Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Trussová pročesala britskou vládu, kufry si balí Raab i Patelová. Na Twitteru se strhla „dívčí válka“.

Nová britská premiérka Liz Trussová foto: Reuters

Novopečená britská premiérka „uklízí“ po svém předchůdci Borisi Johnsonovi, do nového kabinetu posadila prakticky výlučně své lidi. Jedním z mála, komu se čistka vyhnula, je ministr obrany Ben Wallace – i díky jeho přístupu k válce na Ukrajině.
  17:00

Dnešek byl pro novou britskou premiérku Liz Trussovou první zkouškou ohněm. Poprvé musela čelit obávaným středečním interpelacím, při nichž se britští ministerští předsedové musí tradičně před očima celého národa postavit tváří v tvář výpadům šéfa opozice a všech jeho kolegů.

„Přes sedm tisíc dětí z domácností na předměstí Birminghamu v Erdingtonu trpí dětskou chudobou, 68 procent rodičů z těchto domácností jsou pracující. Myslíte si, že tito lidé musejí prostě více makat?“ otázala se například nové šéfky Downing Street labouristická poslankyně Paulette Hamiltonová. Nepokrytě tak útočila na pověst Trussové coby bezohledné „železné lady“, které mají být osudy pracujících lidí zcela lhostejné.

„Nerozumí ambicím“

Trussová kontrovala vizí fungující ekonomiky, která díky snížení daní a posílení růstu funguje nejen pro bohaté, ale pro všechny. Lídra opozice labouristu Keira Starmera mimo jiné obvinila z toho, že „nerozumí ambicím a touze lidí ponechat si více z vlastních peněz“.

Trussová bude méně „zelená“. Nová britská premiérka se pravděpodobně vrhne na energie, říká analytik

Celkově bylo znát, že oproti svému předchůdci je Trussová o něco méně výřečná. Podle většiny komentátorů u premiérského pultíku neoplývá vtipem a nesrší charismatem, působí však solidně a důvěryhodně. Odpovídá to ostatně její pověsti výkonné vyjednavačky a zkušené politické hráčky.

„Hodně lidí kolem (labouristického lídra Keira) Starmera má pocit, že bude snazší ji ve sněmovně porazit. Že nemá tak ostrý důvtip. Musejí být ale opatrní, aby ji nepodcenili,“ okomentovala včera situaci pro televizi Sky News skotská novinářka a poradkyně labouristických poslanců Ayesha Hazarikaová.

Liz Trussová na prvním zasedání nového kabinetu v Downing Street

Oči ale na Trussové spočívají i uvnitř její vlastní strany. V předvečer prvních interpelací totiž jmenovala své členy kabinetu, ve kterém zasednou prakticky výlučně její političtí spojenci. Svůj post si neudrželi ani ostatní zástupci pravého křídla Konzervativní strany, kteří – stejně jako Trussová – do poslední chvíle stáli věrně po boku premiéra Borise Johnsona. Kufry si tak balí ministr spravedlnosti Dominic Raab i výrazná ministryně vnitra Priti Patelová.

Zejména druhá jmenovaná se rozhodla, že neodejde mlčky. Svou rezignaci ohlásila již v pondělí, přičemž si neopomněla rýpnout do ministerstva zahraničí – resortu, který po dva roky řídila právě Trussová. Podle Patelové tamní úřednický aparát dlouhodobě blokoval její snahy o vyřešení migrační krize, mimo jiné její plán na posílání žadatelů o azyl do spřátelené Rwandy.

Co čekat od nové britské premiérky? Politická chameleonka Trussová má po Johnsonovi laťku nastavenou nízko

„Úřední aparát ministerstva zahraničí bojoval proti rwandské politice na každém kroku. Priti se postavila za tvrdě pracující většinu v otázce nelegální migrace, zadržování a vyhošťování lidí, kteří nemají žádný právní důvod k pobytu v naší zemi,“ zveřejnil předevčírem na Twitteru tým Patelové. Tento příspěvek byl reakcí na to, že twitterový účet ministerstva zahraničí předtím „lajknul“ zprávu o Patelové odchodu. Úřad následně příspěvek „odlajkoval“ a za celý incident se omluvil.

Převlékačka kabátů

Někteří komentátoři tuto „dívčí válku“ v Konzervativní straně interpretují jako vyřizování účtů. Patelová totiž sama kandidovala na post stranické lídryně, ve svém snažení však byla neúspěšná. Trussovou následně odmítla podpořit. Podle některých se Patelová považuje za pravověrnou pravičačku, zatímco Trussová několikrát během své kariéry převlékla kabát. Začínala jako liberální demokratka a v referendu o brexitu v roce 2016 podpořila setrvání Spojeného království v EU.

Novou britskou premiérkou bude Liz Trussová, vystřídá Johnsona v čele konzervativců

Jedním z mála, kdo si své křeslo v nové vládě naopak udržel, je ministr obrany Ben Wallace. Ten si vysloužil všeobecný respekt spolustraníků i opozice za svůj postup během války na Ukrajině. Británie se již od začátku zařadila mezi nejvýznamnější podporovatele Kyjeva a do ukrajinské metropole poslala pokročilé protitankové zbraně jako první ze všech evropských zemí.

I přes svou oblibu se Wallace rozhodl neucházet o křeslo stranického lídra, a tím pádem ministerského předsedy, což mu následně pomohlo v očích Trussové i jejího protivníka, exministra financí Rishiho Sunaka.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!