Hlavně na kluky nezapomínat, řekl prasynovec českého letce RAF při odhalení pamětní desky v Anglii

Čtveřice českých pilotů, kteří za druhé světové války bojovali v polské 303. peruti RAF, má nově pamětní desku v jihoanglickém Kentu. Piloti Josef František, Josef Balejka, Matěj Pavlovič a Wilhelm Kosarz jsou známí jako takzvaný český čtyřlístek. Jejich památku teď uctil Klub vojenské historie z Otaslavic na Prostějovsku.

Hawkinge, Anglie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyři bronzové plastiky – portréty českých pilotů - jsou nově umístěny v muzeu bitvy o Británii v městě Hawkinge na jihu Anglie. Sem je přivezli nadšenci z moravských Otaslavic. S nimi přijeli i příbuzní slavných letců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jaromíra Marka z jihoanglického Kentu:

„Jsem docela dojatý. Mám z toho trošku srdíčko na hraně. Je krásné, že se to děje. Hlavní je na ty kluky nezapomínat. Před rokem 1989 se o tom moc nemluvilo. Dozvěděl jsem se to až po roce 1990 jako malý desetiletý kluk. Tatínek o tom začal hledat veškeré dokumenty. O našem Matějovi, který létal u 303. peruti, toho moc není. Protože padnul v Anglii, nedochovalo se moc dokumentace ani dopisů, které psal domů, jestli vůbec nějaké,“ říká Jiří Pavlovič, prasynovec Matěje Pavloviče.

„Moje babička byla sestra Josefa Františka, takže jsem jeho prasynovec. Vždycky jsme u nás Josefa ctili a vzpomínali na něho, tak jsem téhle příležitosti určitě rád využil, abych se dostavil,“ vzpomíná Igor Fryč.

Byl to vynikající pilot, napsal o československém letci Josefu Františkovi britský premiér Johnson

Číst článek

Právě jeho prastrýc Josef František byl nejúspěšnějším neanglickým pilotem bitvy o Británii. Mezi 2. a 30. zářím roku 1940 sestřelil sedmnáct německých letounů. Jeho život ukončila tragická nehoda. Z celé čtveřice přežil válku jen jeden z pilotů, Josef Balejka.

„Balejka si stěžoval na to, že jsme v Česku vůbec nevěděli, kdo je Josef František, zatímco v Polsku se o něm učí a jsou po něm pojmenované ulice. Měl pocit, že je nedůstojné, že o těchto lidech, kteří položili život za vlast a za svobodu, nikdo neví,“ vysvětluje pozadí vzniku bronzové pamětní desky její autor, sochař Miroslav Zvonek.

Anglická verze plastiky byla odhalena v Kentu. Portréty jednotlivých pilotů budou postupně umístěny v jejich rodných městech a vesnicích. Ta první, věnovaná Josefu Františkovi, bude odhalena v moravských Otaslavicích 8. října, na den výročí úmrtí slavného rodáka.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme