Dnes Neděle - prehanky-dest 11°C
Zítra Pondělí - skorojasno 12°C
Neděle 19. 5. 2024
Svátek má Ivo
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Lipová alej v Hostavicích má zákonnou ochranu, magistrát vyhověl žádosti Prahy 14
Radní Karel Med a místostarostka Mária Ševčíková v Hostavické aleji. Foto: P14

Lipová alej v Hostavicích má zákonnou ochranu, magistrát vyhověl žádosti Prahy 14

Historická lipová alej v sousedství hostavického parku Vidlák se dočkala zákonné ochrany. Pražský magistrát v reakci na žádost Prahy 14 rozhodl o přidělení statusu významný krajinný prvek. O rozhodnutí informovali radní Prahy 14 Karel Med a místostarostka Mária Ševčíková (oba ANO).

Alej se loni dočkala revitalizace, která probíhala v několika fázích. V první byly řezem ošetřeny stávající dřeviny. V druhé došlo k odstraněné náletového porostu a ve třetí byly v blízkosti stávajících dřevin vysazeny nové, aby je v budoucnu nahradily.

V reakci na úpravy Spolek Hostavice Praha 14 vyzval radnici, aby aleji zajistila vhodnou formu zákonné ochrany. „Konkrétně se jednalo o status ‚významný krajinný prvek‘, který zákon definuje jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotnou část krajiny, jež utváří její typický vzhled nebo přispívá k udržení její stability. Požádal jsem Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy o posouzení požadavku. A ten k naší radosti žádosti o udělení statusu vyhověl,“ uvedl radní Karel Med, který má v gesci životní prostředí a veřejný prostor.

Nový status alej chrání. „Případným vandalům hrozí trestní stíhání, stejně tak jakékoliv kácení či úpravy jsou přísně vymezeny zákonem a budou vždy posuzovány příslušným magistrátním odborem,“ doplnila místostarostka Mária Ševčíková.

Doposud měla alej stejnou ochranu jako ostatní dřeviny dle zákona o ochraně přírody a krajiny, a to před poškozováním a ničením.

Stromořadí podle magistrátu představuje krajinný prvek, který je svou hodnotou významný pro přírodní park a krajinnou kompozici sídelního okraje Hostavic. „Jedná se o zachování a ochrany hodný prvek krajinného rozhraní mezi sídlem a otevřenou krajinou,“ uvedl ve stanovisku úřad.

Hostavická alej vede podél historické cesty spojující zástavbu s přírodními plochami kolem rezervace V Pískovně. Byla v místě vysázena už ve 30. letech minulého století. Tvoří ji především vzrostlé lípy, součástí jsou však i mladší dřeviny.

„Alej je jednou z přírodně-estetických a kulturně-historických hodnot daného území. Komponované stromořadí spoluurčuje ráz předmětné krajiny a přirozené propojuje stávající sídlo s mokřadní přírodní krajinou vymezenou nivou Rokytky a Svépravického potoka,“ popsal ve svém vyjádření magistrát.


Autor: Hla

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

Dnes ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

Dnes ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

Dnes v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

Dnes v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

Včera v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Praha 4 hledá členy do komise pro Eurovolby

17. května 2024 ve 14:47

Praha 4 uvítá na doplnění komisí pro Eurovolby 2024 nové zájemce o členství. Vhodné je i pro studenty 18+ a zdatnější seniory. Bydliště na Praze 4 není podmínkou.

Praha 13: Pomozte zajistit hladký průběh voleb

17. května 2024 v 10:46

Ve dnech 7. a 8. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Volební komise, které zajišťují průběh hlasování a následné sčítání hlasů, nejsou dosud plně obsazeny.

Další články
Nahoru