Monarchie je pro mnohé anachronismem. Mladí mají často úplně jiné názory a starosti, upozorňuje novinářka Krupauerová

9. září 2022

Vláda britské královny Alžběty II. byla impozantní už svou délkou trvání, většina Britů se narodila během její 70leté vlády. „Je to šok a smutek. Lidé si uvědomili, že končí jedna velká éra, kdy královna byla stálicí života běžných Britů,“ popisuje novinářka žijící ve Velké Británii Olga Krupauerová.

Zpráva podle ní zasáhla i mnohé z těch, kteří mají k monarchii spíše vlažný vztah nebo jsou zastánci republiky. „Ať se na to díváme jakkoli, zemřela paní, která si celý život uchovala morální integritu a snažila se to vštípit i své rodině. Skoro nikdy neudělala krok vedle a panovala bez osobních skandálů či prohřešků, což nelze říct o většině jiných veřejných činitelů,“ dodává.

Čtěte také

Otázkou prý ale je, zda bude podpora monarchie trvat i za vlády jejího syna Karla III. „Z vlastní zkušenosti bych řekla, že pro řadu lidí je monarchie kontroverzní. Mladí lidé mají úplně jiné názory a starosti. Myslím si, že monarchie je pro mnohé anachronismem,“ soudí novinářka.

Začínají se také ozývat hlasy ze zemí Commonwealthu poukazující na minulost královské rodiny a Britského impéria.

Zároveň je ale monarchie úzce provázána s každodenním životem, královna je na mincích, bankovkách, poštovních známkách a téměř všechny instituce mají v názvu přívlastek královský.

Kolem jejího panování je neuvěřitelná spousta materiálů, ale v podstatě nikdo není schopen mluvit o tom, jaká vlastně byla.
Olga Krupauerová

„Pro hodně lidí bude v současné turbulentní době po brexitu a vnitropolitickém vývoji celkově smrt královny dalším těžkým momentem,“ konstatuje Krupauerová. Královna podle ní byla symbolem stability, během její vlády se vystřídalo 15 ministerských předsedů z řad labouristů i konzervativců.

Královské mystérium

Královna se po celou dobu své vlády vyhýbala komentování veřejného dění. „Nikdy nedala najevo svůj názor, ať už v obličeji, nebo verbálně, zachovala určité mystérium. Na jednu stranu vstupovala do života Britů, kteří o ní mluvili jako o někom, koho dobře znali, ale zároveň o jejím nitru nevíme vůbec nic,“ přibližuje.

„Přestože kolem jejího panování je neuvěřitelná spousta materiálů, tak v podstatě nikdo není schopen mluvit o tom, jaká vlastně byla, jakou měla povahu,“ podotýká.

Čtěte také

Královská rodina v posledních desetiletích zažila mnohá těžká období. Za annus horribilis, tedy strašlivý rok, sama královna označila rok 1992, kdy skončila manželství tří jejích dětí včetně následníka trůnu.

Popularita královny klesla i po smrti princezny Diany, když se k tragické události vyjádřila až po několika dnech. „Nechtěla sdílet osobní smutek a utrpení s veřejností. Ale pak rychle pochopila, že pokud chce zachovat monarchii a být vládkyní, jakou chtěla být, musí se trošku otevřít,“ vysvětluje Krupauerová.

Jaký měla královna Alžběta II. vztah k moderním technologiím? Poslechněte si v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související