I třetí etapa nebyla profilově přespříliš náročná, na cestě z Durhamu do Sunderlandu čekalo na 164 km 2 tisíce výškových metrů. Od předešlých dvou se lišila tím, že obtížnější část - včetně vrchařské prémie první kategorie - se nacházel spíše v její první polovině. Dalo se tedy čekat, že se po včerejšku znovu poté, co bude dojet denní únik outsiderů, prosadí v koncovce sprinteři, resp. rovinoví klasikáři s dobrým závěrem.

Po druhé etapě nebylo nic, co se týče celkového pořadí, rozhodnuto a zatím se hrálo jen o vteřiny. První čtyři v průběžném pořadí odskočili díky cílovým bonifikacím až - v případě lídra závodu Corbina Stronga - o 14 vteřin dalším 42 závodníkům. A po dnešku se nějaké zásadní změny očekávat nedaly.

Strong vedl před etapou i bodovací soutěž. Sprinterskou, tedy nejpilnějším sběratel bodů na prémiích, byl Matthew Teggart z WiV SunGod, který se k tomu propracoval pobytem v únicích dne v obou etapách. Nejlepším vrchařem byl jeho týmový kolega Jacob Scott, který se první den ocitl v úniku společně s Teggartem a v druhé etapě si pro body dojel v závěru z hlavní skupiny. 

Jenže předstartovní prognózy se tentokrát nepotvrdily. 25 km po startu se konečně podařil únik. Ujela sice čtveřice, kde nebyl nikdo z World týmů, ale byli tu dva zástupci Pro týmů: Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB) a a Kamiel Bonneu (Sport Vlaanderen-Baloise) a s nimi ještě Benjamin Perry (WiV SunGod) a Alexandar Richardson (Saint Piran).

Kanaďan Perry jezdil mnoho let společně s Danielem Turkem v Israel Cycling Academy, loni dokonce za Astanu. Richardson zase strávil víc jak dva roky v Alpecin-Fenix, než k letošnímu 1. červenci přestoupil do britského kontinentálního týmu. Paaschens přestupuje od příštího roku do prvodivizního Lotto-Dstny. A Bonneua máme v živé paměti jako vítěze 3. etapy Sazka Tour. Říkat těmto lidem outsideři by bylo tedy dost troufalé. Navíc Paaschens a Perry patřili do skupiny závodníků, která před etapou ztrácela pouhých 14 sekund na Stronga.

V mimořádně deštivém dnu se zprvu o tempo pelotonu starali jezdci Israele. Jenže 30 km před cílem měli uprchlíci stále skoro 4 minuty k dobru. Na čelo pelotonu se posunuli borci Ineosu, jeli výborně, ale k metě 10 km stáhli náskok na 2 minuty. Šancí pro hlavní skupinu, kde se do práce zapojili i závodníci DSM, bylo, že si cyklisté v úniku začali nastupovat a s blížícím se cílem stále více taktizovat. Hráli si tak trochu s ohněm. Ale nakonec o několik vteřin svůj náskok uhájili.

Bonneu si nastoupil ze zadní pozice několik stovek metrů před cílem, vytvořil si odstup a ten udržel až na cílovou čáru. Sedm vteřin po něm projelo cílem 50ti členné hlavní pole, které na pásku přivedl sprinter Bora-hansgrohe Jordi Meeus.

Do čela průběžné klasifikace se díky druhému místu v etapě dostal Benjamin Perry. Na druhého Corbina Stronga má náskok 7 vteřin.

Highlights.