V kladenské nemocnici začala rekonstrukce pavilonu C za stovky milionů korun. Plánovaná byla tři roky

7. září 2022 14:00

Začala tři roky plánovaná rekonstrukce pavilonu C kladenské nemocnice. Přesunout by se do něj mělo několik oddělení včetně ambulancí pediatrie, urologie i ortopedie. Teď je budova prázdná, na vystěhování pracovali zaměstnanci od května. Investice do rekonstrukce pavilonu C2 je kryta úvěrem, který si vzal Středočeský kraj od Evropské investiční banky ve výši 360 milionů korun.

Původní termín rekonstrukce přerušila pandemie koronaviru na podzim roku 2020, a nemocnice tak z důvodu nárůstu cen musela vyhlásit nové výběrové řízení. Podařilo se vysoutěžit nového dodavatele a modernizaci tak nic zásadního nebrání. Vzhledem k tomu, že jde celkově o rozsáhlou rekonstrukci prováděnou za provozu nemocnice, je akce rozdělena do tří časových etap. „První část je již v plném rozběhu, v té zajišťujeme přípravu náhradních prostor a stěhování oddělení tak, abychom co nejméně narušili provoz nemocnice. Rád bych poděkoval zaměstnancům, pacientům i návštěvníkům nemocnice za trpělivost s přesuny oddělení, které jsou při tak velké rekonstrukci bohužel nezbytné,“ uvádí předseda představenstva kladenské nemocnice Jaromír Bureš.

Zahájení rekonstrukce bloku C2 v Oblastní nemocnici Kladno

V pavilonu je řada oddělení, některá se do něj po rekonstrukci vrátí z přechodných prostor, některá se přistěhují a další zůstanou v jiných částech nemocnice. "Vrátí se sem ambulance ortopedická, ambulance urologická, dále se vrátí dětská jednotka intenzivní péče. Bude tady urologické oddělení 30 lůžek, ortopedické oddělení řádově 30 lůžek, nahoře zůstane biochemie a mikrobiologie," popsal Bureš.

Zahájení rekonstrukce bloku C2 v Oblastní nemocnici Kladno

Samotná rekonstrukce bloku se bude týkat všech stavebních prvků od suterénu po střechu. Zrenovují se obvodový plášť, podlahy, všechny rozvody a další stavební prvky. Stávající okna se vymění za nová plastová s mikroventilací. Sedlová střecha s asfaltovými šindeli bude nahrazena novou plechovou falcovanou krytinou a půdní prostor nad 5. patrem se zateplí. Před budovou v atriu se rozšíří dlažba pro potřeby sanitních vozů a v okolí se vysadí nová zeleň. Po samotné rekonstrukci se přestěhují některá oddělení z provizorních umístění do nových trvalých prostor v rekonstruovaných částech monobloku.

Příprava zadávací dokumentace byla zahájena již v roce 2019, ale bohužel kvůli sílící pandemii covid 19 byla realizace odložena. „Museli jsme vybudovat primárně infekční oddělení, zajistit chod nemocnice a z těchto důvodů rekonstrukci odložit,“ dodal náměstek provozně-technického úseku nemocnice Radek Růžička.

autoři: Karolína Burdová , Von
Spustit audio