Okruhové jednorázovky jsou na úrovni WorldTour docela výjimečné. V Québecu a Montréalu se poslední dva roky nezávodilo kvůli pandemii covidu, ale zájem špičkových cyklistů je stále stejný. V pátek na cyklisty čeká šestnáct okruhů se stoupáními Cote de la Montagne (0,3 km, 8,3 %), Cote de la Potasse (0,4 km, 6 %) a dojezd do cíle (1,1 km, 4 %). Favority jsou výbušní klasikáři, v Québecu už dvakrát zvítězili Peter Sagan, Michael Matthews a Simon Gerrans. tedy všestranní cyklisté s dobrým spurtem. Trať je proto ideální pro Wouta van Aerta, největšího favorita, ale také debutanta.

"Kanadské klasiky jsem v minulosti sledoval v televizi a chtěl jsem sem jednou přijet závodit," řekl Van Aert po příletu do Kanady. Pogačar je v Kanadě také poprvé: "Líbí se mi tu. Slyšel jsem spoustu dobrých názorů na závody, krásná města a dobrou organizaci. Myslím, že můžu dobře objet oba závody. Můj tým je přesvědčen, že mám šanci. Navíc je to dobrá příprava na mistrovství světa v Austrálii."

Pro Pogačara je vhodnější nedělní závod v Montréalu, který je o něco těžší: "Oba závody jsou okruhové, to se mi většinou líbí. Závod v Québecu je trochu techničtější a bude pro mě trochu těžší. Příležitosti vidím především v Montrealu, protože je tam více výškových metrů a stoupání jsou o něco delší." Montréalský závod má pestřejší historii vítězů, také se zde radovali Matthews, Sagan a Gerrans, ale nikdo nevyhrál dvakrát. Na programu je osmnáct okruh se čtyřmi stoupáními, nejdelší a nejtěžší je Cote de Camilien-Houde (2,3 km, 6,2 %).  

Pogačar se netají s tím, že kanadské závody jsou pro něj především přípravou na světový šampionát v australském Wollongongu. "Po Tour jsem si dal pauzu a pak jsem začal znovu trénovat. Rozhodně mám motivaci do poslední části sezóny. Světový šampionát je mým velkým cílem pro podzim, ale určitě mám ambice už tady v Kanadě."

Vyhrát v Kanadě chce také Van Aert. Závody by mu měly perfektně sedět: "Ano, myslím, že ano. Jsou to závody pro klasikáře, pro výbušné jezdce. Výjimečná je také jízda na okruhu. Je to jiné, než když musíte jet z bodu A do bodu B. Chci bojovat o vítězství. V roce 2019 jsem tu měl startovat, ale pak jsem byl několik měsíců mimo hru kvůli těžkému pádu na Tour de France. Další dva roky byly závody zrušeny kvůli pandemii. Konečně jsem se sem dostal."

"Nejlepší přípravou na mistrovství světa by bylo oba závody vyhrát," dodává Van Aert. "Ale ještě na to nemyslím. Nejprve se chci zaměřit na páteční a nedělní závody. Samozřejmě dobře zapadají do mé přípravy na Světový pohár. Zejména protože se konají na náročné trati s kratšími stoupáními a připomínají trať světového šampionátu. Je to dobrý test." 

Kromě Pogačar a Van Aerta patří k velkým favoritům poslední vítěz obou závodů Michael Matthews, dále Biniam Girmay, Jasper Stuyven, Benoit Cosnefroy a nechybí ani Peter Sagan. A poprvé si v Kanadě zazávodí také Pavel Bittner z týmu DSM. Mladý český klasikář byl vidět na Bretagne Classic a v Kanadě by chtěl navázat na dobré výkony na prestižních jednorázových závodech.