Hlavní obsah

Záchrana Srí Lanky může začít. Rozhodující slovo bude mít Čína

Foto: Daniela Kučerová

Srílančané napříč generacemi měsíce protestovali v ulicích velkých měst. Požadovali řešení krize a hlavně výměnu vlády.

Reklama

Ještě nedávno Srí Lanka plnila novinové titulky po celém světě. Teď se však zdá, že snad krize s útěkem bývalého prezidenta utichla. Zdání ale klame. Cesta ostrova z hluboké krize začala – a bude dlouhá a trnitá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Gotabaja Radžapaksa kdysi Srí Lance vládl železnou rukou, nakonec ale utíkal se sklopenýma ušima. Rozbouřený dav volající po nápravě katastrofálních chyb jeho vlády vtrhl do prezidentského sídla a užíval si luxusu, o kterém by si jinak v krizí zmítané zemi mohl nechat jen zdát.

Sesazený bývalý prezident Srí Lanky se po svém útěku ze země více než 50 dnů schovával v zahraničí. Jeho kýženou rezignaci Srílančané slavili jako veliké zadostiučinění – když však Radžapaksa v sobotu přistál na letišti v Kolombu, dostalo se mu přivítání jako při návratu ztraceného syna.

Uvítací výbor ministrů a vysokých politiků ho zahrnul květinami, bezpečnostní konvoj ho dopravil do nové oficiální rezidence, kterou mu zajistila vláda jeho nástupce, prezidenta Ranila Vikremesingeho.

Radžapaksa nevysvětlil, proč v posledních týdnech navštívil tři různé asijské země, ani proč se rozhodl na Srí Lanku vrátit zrovna teď. Po dočasných pobytech na Maledivách, v Singapuru a Thajsku Radžapaksovi možná došly země, které by mu umožnily vstup nebo pobyt, domnívají se analytici.

Jeho zahraniční „turné“ rozhodně nebylo levnou záležitostí. Podle zdroje citovaného agenturou Reuters se náklady na udržování jeho životního stylu v zámoří, včetně soukromého letadla, prezidentského apartmá a ochranky, vyšplhaly na statisíce dolarů.

Radžapaksovi

Radžapaksovi platí za prominentní srílanský klan. Jednou z nejmocnějších rodin na ostrově se stali během prezidentství Mahindy Radžapaksy, kdy se do vedoucích pozic ve státě dostalo i mnoho dalších členů rodiny. S jejich rostoucí mocí se začaly objevovat náznaky, že zemi směřují k autokracii.

Politická analytička Dr. Aruna Kulatunga uvedla, že Radžapaksova oficiální rezidence po jeho smrti připadne jeho manželce. „Ať už je prezidentem, nebo ne, jako bývalý ministr obrany má právo na ochranu,“ namítl pak Sanjeeva Edirimanna, poslanec a mluvčí Radžapaksovy strany Srí Lanka Podujana Peramuna (SLPP).

O ochranu, která svrženému vůdci umožnila návrat, zažádal nového prezidenta Ranila Vikremesingeho minulý měsíc Gotabajův mladší bratr Basil.

Srílančanům nicméně 50 dnů na zapomenutí nestačilo.

Soud pro Radžapaksu?

„Gotabaja se vrátil, protože ho žádná země nechce přijmout, nemá se kam schovat,“ je přesvědčený Joseph Stalin, vůdce učitelského odborového svazu, který pomáhal mobilizovat demonstranty.

Je jedním z těch, který si stojí za tím, že by měl Radžapaksa po ztrátě prezidentské imunity stanout před soudem. „Měl by být okamžitě zatčen za to, že způsobil takové utrpení 22 milionům obyvatel Srí Lanky. Měl by být stíhán za své zločiny.“

Reportérka mezi srílanskými dětmi

Soukromou školou se ozývá smích spokojených dětí, které pro individuální přístup vyučujících nemají problém pochopit ani tíživou státní krizi. Hned za plotem mi chlapec z chudé rodiny nadšeně rve z ruky vzácný dárek - pastelky.

Situaci v bankrotující zemi zhoršily globální faktory včetně pandemie covidu-19 a ruské invaze na Ukrajinu, ale mnozí Srílančané obviňují kdysi mocnou rodinu Radžapaksů ze zodpovědnosti za vážně špatné řízení ekonomiky a její uvržení do krize.

„Nemůže žít svobodně, jako by se nic nestalo,“ soudí o bývalém prezidentovi Stalin, který dostal jméno po někdejším sovětském vůdci. Vzhledem k tomu, že u moci zůstávají Radžapaksovi spojenci, je podle analytiků jakékoli stíhání nepravděpodobné.

Otec Amila Jeewantha Peiris, významný představitel lidového hnutí, které požadovalo Radžapaksovo odstoupení, označil návrat bývalého prezidenta za „ostudný“.

„Lidé jeho návratu na Srí Lanku bránit nebudou. Nemyslím si, že dojde k protestům, ale jeho návrat určitě vyvolá větší napětí. Je jedním z lidí, kteří jsou zodpovědní za chaos na Srí Lance,“ řekl dle serveru The Guardian.

Hospodářský kolaps způsobil, že v důsledku vážného nedostatku zahraniční měny chybí na Srí Lance základní potraviny, pohonné hmoty, léky i plyn na vaření. Přestože dodávky plynu byly obnoveny díky podpoře Světové banky, ostatní výpadky přetrvávají.

Podmíněná záchrana

Ostrovní země pozastavila splácení zahraničního dluhu ve výši téměř 7 miliard dolarů, který měla vyrovnat v tomto roce. Celkový zahraniční dluh země činí více než 51 miliard dolarů, z nichž 28 miliard musí být splaceno do roku 2027.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden oznámil, že Srí Lanka dostane podmíněnou finanční pomoc ve výši 2,9 miliardy dolarů, aby mohla napravit své rozvrácené finance.

Loutka Pekingu

Zdá se, že jakmile se země zatíží čínskými půjčkami, stává se z ní nešťastný gambler. Loutka Pekingu, které hrozí, že přijde o končetinu. A že si čínských peněz Srí Lanka nepůjčila zrovna málo.

„Srí Lanka čelí akutní krizi, kterou neúměrně odnášejí chudí a zranitelní,“ uvedl MMF v prohlášení po devíti dnech jednání v hlavním městě Kolombu.

Rada MMF bude muset dohodu ještě ratifikovat. Je podmíněna tím, že vláda uzavře dohodu s věřiteli o restrukturalizaci svých půjček. Vedoucí mise Peter Breuer však uvedl, že věřitelé musí také pomoci Srí Lance vymanit se z „hluboké krize“.

„Je skutečně v zájmu všech věřitelů, aby se Srí Lankou v této oblasti spolupracovali,“ řekl Breuer novinářům. „Pokud věřitelé nebudou ochotni tyto záruky poskytnout, skutečně by to krizi na Srí Lance prohloubilo a podkopalo by to její schopnost splácet dluhy.“

Plán Mezinárodního měnového fondu na záchranu Srí Lanky by tak sice mohl být bodem obratu, to nejtěžší má ale Srí Lanka před sebou.

Její půjčky jsou tak komplikované, že se odhady jejich celkové výše pohybují od 85 miliard dolarů až po více než 100 miliard dolarů. Aby se dostaly na udržitelnou úroveň, musí se Peking, Dillí, Tokio, multilaterální organizace a globální správci aktiv smířit se ztrátami.

„Je to jeden z největších průšvihů, jaké jsem kdy viděl,“ řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom společnosti Renaissance Capital Charles Robertson, který sleduje vývoj krizí na rozvíjejících se trzích již desítky let.

„Vláda zničila svou příjmovou základnu neudržitelným snížením daní, snažila se udržet měnu, když se zhroutily příjmy z cestovního ruchu, a nyní nemá v bance žádné rezervy a obyvatelstvo čelí rozsáhlé chudobě,“ dodal.

Rozhodne Čína

Podle odhadů Organizace spojených národů se kvůli krizi více než čtvrtina z 22 milionů obyvatel Srí Lanky potýká s problémy se zajištěním dostatečného množství výživných potravin. Dosáhnout odpuštění dluhu od velkých regionálních mocností však nebude nic jednoduchého.

Světová banka odhaduje, že půjčky Pekingu, který financuje nákladné projekty od přístavů po stadiony, dosahují 7 miliard dolarů, což je více než 10 % zahraničního dluhu Srí Lanky. Japonsko poskytlo další 3,5 miliardy dolarů a Indie přibližně 1 miliardu dolarů.

Ekonomové tvrdí, že by restrukturalizace mohla být mnohem jednodušší, kdyby byla Srí Lanka součástí „společného rámce“ G20 – programu vytvořeného na vrcholu pandemie covidu-19 na pomoc zadluženým zemím. V té době však byla Srí Lanka klasifikována jako země se středními příjmy a tudíž nesplňovala podmínky.

Čína spolu se zeměmi Pařížského klubu (22 velkých světových věřitelů) a věřiteli ze soukromého sektoru v rámci programu automaticky poskytuje oddlužení. Jenže v případě Srí Lanky bude zapotřebí najít alternativu.

Japonsko se tak nyní snaží dostat ke společným rozhovorům Čínu, Indii a další země. Pesimisté se však obávají, že pokud Čína nepřistoupí, nepřipojí se ani ostatní, a to ani globální správci aktiv, kteří drží mezinárodní dluhopisy Srí Lanky v hodnotě téměř 20 miliard dolarů.

„Čína je největší věřitelskou zemí. Bez její účasti nebude žádný program úspěšný,“ uvedl japonský vládní úředník, který si přál zůstat v anonymitě.

Bez „záruk“ těchto zemí nemohou peníze z fondu proudit, zdůraznil šéf mise MMF Peter Breuer. Nedokázal říci, kdy budou finanční prostředky MMF k dispozici, ale zdůraznil, že potřeby Srí Lanky jsou „naléhavé“ a musí být řešeny okamžitě.

Vyšší daně a žádné dotace

Bez bolestivých reforem vedených místní vládou se však ostrov z krize nevymaní. „Srí Lanka by pro uspokojení požadavků MMF měla udělat mnohem více. Klíčovou otázkou bude udržitelnost dluhu,“ uvedl dle AFP finanční analytik W. A. Wijewardena, bývalý viceguvernér centrální banky.

MMF uvedl, že Srí Lanka souhlasila se zvýšením příjmů, zrušením dotací, zajištěním pružného směnného kurzu a obnovením svých devizových rezerv, které se dostaly na samotné dno.

Vláda Gotabaji Radžapaksy sklízela kritiku za zavedení neudržitelných daňových škrtů, které zvýšily státní dluh a prohloubily krizi.

Krize pohledem mladého Srílančana

„Když je ti tolik, kolik mně, a žiješ na Srí Lance, tak toho moc nenaděláš. Pokud nemáš kontakty s okolním světem a spoléháš se jen na lokály, tak moc příležitostí, jak budovat kariéru nebo myslet na budoucnost, nemáš. Je to těžký,“ popisuje strasti mladých lidí na Srí Lance místní Šivanta.

Prezident Ranil Vikremesinge tak tento týden oznámil další zvýšení daní a rozsáhlé reformy. Jeho vláda již více než trojnásobně zvýšila ceny pohonných hmot a elektřiny a zrušila dotace na energie, což MMF uváděl jako klíčovou podmínku pro poskytnutí pomoci.

Inflace dosáhla v srpnu nového měsíčního rekordu – 64,3 %, zatímco rupie ztratila v tomto roce vůči dolaru více než 45 % své hodnoty.

Návrat turistů?

Pandemie koronaviru pak zasadila ránu ostrovnímu turistickému průmyslu a vyčerpala převody peněz od Srílančanů pracujících v zahraničí, což jsou klíčové zdroje devizových příjmů.

Podle Marka Němce, honorárního konzula Srí Lanky v Česku, se situace pro turisty zlepšila. „A to po všech stránkách,“ uvedl Němec pro Seznam Zprávy. „Je zde nový prezident, nová vláda nastupuje do druhého měsíce. Potřebuje jen víc času na vyřešení problémů nakupených za poslední dva tři roky. Demonstrace dnes již nejsou, zmizely, všichni si uvědomili, že současná vláda potřebuje čas, aby ukázala výsledky své práce,“ popisuje honorární konzul zlepšení.

Turista nad zlato

Před lety ochromila srílanský turistický ruch tsunami, dnes je to těžká ekonomická krize. Místní ale nezapomínají být šťastní. I když zavírají hotely, surfařské školy i želví záchranné stanice.

„Pozitivní zpráva je i co se týče dodávek benzinu a nafty – řidiči dostali QR kódy a mohou čerpat každý týden 20 litrů benzínu, majitelé aut a motorek a tuk tuků tuším čtyři litry týdně. Také se obnovil normální chod MHD. Už je také i dostatek plynu na vaření. Výpadky proudu se zredukovaly v denních časech na 30 až 60 minut. Pozitivní zprávou zůstává, že asi 10 světových zemí zrušilo varování před cestováním na Srí Lanku,“ dodává honorární konzul Marek Němec, který sám na ostrově v oblasti turistického ruchu podniká.

České Ministerstvo zahraničních věcí však na svých stránkách stále „varuje české občany před cestami na Srí Lanku“.

Ani návrat Radžapaksy na ostrov dle Němce nevyvolal nepokoje nebo nestabilitu. „Na Srí Lanku se vrací turisté. Ministerstvo turismu letos očekávalo milion turistů, podle mého odhadu to bude asi 750 tisíc. Do příštího roku už všichni hledíme s optimismem, že země bude stabilizovaná a turisté se na Srí Lanku začnou vracet,“ dodal s nadějí.

Kde jsou demonstranti?

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch nicméně upozorňuje, že vymizení protestů z ulic srílanských měst vůbec neznamená uklidnění vášní. HRW vyzvala prezidenta Ranila Vikremesingeho k „okamžitému ukončení drakonických protiteroristických zákonů uplatňovaných proti pokojným demonstrantům a propuštění lidí držených ve vazbě“.

Úřady na základě „zneužívaného zákona o prevenci terorismu (PTA)“ zadržely tři studentské aktivisty, kteří se zúčastnili demonstrace 18. srpna 2022. Zákon umožňuje až roční zadržení bez nároku na soud.

Reklama

Doporučované