s dvěma Němci), rakouský WSA KTM, americký Wildlife (s jediným Američanem), kanadský Premier Tech U23, novozélandský Bolton, kolumbijský Medellin a čínský Glory (s dvěma Nizozemci, Francouzem a Italem). Nechybí ani tři domácí MENtoRISE, Giotti (s dvěma Italy a jedním Maďarem) a Novák (s třemi Ukrajinci a jediným Rumunem).

S ohledem na profil etap se tu schází pestrá směsice sprinterů, klasikářů a vrchařů. Nejlépe postavenými muži ve světovém žebříčku jsou Eritrejec a velmi dobrý vrchař Natnael Tesfatsion z Drone Hopper, taktéž výborný vrchař Španěl Jonathan Lastra z Caja Rural či spíše univerzál Novozélanďan Aaron Gate z Boltonu. Nejvíc se tu schází Italů (23), Rumunů (18) a Poláků (12). Češi tvoří čtvrtou nejpočetnější skupinu (11). Ve startovní listině najdeme 18ti letého Mateusze Gajdulewicze z Mazowsze i 51letého Davide Rebellina z Work Servis, mj. vítěze Valonského šípu, Lutychu, Amstelu či San Sebastianu, jakož i etapáků Paris-Nice a Tirreno-Adriatico. Cyklistiku stále miluje i 45letý Óscar Sevilla z Medellinu, který dokázal v "daleké" minulosti dokončit Vueltu na 2. a Tour de France na 7. místě. Podobně je na tom 41letý Adam Hansen v týmu WSA KTM, který se jak známo pyšní rekordní dvacetinásobnou nepřetržitou účastí na Grand Tours.

Eduard Grosu první zleva, vedle něj Natnael Tesfatsion

Elkov Kasper vyslal do Rumunska sestavu Daniel Babor, Jan Bárta, Michael Kukrle, Tomáš Obdržálek, Jakub Otruba a Matěj Zahálka. ATT Investments tu reprezentují Jiří Petruš, Petr Klabouch, Karel Camrda, Michal Schuran, Matúš Štoček a Mika Heming. V hromadných koncovkách by se měli nejlépe prosazovat Babor a Heming, v dlouhém náročném stoupání Otruba a Camrda. A v kopcích to vždy uměl i Michal Schlegel.

Přes webové stránky závodu se nabízí livestream. Závod se dostal i do programu Eurosportu.

Výsledky.