metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Konec přebytečných zábradlí. Nesmyslné překážky mizí z ulic, nahradit je mohou květiny

  6:00
V minulosti se zábradlí do ulic dávala pro jistotu. Někteří Pražané ale nevidí logiku v jejich odstraňování.

Další 1 fotografie v galerii
Křižovatka s Resslovou ulicí u Karlova náměstí | foto: MHMP

Všimli jste si, že na ulicích Jana Želivského a Vinohradská zmizelo v těchto dnech přes šest metrů křiklavých červeno-bílých zábradlí? K jejich odstranění se obratem přiznal náměstek primátora pro dopravu Adama Scheinherr. Podle něj bude v této činnosti magistrát pokračovat i jinde. Hlavní město se totiž opírá o nový dokument, který si nechalo vypracovat od Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).

„Katalog nadbytečných zábradlí slouží k tomu, abychom zjistili, kolik takových překážek v Praze máme. Je jich zhruba padesát a měří pět tisíc metrů. A prvních šest set je pryč,“ říká Scheinherr a dodává: „Dřív se v Praze nemyslelo na ten nejvíc přirozený pohyb, který existuje, a tím je chůze. Ulice byly plné překážek a nesmyslných špuntů.“

Zábradlí prý překážejí
V minulosti se podle Scheinherra hrazení do ulic dávala tak nějak pro jistotu. Reálně se nevědělo, kde dávají smysl, a kde ne. Chybělo větší přemýšlení. Uplatňování technických a legislativních požadavků „na sílu“ je podle Scheinherra proto v hlavním městě často příčinou problémů a nelogičností.

„Jednotlivé druhy pohybu se mají doplňovat, ne se vzájemně vylučovat. Každá úprava veřejného prostoru má počítat s pěšími, cyklisty, ale také s cestujícími v MHD a individuální automobilovou dopravou. Lidé ve městě mají rozdílné dopravní potřeby a úkolem politiků je zajistit, aby je mohli naplnit,“ míní Scheinherr.

Snadno odstranitelná
Deníku Metro se podařilo získat od IPR dokument, o který se magistrát ve své činnosti opírá. Vyplývá z něj, že dostali městští plánovači nejprve za úkol vytipovat místa, odkud by šlo v první fázi klandry odstranit bez dalších souvisejících opatření. Tedy že se uříznou a je po problému.

„Zábradlí lze zpravidla odstranit v případech, kdy jeho původní účel pominul, například před něj byl přidán parkovací pás, který je dostatečnou bariérou mezi chodníkem a vozovkou. Nebo pokud zábradlí zamezuje pohybu vozidel do míst, kde nemají být. Například vymezení parkovací plochy. Nebo když je hrazení umístěno zcela nesmyslně a bezohledně k užívání veřejných prostranství,“ píše se v dokumentu.

Zábradlí může být podle manuálu také v odůvodněných případech navrženo ve tvaru, který odpovídá jeho umístění a funkci v architektuře daného prostoru. „A může se tedy nahradit vhodnými architektonickými prvky. Jako jsou například květinové truhlíky, sloupky s řetězy a podobně,“ stojí dále v dokumentu.

Děti a magoři
Náměstek pro dopravu Scheinherr propaguje odstraňování bariér na svém Facebooku tím, že se vyfotil u zábradlí s bruskou v ruce.

Jak tomu ale nejen na tuzemském internetu bývá, snesla se na něj kritika. Na svém profilu se do něj opřel například videoherní designér, scenárista a režisér Daniel Vávra.

„Zábradlí jsou většinou okolo obřích křižovatek a víceproudých cest, aby zabránila dětem a magorům vbíhat do vozovky a nechat se přejet. Naprosto je nepovažuju za problém. Jejich odstranění může logicky vést jen k nárůstu nehod a úrazů,“ míní Vávra.

Podobného názoru je i uživatelka Pavlína Krásná. „Dřív jsem zábradlí ve městě nesnášela, ale od té doby, co se pohybuju po městě s malým dítětem, mi dává větší pocit bezpečí,“ píše Krásná. Podle Scheinherra, který na její komentář reaguje, jde však o falešný pocit bezpečí. „Řidiči podél zábradlí jezdí rychleji, chodci jsou méně pozorní. A zábradlí není úplně všude,“ reaguje Scheinherr.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek