InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rytíře V kouři a v plamenech představují fotografie v Galerii 140

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR – V městské Galerii 140 v Táboře otevřeli zajímavou výstavu fotografií. Jejich námětem je práce hasičů při zásazích, proto výstava nese výstižný název V kouři a v plamenech. Autorem fotografií je Martin Petrák. „Původně Martin Petrák nebyl hasičem. U Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje slouží 22 let. Že tato výstava spatřila světlo světa, je především zásluhou pracovnic odboru kultury města a jejich vedoucí Radky Šimkové. Ta nás do toho uvrtala,“ prozradil ředitel táborského územního odboru HZS JčK Petr Hojsák a popřál výstavě co nejvíce návštěvníků.

Na vernisáži se mezi návštěvníky sešlo mnoho mužů v uniformě. Přítomen byl představitel vedení jihočeského sboru a statutární zástupce HZS Jihočeského kraje Milan Hořava nebo starosta Okresního sdružení hasičů Tábor Alois Pazdera. „Fotografie jsou umělecky zpracované. Hasiči jsou jenom jedni. Do své práce vkládají srdce, nasazují tělo i duši," řekl Alois Pazdera.

„Chtěl jsem zachytit i emoce, radost i strach. Tak mě napadá v těchto gotických prostorách, že hasiči jsou takoví novodobí rytíři," okomentoval své fotografie Martin Petrák, který v hasičské výjezdní jednotce pracuje jako vyšetřovatel požáru. Jeho úkolem je určit příčinu požáru.

„Hasiči a záchranka jsou srostlé organismy. Na začátku roku měli výstavu policisté, teď hasiči, tak příště jsme asi na řadě my zdravotníci," poznamenal ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a kandidát v senátních volbách Marek Slabý.

Senátor a starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský shrnul nezbytnost existence hasičského záchranného sboru a hasičů vůbec pro fungování měst a obcí. „V posledních dnech hned dvakrát u nás ve městě zasahovali hasiči. Jednak při likvidaci požáru skate parku, jednak při likvidaci místní povodně po velkém dešti," uvedl Jaroslav Větrovský.

Vernisáže se zúčastnil starosta Tábora Štěpán Pavlík. Přijeli starostové okolních měst, starosta Soběslavi Jindřich Bláha a starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada.

Příjemnými melodiemi doprovodili vernisáž Jakub Valeš a Alžběta Valešová. Výstavu fotografií doplňuje technické vybavení hasičů z různého historického období.

Neobvyklé fotografie budou v Galerii 140 k vidění do 6. listopadu. V září každý den od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. V říjnu a listopadu vždy od úterý do neděle od 10 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin.

Komentovaná prohlídka výstavy se bude konat v neděli 18. září od 15.30 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace