Městské budovy v Pardubicích by v budoucnu měly mít zelenou střechu

Některé městské budovy v Pardubicích by v budoucnu měly mít zelenou střechu. Pro pilotní projekt si město zvolilo Základní školu Erno Košťála na sídlišti Dubina. Na vegetační střechu, která má zlepšit hospodaření se srážkovými vodami i mikroklima uvnitř budovy, chce získat finanční podporu státu, uvedla v tiskové zprávě Nataša Hradní z tiskového úseku magistrátu.

„Vegetační střechy, kromě zlepšení životního prostředí v dané lokalitě a omezení prašnosti, zlepšují mikroklima v budovách, snižují náklady na vytápění a omezují hluk,“ uvedl náměstek primátora pro strategii a rozvoj Pardubic Jan Nadrchal (ANO). Pokud se pilotní projekt osvědčí, bude město s ozeleňováním střech pokračovat i na dalších vhodných městských budovách.

Náklady na první zelenou střechu se odhadují na 10,5 milionu korun. Výhodou je, že stavební úpravy bude možné uskutečnit bez nutnosti úprav nosných konstrukcí objektů školy. Extenzivní vegetační střechy budou na třech budovách a propojovací chodbě.

Na nynější střechu bude položena vrstva substrátu a předpěstovaný rozchodníkový koberec, okraje střech a odvodňovací žlaby budou lemovány vrstvou oblázků. Pokud město se žádostí o dotaci uspěje, chtělo by pilotní projekt uskutečnit v roce 2023. Příspěvek státu by měl pokrýt až 100 procent způsobilých nákladů.

red