Hlavní obsah

„Železná Liz“ se ujala vlády, začala čištěním kabinetu od svých oponentů

Foto: Profimedia.cz

Liz Trussová v úterý přednesla svůj první projev coby premiérka Velké Británie. Slíbila, že sníží daně a přijme opatření proti růstu cen energií.

Reklama

Britská premiérka Liz Trussová slíbila, že vyřeší problémy, které „brzdí“ Británii. Poté, co ji královna pověřila sestavením kabinetu, se začala zbavovat ministrů, kteří v klání o post premiéra stáli na straně jejího soka.

Článek

Poté, co královna Alžběta II. požádala nově zvolenou vůdkyni Konzervativní strany Liz Trussovou, aby se stala premiérkou a postavila novou vládu, pronesla nová šéfka vlády před sídlem britských premiérů v Downing Street svůj první projev v nové roli.

Britům slíbila, že jako ministerská předsedkyně podpoří hospodářský růst snížením daní a že ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií. Zavázala se také, že začne řešit krizi přetíženého veřejného zdravotnictví.

Prohlásila, že se zaměří na řešení problémů, které „brzdí“ Británii. „Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Dokážeme obnovit naši ekonomiku a podaří se nám stát se moderní skvělou Británií, o které vím, že jí můžeme být,“ řekla Trussová.

Krátce na to zamířila do britského parlamentu a pustila se do sestavování vlády. Z vlády mezitím stihla vyřadit hned několik ministrů, kteří se v klání o premiérské křeslo přiklonili na stranu jejího rivala, exministra financí Rishiho Sunaka.

„Vypadá to, že do konce dnešního večera nebude ve vládě nikdo, kdo podporoval Rishiho Sunaka,“ okomentoval dění v Londýně zpravodaj britského deníku The Times.

Nová britská premiérka pohledem Teodora Marjanoviče

„Liz Trussovou lze charakterizovat všelijak, jen ne jako jasně vycházející hvězdu na politickém nebi či jako politickou reinkarnaci Margaret Thatcherové – byť se novopečená britská premiérka do role ‚Železné lady‘ po dobu dvou měsíců vnitrostranické kampaně často nepřiznaně stylizovala,“ píše v komentáři pro Seznam Zprávy Teodor Marjanovič.

Jako první se objevily zprávy o tom, že v nové vládě už nezasedne Dominic Raab, který doteď působil na britském ministerstvu spravedlnosti a v boji o post premiéra podpořil právě Sunaka. Na ministerstvu ho má nahradit Brandon Lewis, který byl do července ministrem pro záležitosti Severního Irska.

Raab na Twitteru oznámil, že opouští post ministra spravedlnosti a vicepremiéra a vrací se do poslaneckých lavic. Deník The Guardian poukazuje na to, že z jeho příspěvku není jasné, zda sám rezignoval, nebo byl propuštěn. Upozorňuje přitom ale na to, že toto rozlišení obvykle postrádá smysl, neboť ministři, kteří cítí, že už ve vládě nemají své místo, často rezignují sami.

Krátce na to odstoupení z vlády oznámili i dosavadní ministr dopravy Grant Shapps, ministr zdravotnictví Steve Barclay nebo ministr pro životní prostředí George Eustice. Stejně jako Raab i oni stáli během klání o post premiéra na straně Rishiho Sunaka.

K hromadnému odchodu z vlády se následně přidal i současný ministr pro bydlení a místní samosprávy Greg Clark, kterého od Trussové vzdaluje zejména rozdílný pohled na odchod země z Evropské unie.

Clark se přitom v současné vládě ocitl, aniž by to sám čekal. Nejdříve tři roky působil v kabinetu Theresy Mayové. Když se k moci dostal Boris Johnson, Clark o post přišel. Do kabinetu se překvapivě vrátil letos v červenci poté, co Johnson krátce před oznámením své rezignace vyhodil jeho předchůdce Michaela Govea a potřeboval za něj náhradu.

Nástupci

Downing Street mezitím také odtajnila jména některých nových členů vlády. Podle britských médií není jmenování většiny z nich ničím překvapivým a dalo se dopředu očekávat.

Stanice BBC podotýká, že Trussová jmenovala velmi rozmanitý kabinet. Ani jednu ze čtyř nejdůležitějších funkcí v zemi – úřad premiéra, ministerstvo financí, ministerstvo vnitra nebo ministerstvo zahraničí – nebude zastávat bílý muž.

Na post ministryně zdravotnictví a místopředsedkyně vlády Trussová dosadila svou blízkou přítelkyni Thérèsu Coffeyovou, která byla doteď ministryní práce. Spojenému království bude tak vůbec poprvé vládnout premiérka po boku vicepremiérky, upozorňuje The Guardian.

Kwasi Kwarteng, který byl dosud ministrem obchodu, byl povýšen na ministra financí, v úřadu vystřídal Nadhima Zahawiho. Stejně jako Coffeyová je i Kwarteng blízkým přítelem Liz Trussové.

Trussovou, která za vlády svého předchůdce Borise Johnsona vedla ministerstvo zahraničí, v čele tohoto úřadu vystřídá dosavadní ministr školství James Cleverly.

Cleverly zastával funkci ministra školství teprve od července, kdy nahradil Michelle Donelanovou, která odstoupila v rámci protestu proti bývalému premiérovi Borisi Johnsonovi. Předtím působil na ministerstvu zahraničí.

Další posilou britské vlády se stane Suella Bravermanová, která dosud působila na pozici generální prokurátorky a stejně jako Trussová se i ona účastnila klání o premiérské křeslo. Jak poukazují britská média, Bravermanová s vedením velkého vládního rezortu nemá zkušenost a její jmenování je považováno částečně za odměnu za rozhodnutí podpořit Trussovou potom, co ona sama ze souboje o post premiéra vypadla.

Záběry z loučení Borise Johnsona

Odcházející premiér Boris Johnson přednesl v Downing Street projev na rozloučenou. Řekl, že jeho funkční období se „nečekaně změnilo ve štafetový závod – v polovině změnili pravidla“. Vyzval přitom k podpoře své nástupkyně.

+4

Bravermanová na pozici ministryně vnitra vystřídá Priti Patelovou, která rezignaci oznámila již v pondělí. Uvedla, že úřadu se vzdá, jakmile se Trussová oficiálně stane premiérkou.

Do funkce hlavního whipa Trussová jmenovala Wendy Mortonovou. Whip je poslanec, který dohlíží, aby příslušníci strany hlasovali ve sněmovně podle stranických zájmů. Mortonová se tak stala první ženou v této funkci v konzervativním kabinetu.

Někteří stávající ministři si i nadále podrží své posty. Ministerstvo obrany tak i do budoucna bude mít v gesci Ben Wallace. Ten si svou funkci udržel jako jeden z mála, vysloužil si chválu veřejnosti i spolustraníků za svůj postup v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Přes svou popularitu se navíc nezúčastnil vnitrostranického klání o post předsedy Konzervativní strany a v souboji velmi brzy podpořil Trussovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované