Trumpův někdejší stratég Bannon byl obžalován z finančních deliktů

Někdejší vrchní stratég bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon byl ve čtvrtek v New Yorku obžalován v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Obvinění se týkají projektu We Build The Wall (Stavíme zeď). Obžaloba Bannona čítá šest bodů; dva se týkají praní špinavých peněz, tři spiknutí a jeden plánování podvodu, píše agentura Reuters.

Bannon podle prokuratury dárcům slíbil, že všechny jimi darované peníze půjdou na stavbu zdi u hranice s Mexikem, přičemž se podílel na převodu statisíců dolarů dalším dvěma lidem zapojeným do tohoto spiknutí. Obžaloba tyto osoby neidentifikovala jménem, ale informace se podle agentury AP shodují s údaji Briana Kolfage a Andrewa Badolata, kteří se v dubnu přiznali k federálním obviněním.

Nynější obžaloba je na úrovni státu New York. Týká se přitom stejného údajného jednání, které vedlo k Bannonovu stíhání na federální úrovni. To však skončilo náhle, a to ještě dříve, než se konal soud, protože Trump Bannona omilostnil poslední den v úřadu prezidenta. Manhattanští prokurátoři obžalovali také neziskový subjekt We Build The Wall, který Bannon a další osoby údajně využívali k získávání darů.

Prezidentské milosti se vztahují pouze na federální trestné činy, nikoli na činy stíhané na úrovni jednotlivých států. V Bannonově případě by jakýkoli argument o dvojím postihu pravděpodobně padl, protože jeho federální případ nedospěl k osvobození ani odsouzení.

Bannon je bývalým šéfredaktorem konzervativního serveru Breitbart News, v létě roku 2016 se stal šéfem Trumpova volebního štábu. Od nástupu Trumpa do prezidentské funkce v lednu 2017 byl jeho poradcem a „hlavním stratégem“ Bílého domu. V této roli vydržel do srpna 2017.