Pirka do Senátu, ohlásili Petr Janda z Olympicu, Zlata Adamovská či profesor Höschl

07.09.2022 13:05

Letošní senátní volby v Praze slibují souboj mnoha známých tváří s širokou podporou politiků a celebrit, pokud by se však rozhodovalo na základě podpory z profesní a umělecké branže, vyhrál by zřejmě kandidát vládní koalice SPOLU – kardiochirurg a dlouholetý přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk. Za kandidaturu známého lékaře se postavil například hudebník Petr Janda, psychiatr Cyril Höschl či herci Zlata Adamovská a Petr Štěpánek.

Pirka do Senátu, ohlásili Petr Janda z Olympicu, Zlata Adamovská či profesor Höschl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na senátora Jan Pirk

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Kardiochirurg, který byl donedávna přednostou Kardiocentra IKEM, kandiduje v letošních volbách do Senátu za TOP 09 na kandidátce vládní koalice SPOLU, kromě své mnohaleté práce, během níž se mu podařilo provést stovky úspěšných transplantací srdce, a tisíce dalších operací srdce a stal se uznávaným odborníkem i v zahraničí, se do povědomí zapsal i svou kritikou minulé vlády Andreje Babiše (ANO) za její přístup ke covidové epidemii.

Rozhodnutí sebrat dětem školu, sport i koníčky označil v rozhovoru pro server isport.blesk.cz za „zločin“ a pustil se i do tehdejší atmosféry strachu. „Strach a s ním spojený dlouhodobý stres zásadně snižují imunitu, kterou nyní i pro setkání s tím virem potřebujeme. Chápete, jak je to postavené na hlavu? Strach je také skvělý nástroj k ovládání lidí,“ uvedl.

Kromě Babišovy vlády, která podle něj v roce 2020 opatření uvolnila „protože bylo před volbama“, zkritizoval i přístup Evropské unie. „Evropská unie tu vydává nařízení, jak má být velká a ohnutá salátová okurka a jak má vypadat banán. Ale aby v této vážné situaci jasně řekla třeba to, jaké výtěry se mají dělat a jak je hodnotit? To ne,“ padlo například.

Zároveň mu vadilo, že děti nemohli normálně chodit rok do škol a obětovala se jejich budoucnost pro lidi, kteří často ani svého zdraví nedbají a byli proto ohroženi covidem-19. „Všichni jim říkáme: Nekuřte, hýbejte se. Jenže oni to ignorují. Samozřejmě že i je se máme snažit zachránit, jsme civilizovaná společnost. Ale nemůžeme tomu obětovat naši budoucnost. A to se tu stalo,“ spílal.

Právě na zdravější společnosti Pirk nyní postavil i svou kandidaturu. Ve třech bodech své kampaně se chce zaměřit na motivaci lidí k prevenci chorob, snažit se, aby stát vynakládal větší pozornost pohybu dětí a reformě péče o dlouhodobě nemocné, jež je dle něj v současné podobě „zkostnatělá“.

Pirk má ve svém obvodu silné protikandidáty. Svůj senátorský post v Praze 10 obhajuje kandidátka Starostů Renata Chmelová, která nedávno skončila ve své funkci starostky této městské části poté, co nedokázala tamním zastupitelům uspokojivě rozptýlit pochybnosti o svém údajném napojení na bývalého primátorova náměstka a šéfa pražské buňky STAN Petra Hlubučka, stíhaného v kauze Dozimetr.

V Praze 10 do Senátu také za hnutí ANO kandiduje umělkyně Helena Leisztner či poslanec SPD Jiří Kobza.

Pirk přesto z ostatních kandidátů vybočuje celou řadou osobností, které jej podporují. Veřejně se pro jeho podporu vyjádřil hudebník Petr Janda, herečka Zlata Adamovská či její manžel a herecký kolega Petr Štěpánek.

„Profesor Jan Pirk pro mne zosobňuje přesně to, čím by měl senátor být, kapacita ve svém oboru, společensky vážená osoba s životními zkušenostmi a světovým rozhledem,“ uvedl Štěpánek.

Vyjádřili se také lidé z lékařské branže. Podporu má kandidát od psychiatra Cyrila Höschla, fyzioterapeuta Pavla Koláře či chirurga Pavla Pafka.

A v Senátu by Pirka rád viděl například i publicista Jefim Fištejn. „Ve světě nafukovacích panáků je lidí rovných, zásadových a zároveň moudrých jako šafránu. Takový člověk prostě do Senátu patří,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…