Thálie za celoživotní mistrovství obdrží Veronika Forejtová a František Němec

foto Herec František Němec byl 30. srpna 2021 v Praze uveden do Síně slávy pří příležitosti zahájení nové sezony Národního divadla.

Praha - Cenu Thálie za celoživotní mistrovství letos obdrží herci Veronika Forejtová a František Němec. Ceny budou předány 8. října v Národním divadle. Novináře o tom informoval prezident pořádající Herecké asociace Ondřej Kepka.

Fotogalerie

Asociace dále ocení pěvkyni Libuši Márovou v oboru opera a Libuši Královou v kategorii balet, tanec a pohybové divadlo. V kategorii muzikál a opereta Thálii za celoživotní mistrovství dostane Galla Macků.

Mimořádně letos asociace udělí také cenu za celoživotní mistrovství v oboru alternativního divadla. Chybět nebude Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi a Cena pro mladého umělce či umělkyni do 33 let v oboru činohry. V letošním roce opět předají Cenu České akademie divadelníků, kterou udělí mezioborově za mimořádný přínos českému divadelnímu umění. Jména laureátů těchto cen oznámí zatím pořadatelé neodtajnili.

Forejtová je již více než čtvrtstoletí spojena se scénou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Před kamerou se objevuje jen výjimečně. Jako herečka vystřídala se svým manželem Zdeňkem Forejtem několik divadelních angažmá, působili spolu například v Českém Těšíně, Opavě, Karlových Varech nebo Jihlavě.

Němec působil až do roku 1982 v Městských divadlech pražských, poté se stal členem činohry Národního divadla v Praze. Je úspěšným televizním, rozhlasovým a filmovým hercem, mezi jeho známé herecké úlohy patří role plukovníka Žitného v seriálu 30 případů majora Zemana nebo Luboše v televizních filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

Na letošní Thálie mají nominace přes tři desítky jevištních umělců činohry, opery, muzikálu a tance. Porota 29. ročníku cen vzhledem k pandemii koronaviru, kvůli níž byla po většinu sezony 2020/2021 uzavřena divadla, hodnotila období od 1. července 2020 do 30. června 2022.

"V rámci Cen Thálie chceme vyslat signál, že kultura žije i v této nelehké době a že dělá život lepší," uvedl Kepka, který bude i moderátorem udílení cen.

Každá ze čtyř tradičních kategorií má po třech mužských a třech ženských nominantech. Mezi činoherci jsou za mimořádný jevištní výkon nominováni Veronika Korytářová, Zuzana Stivínová, Markéta Matulová, Saša Rašilov, Tomáš Kobr a Jan Vondráček. Mezi operními pěvci jsou ve finále Jana Sibera, Doubravka Součková, Petra Šimková Alvarez, Joachim Bäckström, Martin Bárta a Dalibor Jenis. V kategorii muzikál a opereta jsou nominovanými Kristýna Daňhelová, Hana Fialová, Stanislava Topinková Fořtová, Lumír Olšovský, Tomáš Šulaj a Roman Tomeš.

Na Thálii za balet, tanec a pohybové divadlo mohou dosáhnout Natalia Adamska, Jarmila Hruškociová, Alina Nanu, Francesco Fasano, Sebastiano Mazzia nebo Sergio Méndez. V kategorii alternativní a loutkové divadlo je nominováno pět umělců bez rozdělení na mužské a ženské interprety. Jsou to Eliška Brtnická, Miřenka Čechová, Lucia Kašiarová, Nela H. Kornetová a Petr Krušelnický alias Krusha. V kategorii loutkoherců mohou zvítězit Gustav Hašek, Václav Jelínek, Jan Popela, Pavol Smolárik nebo Antonín Týmal.

Ceny Thálie udílí Herecká asociace od roku 1993 za nejlepší divadelní výkony. Ocenění je pojmenováno po múze komedie Thálii.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 10°C

Celá předpověď