Hlavní obsah

Rozehrávač Bost vyrovnal devíti trojkami rekord basketbalového ME

Rozehrávač bulharských basketbalistů Dee Bost v úterním vítězném utkání proti domácí Gruzii (92:80) trefil devět tříbodových košů a vyrovnal rekord mistrovství Evropy. Jeho držitelem je od roku 1995 Aleksandar Djordjevič, který tehdy dohromady 41 body rozhodl na turnaji v Řecku o vítězství Jugoslávie ve finálovém duelu proti Litvě (96:90).

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Rozehrávač bulharských basketbalistů Dee Bost.

Článek

Djordjevič v Aténách vystřelil zpoza oblouku dvanáctkrát, Bost v Tbilisi spotřeboval o dva pokusy víc. Dvaatřicetiletý americký rodák a v současnosti hráč Galatasaraye navíc v zápase přidal k 33 bodům také 12 asistencí a byl jedním ze dvou strůjců prvního úspěchu Bulharů na turnaji. Tím druhým byl pivot Aleksandar Vezenkov, autor 28 bodů a 14 doskoků.

Zatímco Vezenkov nevybočil ze svého standardu a na turnaji si drží druhý nejlepší střelecký průměr mezi všemi hráči (27 bodů) a v dosavadních čtyřech zápasech nedal méně než 26 bodů, Bost se ke skvělému výkonu vypjal po nepovedeném předchozím utkání. Proti Černé Hoře dal jediný bod, poté co minul všech sedm trojkových pokusů.

"Jsem takový typ hráče. Jeden večer můžu dát jeden bod a další den zaskóruju. Měl jsem velkou motivaci. Lidi mi psali, to mě motivovalo," konstatoval Bost, jehož tým dal v utkání celkem 19 trojek, po výhře se udržel ve hře o postup a ve středu zakončí skupinovou fázi duelem se sousedem v tabulce Belgií.

Reklama