Jak opravdu vypadá rozšíření čínsko-ruských obchodních vztahů?

Tak jsme se zase v tisku »dozvěděli«, že Rusko v posledních měsících posílilo svoje obchodní vztahy s Čínou až natolik, že se z něj stal »vazal« Číny.

Je to samozřejmě asi natolik »pravda«, jako že Iniciativa pásma a stezky, do které se lačně hrnou země celého světa, protože se z ní stal největší tahoun globálního ekonomického rozvoje posledních let, je neokoloniálním projektem k vytváření dluhových pastí. Nebo že rozvojová spolupráce čínských a afrických podniků na návratných projektech prudce zvyšujících hospodářský růst zemí a snadno vydělávajících na splacení svých investic, je kolonialismem na rozdíl od »rozvojových pomocí«, po nichž země vždy zůstane zadlužená a nucená rozprodávat svoje infrastruktury.

Také představa, že by někdo mohl udělat vazala z Ruska, tedy ze země, která je největším dodavatelem komodit světa, a výpadek jehož dodávek by znamenal pro planetu asi největší ekonomickou katastrofu nejméně za posledních 100 let, je ulítlá. Po tom zboží, které bere Rusko z Číny, ruský trh prahne, a není to povinný odběr »od pána vazalem«. Přičemž více než úspěšně nahrazuje zboží ze zemí, které se naivně domnívaly, že svými sankcemi z Ruska vazala udělat mohou. Mezi oběma zeměmi také nedochází k žádnému významnému zadlužení.

A zrovna nyní v ruském dálněvýchodním Vladivostoku běží Východní ekonomické fórum, kde se čínské a ruské podniky i političtí činitelé baví o tom, jak další ekonomickou spolupráci rozšířit, kdy zejména Rusko o to má enormní zájem.

Rusko by např. chtělo prosadit další »svobodnou ekonomickou zónu« v donedávna odlehlém čínském pohraničním městě Fuyuan na říčním ostrově mezi oběma zeměmi Heixiazi na soutoku řek Amuru a Ussuri v severovýchodní čínské provincii Heilogjiang. Návrhy tohoto projektu předložil čínské straně Alexej Čekunkov, šéf odboru pro ruský Dálný východ a Arktidu na Ministerstvu rozvoje. Jednání o tom probíhají zatím pod pokličkou, takže příliš mnoho podrobností veřejně známo není. Jisté však je, že ruský trh baží po větší provázanosti a otevřenosti v propojování s trhem čínským přes třeba svobodné zóny. A dost těžko si představit, jak by svobodná zóna více otvírající trhy mohla fungovat jako »vazalské jho«.

Z tohoto odlehlého krajského města se po propojení obou zemí mosty na tento ostrov stal uzel rychlého provazování místních regionálních ekonomik obou zemí do jednoho celku a je i distribučním centrem přeshraničních obchodů, kde transakce přesáhly 660 milionů jüanů. Lidé si zde nakupují desetitisíce druhů zboží z obou zemí. Přetvoření na »svobodnou ekonomickou zónu« by zde mělo ještě snížit provozní náklady a podniky z obou zemí sem budou intenzivně investovat. Zrychlit se má zdejší oběh zboží z obou stran. Narůst má už teď bující turistika na tomto ostrově a měly by se zde rozšířit a doladit mechanismy přímých vyrovnávání plateb v národních měnách mezi jüanem a rublem.

Ekonomiky obou zemí jsou tak nějak zákony volného trhu »odsouzeny« k rozšiřování obchodů a spolupráce nejen svou geografickou blízkostí, ale i komplementaritou své nabídky a poptávky, v níž se skvěle doplňují. Rusko je ohromným dodavatelem energií, surovin a produktů těžkého průmyslu, po kterých Čína prahne, zatímco ruský trh prahne po čínských průmyslových výrobcích i nabízených službách.

Teď v době nestabilní globální situace a těkavých trhů se vztahy vzájemně velice stabilizují. Spolupráce je příslibem toho, že v Číně nejspíš už nedojde k podobným energetickým krizím jako nedávno a veškeré pokusy o sankce na ruský trh se ukáží jako bezzubé. I lidé z obou zemí se také významně sbližují a cítí k sobě vzájemnou náklonnost jakožto ke spojencům proti geopolitickým hrátkám rivalů.

Z Číny se už pro ruský Dálný východ stal největší obchodní partner i zdroj zahraničních investic. Čínský obchod s východní Sibiří loni dosáhl obratu 13,89 miliardy dolarů, což byl meziroční nárůst o úchvatných 28 procent. Mezi oběma zeměmi se neustále budují nové silniční a železniční spoje a místní ekonomiky i populace se silně provazují.

Například ve významném pevninském přístavu Manzhouli v severočínském vnitřním Mongolsku narostly dodávky uhlí z ruského přístavu Manzhouli-Zabaikal za prvních sedm měsíců letošního roku o 18,3 procenta. Polovina tohoto uhlí se spálí už v elektrárnách severovýchodní Číny, zbytek putuje dále do země. Za letošní první půlrok se ho tudy dovezlo asi 7,5 milionu tun.

Ač v době epidemie v Číně turistický průmysl spíše vázne, tak čínští turisté se do Manzouli nebo přes něj dále do Ruska jen hrnou. Už předtím v klidných časech let 2016-20 se do Manzhouli za »ruskou exotikou« nahrnulo 23,3 milionů čínských turistů a utratili tu 36,38 miliardy jüanů.

Pohraniční čínské město Heihe, které je už »svobodnou ekonomickou zónou«, v severovýchodní provincii Heilongjiang zase vsadilo na přeshraniční e-commerce obchody, takže do 18. července v něm jen za letošek přibylo 2 456 nových podniků s upsaným kapitálem 10,5 miliardy jüanů, kdy 70 procent z nich provozuje přeshraniční e-commerci.

Na platformě čínsko-ruské e-commerce Epinduo.com za letošních prvních sedm měsíců meziročně narostly prodeje ruských produktů o 900 procent, kdy Číňané nejvíce prahnou po ruském cukroví, kyselých okurkách, oplatkách a čokoládě.

Epinduo vzniklé roku 2016 má 17 fyzických a 113 internetových obchodů a chystá se, že své podnikání rozšíří ze spotřebitelského trhu na přeshraniční obchod s komoditami, kdy pohraniční město Heihe vidí jako ideální základnu svého podnikání. V červnu byl do tohoto města otevřen z Ruska i první dálniční most v rámci budování dálnice Tongjiang-Nižněleniksoje. Tím by mělo provazování místních ekonomik a nárůst místních obchodů prudce vzrůst.

Už tam nejde o nějaké pouhé výměny zboží, nýbrž obě ekonomiky zde prorůstají, místní podniky úzce spolupracují jako sousedé, po obou stranách hranice je čilá doprava, turistika a přeshraniční nákupy.

Letos je na mezinárodních trzích velice nejistá a těkavá situace, ale vzájemný čínsko-ruský obchod nabývá na mohutné hybnosti a růstu.

Loni čínsko-ruský obchod narostl meziročně o 35,9 procenta na rekordních 146,87 miliardy dolarů. Ale i tak za prvních sedm letošních měsíců oproti loňsku narostl o dalších 29 procent na 97,71 miliardy dolarů.

Karel Pavlíček, zvláštní korespondent CMG

Související články

20 KOMENTÁŘŮ

  1. Dialogem a spolupraci vyresime dnesni krizi v Evrope a veskere problemy a obtize, kterym celime. Nechme stranou ideologii, ktera nas vede jen do pekla. Konfrontace a valka nam neprospeji.

  2. Ten článek me moc nebavil, ale ukazuje pravdu, jak je to s mezinárodním obchodem. Jestli bohužel nebo bohudík, na to ať si odpoví každý sám.

  3. Tak jak si všímám článků s nálepkou PANDA, tak si rád pročítám jsou objektivní a neutrální. Mě osobně nejvíce zajímá politika KS Číny, která je pozitivní, humanistická, pevná, silná, zároveň odvážná, jelikož my komunistická strana Československa sdílíme a velmi pečlivě sledujeme její kroky. Myslím, že Čína je v dnešní době jedna z nejrychleji rozvíjejících se zemí na světě, používá a inovuje vysoké technologie, odstraňuje chudobu a z mého pohledu, tak jak jsem mohl Čínu poznat, je to velmi zajímavá a inspirativní zem, od které se většina jiných zemí může učit, zvlášť, jak je razantně progresivní. Koncept udržitelného rozvoje má budoucnost. Spolu s Ruskem i v rámci BRICSU si vzájemně posílí i strategické sféry jejich ekonomik.
    Roman Blaško
    Generální tajemník
    Komunistické strany
    Československa

  4. Spojení těchto ekonomik, jasně vyjadřuje, že sankce Evropské unie se míjí účinkem, a naopak zasahují do života lidí v EU. Dr. Otakar Zmítko, ekonom.

  5. Z Ruska vazala nikdo neudělá, ani Čína. Je to pitomost. Na těch sankcích, který jsou proti Rusku, vydělává paradoxně Rusko a USA, Evropa je bita.

  6. Když se Čína s Ruskem ještě víc spojí, tak to bude pro Evropu pěklo. Nebudeme mít ruskou ropu, ani čínský výrobky. Ale nejen my, celá Evropa.

    • Martin Venclík. Já doufám, že se lidi proberou ještě do voleb. Ten nechutnej fialovej hnus musí do háje. Pak samozřejmě budeme čekat, jestli přijdou lepší, ale já myslím, že horší než Fiala tady snad neni nikdo. To už se nedá překonat. Hovado.

  7. Ta Ewa Farna, co u toho na mě dvakrát vybafla, je na tom to nejlepší! Ale jinak nechápu, proč sem leze nějak Horáková!

  8. Vrazi a komunisti jdou ruku v ruce, to je hnus velebnosti, nakupovat zboží z těhle zemí by mělo být trestný!!!

    • Nakupovat zboží z těhle zemí? Si děláte asi prdel. Všechno tady je z Číny. Doma máte stoprocentně výrobky z Číny, takže by vás za to měli podle vás trestat. Dal bych vám na zadek.

  9. Ono to stejně dopadne tak, že se proti tomu našemu úžasnému „západnímu modelu“ nakonec všichni spojí

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy