Tržby v maloobchodě klesají již třetí měsíc v řadě

421
trzby
Foto: Pixabay.com

Tržby v maloobchodě klesaly i v červenci. Meziročně po očištění o kalendářní vlivy klesly o 7,2 procenta, meziměsíčně klesly o 0,6 procenta. Jde o třetí propad maloobchodních tržeb v řadě. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Pokles maloobchodních tržeb se v červenci oproti předchozím dvěma měsícům mírně prohloubil. Na jejich poklesu, podporovaném růstem cen, se podílel nižší prodej pohonných hmot, nepotravinářského zboží i potravin,” uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Vývoj maloobchodních tržeb meziročně bez očištění o kalendářní vlivy

[Zdroj: ČSÚ/ČS]

Podle ní vyšší zájem než loni měli spotřebitelé pouze o farmaceutické a zdravotnické zboží. V ostatních typech prodejen se tržby snížily.

„Internetové obchody zaznamenaly sedmý měsíc v řadě pokles prodeje,” uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková.

Maloobchodní tržby o něco podrobněji

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel snížily v červenci reálně o 0,6 procenta. Za pohonné hmoty klesly o 2,2 procenta, za nepotravinářské zboží o 0,5 procenta a za potraviny o 0,3 procenta.

Meziročně se maloobchodní tržby snížily po očištění reálně o 7,2 procenta. V tom za pohonné hmoty klesly o 13,5 procenta, za nepotravinářské zboží o 7,1 procenta a za potraviny o 5,0 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně reálně klesly o 1,1 procenta a meziročně se snížily o 6,2 procenta. Tržby se snížily jak za prodej motorových vozidel [včetně náhradních dílů], tak za opravy.

Maloobchodní tržby a názory analytiků

Podle analytika České spořitelny [ČS] Jiřího Polanského se v aktuálních datech projevuje pokles reálných mezd a negativní sentiment domácností.

Inflace sebrala z růstu průměrné mzdy 15,8 %

„Pro následující měsíce by se měl vývoj v maloobchodu dále zhoršit. Výrazně záviset bude na způsobu řešení situace s drahými energiemi,“ predikuje další vývoj analytik ČS.

Upozorňuje i na to, že loni maloobchod silně rostl, zvláště po ukončení restriktivních opatření a ekonomického oživení. I proto je aktuální meziroční hodnota zatížena vysokou srovnávací základnou.

Z jiného úhlu pohledu hodnotí aktuální čísla hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

„Ačkoliv červená čísla v maloobchodních statistikách mohou svádět k dojmu, že Češi hromadně šetří, podle nás by tato interpretace byla poněkud nepřesná. Češi si sice skutečně z obchodů letos odnášejí o 7,2 procenta méně zboží, ovšem utratili za něj o 9,5 procenta více peněz. Nebývale velký rozdíl mezi těmito dvěma metrikami pak pochopitelně tvoří inflace,“ vysvětluje.

Důvěra lidí v ekonomiku je nejnižší od roku 2003

Zároveň argumentuje růstem průměrné mzdy za II. čtvrtletí: „V pondělí zveřejněná statistika o mzdách navíc ukázala, že průměrný výdělek v Česku meziročně narostl pouze o 4,4 procenta. Což znamená, že české útraty rostou výrazně rychleji, než příjmy, což lze jen velmi obtížně nazvat ´šetřením´.

Podle hlavního ekonoma skupiny Creditas Petra Dufka i tak poklesy maloobchodních tržeb hovoří jasnou řečí.

„I v červenci pokračoval trend snižování reálných útrat domácností v tuzemských obchodech. Aktuálně dokonce už české domácnosti nakupují jen tolik zboží jako v roce 2019,“ uvedl s tím, že omezování nákupů domácností bude pokračovat i v dalších měsících.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here