Hlavní obsah

Západu se nechce soudit Putina, stěžují si Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní státy podporující Ukrajinu v jejím boji s Ruskou federací se zdráhají podepsat pod ustanovení speciálního trestního tribunálu, jenž by mohl soudit Vladimira Putina a další politiky, kteří jsou za nevyprovokovanou agresi zodpovědní. Britskému listu Guardian to řekl zástupce ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Smyrnov, který má tuto otázku na starosti. Pro speciální tribunál se vyslovily prý jen pobaltské státy a Polsko, Česko návrh analyzuje.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Je to velká politika. Na jedné straně země veřejně odsuzují agresi, ale na druhé straně vkládají nohu do zavírajících se dveří, aby se vztahy s Ruskem nezavřely úplně,“ řekl Smyrnov.

Podle něj se Západ snaží ponechat si prostor pro diplomatické manévry, což Ukrajinci nechápou. „Víme, že dohody s Ruskem nemají cenu ani toho papíru, na kterém jsou napsány,“ pokračoval Smyrnov.

Označit Rusko jako sponzora terorismu? Ne, myslí si Biden

Válka na Ukrajině

Jeho slova přicházejí jen pár dní poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že by Rusko nemělo být označeno za sponzora terorismu. Po takové designaci volali jak ukrajinští představitelé, tak někteří vrcholní američtí politici, včetně předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiové.

Bylo by to jako soudit šéfy koncentračních táborů a nechat Hitlera a jeho tým na svobodě
Oleh Gavryš, člen týmu ukrajinské prezidentské kanceláře

Rusko ale varovalo, že pokud by to USA udělaly, znamenalo by to překročení čáry, odkud již není návratu.

Bez agrese by válečné zločiny nebyly

Ukrajina se již od dubna snaží západní politiky přesvědčit, že je potřeba vytvořit ad hoc trestní tribunál, jenž by měl pravomoc soudit i ty, kteří dali k napadení Ukrajiny přímý pokyn –⁠ evidentně tedy jak prezidenta Vladimira Putina, tak jeho nejbližší okolí včetně ministra obrany Sergeje Šojgua, ministra zahraničí Sergeje Lavrova a dalších, kteří za průběh války zodpovídají.

„Agrese je v mezinárodním právu považována za nejvyšší zločin, protože bez překročení hranic během invaze by následné válečné zločiny nebyly spáchány,“ připomínají v článku novináři Guardianu.

Podle informací listu přislíbily podporu pro ustanovení zmiňovaného ad hoc tribunálu zatím jen pobaltské státy a Polsko. „Očekáváme širší podporu,“ řekl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

Lipavský: Návrh analyzujeme

Česko by se k návrhu mohlo připojit také. „Ministerstvo zahraničních věcí právě analyzuje aktuální ukrajinský návrh ke zřízení zvláštního tribunálu ke stíhání zločinu agrese. Otázku vzniku tribunálu budeme dále konzultovat v rámci Rady Evropy i Evropské unie,“ napsal Novinkám šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Vytvoření speciálního tribunálu podporuje například předseda senátního výboru pro zahraniční, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý).

„Vzpomeňme si na to jednání okolo Putina, kde měl tu svoji bezpečnostní radu. Nikdo z nich mu neřekl: ‚Šéfe, děláte blbost, nemáte tam scénář B pro případ, že bychom hledali alternativu.‘ Nikdo se neodvážil. Všichni jsou spoluvinni,“ řekl Novinkám v dubnovém podcastu.

MSS podle některých stačí

Guardian píše, že se některé evropské státy domnívají, že prozatím stačí vyšetřování Mezinárodního trestního soudu. To ale v případě Ruska – jakožto země, která neratifikovala příslušnou smlouvu a jeho jurisdikci tedy neuznává – znamená, že vyšetřovatelé musí identifikovat přímé pachatele válečných zločinů a poté vysledovat strukturu velení postupně směrem nahoru. To podstatně ztěžuje případné obvinění skutečných architektů agrese.

A dost. Pobaltské státy zavírají Rusům společné hranice

Válka na Ukrajině

„Bylo by to jako soudit šéfy koncentračních táborů a nechat Hitlera a jeho tým na svobodě,“ říká Oleh Gavryš, jeden z členů Smyrnovova týmu. Během norimberských procesů po druhé světové válce byli nacističtí vůdci souzeni za zločin agrese, který byl tehdy označen jako zločin proti míru.

Spojené království pod vedením nové premiérky Liz Trussové zatím zvažuje, zda ustanovení speciálního tribunálu podpoří. Rada Evropy by pak měla tuto otázku probrat na svém zasedání 13. září a případně přijmout doporučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám