Kdo neřeší ceny energií, není Evropan. K pátečnímu summitu EU vzhlížíme s nadějí i s nerealistickými očekáváními. Bez nároku na úplnost uveďme šest důvodů, proč se již nevrátí období nízkých cen.

Za prvé, energie jsou drahé, právě protože byly v minulosti levné. Domácnosti v Česku za ně vydaly loni nominálně méně než v roce 2011, reálně tedy zlevnily o čtvrtinu. Jejich nízká cena nemotivovala k investicím do obnovy. Mementem budiž nuceně odstavené jaderné bloky ve Francii.

Za druhé, problémem Evropy je potenciální nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou. Trhy se obecně chovají cenově nejefektivněji při využití kapacit na 80 procent, což v energiích výrazně překračujeme. I když to nutně neznamená, že musíme v zimě mrznout.

Za třetí, Putinovo Rusko vede vůči Západu hybridní válku už od roku 2012. Je náš problém, že jsme si toho dlouho nevšimli a nezaměřili se na energetickou bezpečnost. Riziko cenových výkyvů přetrvá, dokud si Evropa plně nezajistí dodávky od alternativních dodavatelů. To přes první viditelné úspěchy zabere čas.

Za čtvrté, na trhu energií v Evropě vázne distribuce. Bez fyzických omezení lze elektřinu i plyn přepravovat v rámci kontinentu jen omezeně. Česko ani další země nemají dořešené ani zásobování neruskou ropou. Odstranit tyto defekty bude něco stát a nutně se to propíše do cen.

Za páté, na trhu nefunguje dostatečná komplementarita zdrojů. Výpadky dodávek plynu nahradit ropnými produkty zpravidla neumíme ani tehdy, kdy by to bylo technicky možné. Zainvestovat do diverzifikovanějšího využití stávajících zdrojů je levnější než budovat dodatečné kapacity, zadarmo to ale rovněž není.

Za šesté, handicapem Evropy byla a je nesoběstačnost ve „špinavých“ zdrojích energie, ať už ropě, plynu či uhlí. Směřovat k větší soběstačnosti budováním alternativních zdrojů dává v současné krizi větší smysl než kdykoli předtím, vyžádá si to ale nemalé peníze.

Co si tedy slibovat od nadcházejícího summitu? Může zasáhnout do cenotvorby u energií tak, že odstraní největší excesy. Pokud se toto povede, nebude to málo.