Jack Phillips

7. 9. 2022

Republikánský senátor Ron Johnson sdělil, že FBI asi měsíc před volbami 2020 ignorovala svědectví očitého svědka ohledně zapojení prezidenta Joea Bidena do obchodů jeho syna s čínským konglomerátem.

Bývalý předseda senátního výboru pro vnitřní bezpečnost řekl deníku New York Post, že „potlačení a cenzura svědectví a zaprodání Hunterova vlivu ovlivnilo volby 2020“ mnohem hůře než cokoli, čeho by mohla dosáhnout Čína nebo Rusko.

Přibližně měsíc před listopadovými volbami 2020 sdělil bývalý spolupracovník Huntera Bidena Tony Bobulinksi médiím, že Joe Biden byl zapleten do obchodů svého syna a bratra Jima Bidena s CEFC, energetickým konglomerátem napojeným na Komunistickou stranu Číny. Bobulinksi potvrdil pravost e-mailů pocházejících z hard-disku notebooku Bidena mladšího, v nichž se o Joeovi Bidenovi hovoří jako o „velkém chlapíkovi“ v souvislosti s desetiprocentním podílem v nové společnosti.

„Bohužel svědectví Tonyho Bobulinského z první ruky týkající se toho, že prezident Biden věděl o kompromitující síti zahraničních finančních vazeb Huntera Bidena, zejména s Číňany, bylo ignorováno nejen médii, ale i FBI,“ uvedl Johnson tento týden s odkazem na tvrzení z roku 2020.

Deník Epoch Times se obrátil na FBI s žádostí o komentář.

Zpráva Senátu

Johnson spolu se senátorem Chuckem Grassleym, kteří Huntera Bidena dlouhodobě vyšetřují, zveřejnili v září 2020 obsáhlou zprávu o obchodních vztazích Bidenových (pdf), která vznesla otázky ohledně lukrativní pozice Bidena mladšího v ukrajinské plynárenské společnosti Burisma Holdings v době, kdy byl jeho otec viceprezidentem a zastával vedoucí úlohu při řešení vztahů Obamovy administrativy s Ukrajinou.

Senátorův komentář přišel v reakci na zprávy, podle nichž bývalý zvláštní agent FBI Timothy Thibault, který z úřadu odešel minulý měsíc, zatajil zpravodajské informace, které mu poskytl Bobulinský.

Grassley a Johnson Thibaulta několikrát jmenovali v dopisech adresovaných FBI a tvrdili, že bývalý agent byl zaujatý vůči bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle jednoho ze senátorových dopisů (pdf) z 25. července whistlebloweři z FBI Grassleymu sdělili, že úřad v roce 2020 získal informace o „kriminální finanční a související činnosti“ Huntera Bidena, které pak Thibault údajně zatajil.

Thibaultovi právníci ze společnosti Morrison & Foerster LLP se k obviněním týkajícím se Bobulinského bezprostředně nevyjádřili.

V prohlášení pro The Epoch Times z minulého týdne Thibaultovi právníci uvedli, že na vyšetřování Huntera Bidena nedohlížel a „nepodílel se na žádných rozhodnutích týkajících se jakéhokoli notebooku, který může být předmětem tohoto vyšetřování, a neusiloval o ukončení vyšetřování“.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).