Je to šok, jako kdyby umřel člen rodiny, říkají lidé u Buckinghamského paláce

foto Lidé se shromáždili 9. září 2022 před Buckinghamským palácem v Londýně, den po úmrtí královny Alžběty II.

Londýn - Zástupy lidí z různých koutů Británie i ze zahraničí, od dětí až po seniory, dnes s kyticemi v rukách mířily k Buckinghamskému paláci, aby vzdaly hold zesnulé britské královně Alžbětě II. Někteří z nich mluvili o šoku a těžko pochopitelné situaci, když popisovali své pocity po úmrtí panovnice, \"která tady vždycky byla\". \"Je to, jako byste ztratil člena vlastní rodiny,\" řekla ČTK jedna z truchlících.

Reklama

Dozvuky čtvrteční zprávy o úmrtí královny byly dnes v Londýně patrné na mnoha místech. Vlajky na vládních i jiných budovách jsou spuštěné na půl žerdi, tvář Alžběty II. byla na titulních stránkách všech celostátních deníků a v železničních stanicích se objevovaly plakáty reagující na její smrt. Ve 13:00 místního času centrem britské metropole otřáslo 96 výstřelů na počest zesnulé hlavy státu, které se rozléhaly parkem Hyde Park jako burácení hromu.

Epicentrem dnešního dění se ale pochopitelně stal Buckinghamský palác, kam odpoledne dorazil i nový král Karel III. Už předtím k sídlu královské rodiny přicházely tisíce Londýňanů i návštěvníků metropole, kteří zaplnili prostranství před hlavní branou. Zástup lidí, kteří u ní chtěli položit kytici, se kolem poledne táhl stovky metrů a stále narůstal.

"Byla neuvěřitelným služebníkem národa. Neúnavně dávala příklad služby a povinnosti a zkrátka jsme chtěli chtěli přijít a vzdát jí hold," řekla o královně Tracy, která do Londýna společně s manželem Neilem přicestovala z hrabství Wiltshire. "Byla ve vysokém věku a věděli jsme, že je křehká. Ale myslím, že jako země jsme možná doufali, že by mohla ještě chvíli vydržet," dodala.

I další lidé mluvili o tom, jakým vzorem Alžběta II. byla. "Byla prostě velmi stoickou osobností, která podle mě držela Británii pohromadě," uvedla Lisa ze Sussexu. "Znamenitá žena," dodal její manžel Rob. "Prostě tady vždycky byla... Nikdy jsem se s ní nesetkala, ale vždycky jsem ji obdivovala," uvedla jiná žena, která se představila jako Jackie.

V odpovědích lidí, kteří mluvili s ČTK, se opakovala slova jako šok nebo přívlastek "surreální". "Nemůžu tomu uvěřit," řekla Maria, která se do Londýna přistěhovala před rokem z Brazílie. "Připadá mi to jako konec jedné éry," shrnula své pocity 23letá Laura, která smrt Alžběty II. přirovnala k úmrtí ve vlastní rodině.

Slova o konci éry zaznívají také od mnohých britských či zahraničních komentátorů. Alžběta II. byla nejdéle úřadujícím monarchou v britských dějinách, ve čtvrtek zemřela na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let po více než 70 letech na trůnu. Králem se tak stal její nejstarší syn Charles, z něhož je nyní král Karel III.

"Myslím, že Charles bude dobrým králem," řekl dnes na cestě k Buckinghamskému paláci postarší muž, který se představil jako Gerald z Newcastlu. Podle Lisy ovšem čas na vynášení podobných soudů teprve přijde. "Myslím, že si musíme dopřát čas na truchlení, než budeme kohokoli hodnotit," řekla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.04.2024 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je úterý 16. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď