Různočtení Mendela aneb Boží šňůra všeho? 200. výročí narození „otce genetiky“ Johanna Gregora Mendela

7. září 2022

Do historie se zapsal jako „otec genetiky“, ale byl také botanikem, včelařem, meteorologem, matematikem, knězem a opatem. Johann Gregor Mendel, osobnost, jejíž význam v odborných kruzích přesáhl zásluhy a věhlas Charlese Darwina, se narodil před 200 lety a dodnes inspiruje vědce, historiky i umělce. Na Vltavě mu věnujeme Večer na téma. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

V pořadu Aleny Blažejovské se na různočtení Mendela podílí za Moravské zemské muzeum Jiří Sekerák, vedoucí Mendeliana, a Pavlína Pončíková, která nás provede po Mendelově stezce Brnem. Za Masarykovu univerzitu hovoří Blanka Křížová, ředitelka Mendelova muzea. Na Mendela pohlédneme i očima včelaře Vladimíra Ptáčka, biologa a kněze Marka Orka Váchy a Miloše Štědroně, autora komorní opery Mendel – Magnum mysterium.

Připravila: Alena Blažejovská
Z Mendelových kázání čte: Michal Bumbálek
Na pořadu spolupracovala: Eva Schulzová
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 7. 9. 2022

Kým byl Johann Gregor Mendel

Čtěte také

Pavlína Pončíková připomíná Mendelův životopis, dává prostor různým náhledům na jeho osud, charakter i na význam jeho epochálního objevu. Jiří Sekerák, autor knihy Mendel v černé skříňce, navrhuje docenit Mendela z pohledu informatiky. Kněz a biolog Marek Orko Vácha se s Mendelem v mnohém ztotožňuje a připomíná, že „blesky životních neúspěchů ozařují cestu“. Platilo to také pro Mendela, jehož životní i profesní dráha byla klikatá a plná zkoušek. O tom ostatně vypovídá i expozice v Mendelově muzeu Masarykovy univerzity, které se nachází v areálu starobrněnského Augustiniánského opatství, kde Mendel působil. Provede nás jím jeho ředitelka Blanka Křížová, která nás v závěru pořadu přivítá i v Mendelově cele – pokoji, z jehož okna Mendel viděl na svou pěstitelskou zahradu i skleník. Spolu s Vladimírem Ptáčkem se vypravíme také k Mendelovu včelínu.

Kým vlastně byl Mendel? Tak se ptá i komorní opera Miloše Štědroně Mendel – Magnum mysterium, zkomponovaná pro soubor Opera diversa. Cítil se jako botanik? Včelař? Meteorolog (jako první popsal trombu)? Matematik? Kněz a opat? Byl tím vším, ačkoliv do historie se zapsal jako „otec genetiky“. A dodnes inspiruje nejen vědce a historiky, ale i umělce. Za všechny jmenujme Jaromíra Garguláka, jehož monument Hrachovina vzešel vítězně z architektonické soutěže na novou sochu pro Mendelovo náměstí.

Spustit audio