InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cestujme s Fireflies

    pondělí 6.5 18:00 - Světlušky Tábor

  • Vzpomínkový akt k osvobození města

    pondělí 6.5 15:00 - MěKS Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Výstavu z tvorby otce a dcery otevřeli ve veselském Weisově domě

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

VESELÍ NAD LUŽNICÍ – Na zahradě Blatského muzea ve Veselí nad Lužnicí pořádali v úterý 6. září vernisáž nové výstavy. „Dnes zde zahajujeme druhou výstavu po rekonstrukci budovy Weisova domu,“ uvedl vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid. Průřez svou výtvarnou tvorbou představuje veselský pedagog a výtvarník František Stropek. Výstava je uspořádaná k autorovým devadesátinám a zahrnuje obrazy a kresby. Většina z nich čerpá náměty z přírody. Kresby jsou zaměřené na portréty. Několik obrazů, které hýří barvami, vystavuje Stropkova dcera Jana Bažková. „Spojovacím prvkem tvorby obou autorů je pohled na ženu, mužský a ženský úhel pohledu,“ řekla kurátorka výstavy Líza Faktorová. Na vernisáži se sešlo mnoho návštěvníků, počasí akci přálo.

Program doprovodili jihočeskými písněmi, které sbíral hudební skladatel Karel Weis, členové folklorního souboru Blatka. Zazněly třeba písně Ó hřebíčku zahradnický, ó růžičko voňavá nebo Když jsem já šel k Táboru. Starosta města Vít Rada zmínil, že s Františkem Stropkem se setkával na základní škole jako žák a pak i na škole ekologické jako pedagog, i jako skaut.

„Obrazy od pana Stropka ve skautské klubovně nám připomínaly Foglarovky. Zastupitelstvo města schválilo udělení Ceny města Františku Stropkovi," dodal starosta Rada. Místostarosta Ladislav Sýkora obdivoval Stropkovu činorodost.

František Stropek se narodil ve Františkových Lázních. Když mu bylo šest let, musela rodina v roce 1938 pohraničí opustit. „Nechali jsme tam skoro všechno a šli jsme bydlet k dědečkovi do Lipí pod Klukem," vyprávěl František Stropek. Od konce 50. let žije ve Veselí nad Lužnicí. Učil výtvarnou výchovu a český jazyk.

Výstava v muzeu potrvá do konce září.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace