Tým Jumbo - Visma vydal pouze stručnou informaci a emotivní vzkaz: "Brzy se uzdrav, šampióne! Děkujeme ti za všechny krásné okamžiky na Vueltě. Měl jsi ambiciózní plány na závěrečné dny, ale bohužel ti to není souzeno." 

Roglič se na letošní Vueltě postupně dostával do formy, v úvodních horských etapách nestačil lídrovi závodu Remcu Evenepoelovi, ale v druhém týdnu už dokázal útočit a snižovat ztrátu. Útočil také v osudové 16. etapě s cílem v Tomaresu. 3 kilometry před cílem nastoupil v posledním krátkém stoupání a utrhl skupinu pěti jezdců. Na čele pokračoval až do cílové rovinky, když se najednou ocitl na zemi. Otlučený a krvácející Roglič se zdál být silně otřesený a v šoku. Sice stáhl 8 vteřin Evenepoelova náskoku, ale zdravotní následky jsou příliš vážné a na Vueltě končí. 

Kvůli pádům a zraněním nedokončil poslední dvě Tour de France, ačkoliv byl považován za jednoho z největších favoritů. Rogličovo odstoupení zásadně poznamená závěrečné etapy Vuelty. Na druhé místo celkového pořadí se posouvá Enric Mas s odstupem 2:01 a je patrně jediný, kdo může mladého Belgičanan ještě ohrozit. Třetí je nově Juan Ayuso se ztrátou už 4:49. Carlos Rodriguez ztrácí 5:16 a do Top 5 se virtuálně dostal také Miguel Angel Lopez s odstupem 5:24.