Vinařství Le Dôme
Galerie(5)

Jemné k okolí, přesné k vínu. Poznejte vinařství Le Dôme v Bordeaux

Historická vesnice Saint-Émilion se nachází v nejznámější francouzské vinařské oblasti Bordeaux. Krátká instruktáž vhodná pro hodiny zeměpisu však odhaluje příběh nového vinařství LeDôme.

Hlavní budova je částečně zapuštěna do svahu, aby přirozeně zapadla do zvlněné krajiny regionu zapsaného na seznamu světového dědictví UNESCO. Prioritou při jejím návrhování bylo umožnit výhled dovnitř a ven.

Vinařství Le Dôme
Vinařství Le Dôme
Vinařství Le Dôme
Vinařství Le Dôme

Zároveň však musela poskytnout účelný prostor pro výrobu vína a navázat „dialog“ s okolím. Výstavba nového vinařství byla zahájena v říjnu 2019. Budova o rozloze 1 800 metrů čtverečních se nachází na vinici o rozloze více než tři hektary.

„Když nás Jonathan Maltus poprvé oslovil, vyjádřil přání vytvořit osobité vinařství zasazené do jedinečného prostředí Saint-Émilionu. Chtěl, aby budova byla oslavou krásného místa s výhledem na vinice a aby krajina byla hlavním hrdinou návrhu. Cílem návrhu bylo začlenit budovu do okolí a zároveň vytvořit příjemný prostor pro návštěvníky a milovníky vína,“ říká Norman Foster, zakladatel a ředitel architektonického studia Foster + Partners.

Úvodní diskuse o tom, jak bude vinařství vypadat a co klient požaduje, trvala více než hodinu a půl. Základní tvar budovy se podle majitele vinařství skvěle promítl do reality. „Výsledek, který nyní vidíme a který nás naplňuje takovou hrdostí, pochází přímo z náčrtu. Na první schůzce v Madridu si ji přede mnou nakreslil do sešitu,“ vzpomíná Jonathan Maltus.

Reprezentativní centrum budovy

Návštěvníci přicházejí do vinařství po cestě lemované stromy. Na jejím konci stojí budova s kruhovým půdorysem, jejíž prostory jsou vymezeny dvěma rampami. Vnější zdůrazňuje vztah k místu a vnitřní umožňuje návštěvníkům projít různými fázemi výroby vína.

Vinařství Le Dôme
Vinařství Le Dôme
| Zdroj: Nigel Young / Foster + Partners

Obě rampy vedou na galerii v horním patře, která je společenským srdcem vinařství, ostatně interiér je nedílnou součástí architektury budovy. Uvnitř galerie najdou návštěvníci degustační kulaté stoly, klenutý vinný bar a také zábavní prostor. Z přístupné terasy je 360stupňový výhled na přilehlé vinice.

„Projekt v tradičním francouzském vinařském regionu byl pro nás výzvou, na kterou jsme se těšili, a jsme rádi, že se nové vinařství setkalo s velkým ohlasem hned po otevření,“ dodává Pavel Pelikán, jednatel společnosti JTRE, která je developerem projektu.

Le Dôme založil jako prémiovou značku oceňovaný vinař Jonathan Maltus na Château Teyssier. Byl jedním z prvních „garážových“ vinařů, kteří před čtvrtstoletím přišli do oblasti Bordeaux, a jako první Angličan získal za své víno 100 bodů od renomovaného kritika Roberta Parkera. Je také nositelem Řádu britského impéria, který mu udělila královna Alžběta II.

Výhodný tvar pozemku

Kruhové atrium umožňuje návštěvníkům vidět, co se děje dole v prostorách pro výrobu a skladování vína, a poskytuje jim tak přímý pohled do „kuchyně“ celého výrobního procesu.

Vinařství Le Dôme
Vinařství Le Dôme
| Zdroj: Nigel Young / Foster + Partners

Vpravo od vchodu jsou nenápadné kancelářské kouty pro soustředěnou práci v rušném prostředí. Soukromí a klid zaručují dřevěné zástěny kolem pracovních stolů, které nebrání výhledu do exteriéru a jsou v souladu s architekturou celé budovy.

Střecha s unikátní dřevěnou konstrukcí o průměru 40 metrů je tvořena vzájemně se podpírajícími trámy. Ty se rozprostírají ve velkém centrálním prostoru bez sloupů. Stavba ve svém středu přirozeně vytváří šest metrů široký okulus, který zaplavuje horní patro denním světlem.

Střecha je rovněž pokryta recyklovanými místními terakotovými dlaždicemi. Přízemí budovy je tvořeno betonovými odlitky z kameniva pocházejícího z regionu a je pokryto dřevěnými latěmi. Díky svému kopcovitému tvaru a částečnému zapuštění do země se budova snáze začlení do prostředí a má také lepší tepelné a akumulační vlastnosti.

Vinařství Le Dôme

Umístění: Saint-Émilion, Bordeaux, Francie
Architekt: Foster + Partners
Projektový manažer: JTRE
Zahájení výstavby: 2019
Dokončení stavby: 2021

Samuel Ďuriš